Wpis z mikrobloga

Wiecie co parę dni temu odkryłem? Że linux to mem i nie ma sensu nawet na niego patrzeć.
Mam tego macbooka pro z 2013 nad którym tak walę konia na tagu [w sensie rok temu] i se stwierdziłem że zobaczę o co ten cały szum wokół odcięcia wsparcia przez apple. Wywaliłem open core legacy patcher i venture i zainstalowałem high sierre i se zaktualizowałem aż do cataliny dla której mam oficjalne wsparcie. Poinstalowałem aplikacje które są z nią kompatybilne [już porzucone na rzecz big sura] i działa.

No więc zacząłem kopać głębiej, okazuje się że high sierra i mojave są jeszcze nie tak stare, szukam, czytam, pytam groka itd. i okazuje się że na tym modelu najlepsza jest high sierra albo sierra bo są najlżejsze i najbardziej dopracowane, albo mojave jako ten absolutnie oh i ah najlepszy dla tych maków.

No to zainstalowałem se high sierre, poaktualizowałem, poinstalowałem aplikacje które działają z tą wersją i okazuje się że chodzi i działa i elo i ma więcej softu niż linux w 2025, niektóre wersje aplikacji wymagają minimum mojave albo cataliny albo niestety big sura, ale to jest minimum.

Moja reakcja teraz pisząc z chromium 124 na high sierra;

#linux #windows #pcmasterrace #windows10 #ios #apple #android
czasnawybory666 - Wiecie co parę dni temu odkryłem? Że linux to mem i nie ma sensu na...

źródło: 3652c78fedc462d2a6c53ba8855d90543468b9e4dfbf9a281dd72badcc80928b

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czasnawybory666: W sensie co, chwalisz się, że uruchomiła Ci się stara wersja przeglądarki? Na Windows XP też odpalisz przeglądarkę, więcej softu i lepszej jakości. Ale nie widzę ludzi, by się tym chwalili xD
  • Odpowiedz
@czasnawybory666: co xDD akurat siedzę na mid2015r i mam tu osX, win10 i linuxa. OSX przestał już być używalny - Catalina wywala wsparcie 32bit, więc najlepszą opcją jest mojave - ostatnia używalna, z 32bitowymi libami. Co prawda działa tam cs6, logici i trochę starego softu, ale na tym zalety się kończą - wszystko inne się pokończyło albo rzuca ostrzeżenie, że zaraz się skończy xD (vscody, firefox ESR itd, brew już
  • Odpowiedz
@czasnawybory666 ty wiesz co to jest bezpieczeństwo i dlaczego przeglądarka powinna być zawsze aktualna i najlepiej sandboxowana, dlaczego ogrom cyber przestępców kieruje swój kod w przeglądarki itd. czy masz to w dupie bo na pracy w przestarzałym photoshopie na 20 letnim lapku i tak nie zarobisz tyle aby to miało jakieś znaczenie?
  • Odpowiedz