Wpis z mikrobloga

Jak co roku, świętujemy pamięć o zmarłych w najbardziej duchowy sposób, jaki zna cywilizacja – tonami plastiku, parafiny i szkła. Bo przecież nic tak nie mówi „kocham cię, babciu”, jak pięć zniczy LED z Biedronki i bukiet sztucznych róż z Chin.

Segregacja śmieci? A po co – przecież to święto, nie czas na refleksję.

Zniczodzielnie? Brzmi jak herezja. Może by tak jeden znicz, ale z sercem? – Nie, lepiej dziesięć, by sąsiad widział, że bardziej kochamy swoich zmarłych.

A potem zdziwienie, że kontenery pękają, a śmieciarka nie nadąża. Ale spokojnie – za rok powtórka z rozrywki, bo tradycja to rzecz święta. Nawet jeśli śmierdzi plastikiem i cynizmem.

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-w-dzien-wszystkich-swietych-produkujemy-3-mln-ton-odpadow-wi,nId,6371711

#bekazkatoli #wszystkichswietych #polska #ekologia #grobbing #heheszki
kommie - Jak co roku, świętujemy pamięć o zmarłych w najbardziej duchowy sposób, jaki...

źródło: 000G9647WNHI6B04-C124

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kommie: xdddd

Ale się p------------z najmniej istotnego aspektu. Jak ze śmietnika się wysypuje to zarządca cmentarza dał d--y i tyle
  • Odpowiedz
nie martw się - na twoim grobie pies kulawej nogi nie postawi - mam nadzieję, że choć trochę poprawiłem ci humor (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
@kommie ja miałem przeciwne przemyślenia dziś na cmentarzu. podoba mi się że jest n------e tego wszystkiego od groma i jest kolorowo. takie obrządki to fajna sprawa. bo powiedzieć że się o kimś myśli to sobie można, a tutaj pokazujesz że ROBISZ coś "dla nich"
  • Odpowiedz
@kommie: daj ludziom żyć jak uważają. Co ci przeszkadza jak kto pożytkuje swoje pieniądze. A tony plastikowych dekoracji z haloween ci nie przeszkadzają? A moze przestań pisać głupoty w internecie bo to tez zabiera zasoby .
  • Odpowiedz
@kommie: Ludzie to debile, kiedyś matka sąsiadce zwróciła uwagę, bo wrzuciła reklamówki ze starymi zniczami w odpady bio, a ta stwierdziła, że nie będzie proboszcza dorabiać xD, tak jakby ten miał interes w sprzedawaniu szklanego śmiecia. ()
Jest i tak lepiej, bo coraz więcej ludzi używa wkładów, zamiast jednorazowych zniczy. Kupi się raz coś ładnego, jak jest jest brudne to można zabrać, umyć i przywieźć z
  • Odpowiedz
Ale się p------------z najmniej istotnego aspektu. Jak ze śmietnika się wysypuje to zarządca cmentarza dał d--y i tyle

@Szalom: Dlatego codziennie tydzień przed i po Wszystkich Świętych jestem na cmentarzu i ogarniam śmieci. Tłukę znicze by więcej się zmieściło, ubijam stroiki, wyciągam kartony i przerzucam do worków. Bo wyobraź sobie śmieciarki w święta nie jeżdżą, a ludzie jak kosz jest pełny to nie zabiorą do domu albo nie wrzucą do
  • Odpowiedz
@kommie: @mysweetwillowdream generalnie to na co dzień jest podobnie. Obsługialiśmy cmentarze, wcześniej kontenerowo. I dwie sztuki z cmentarza kp7 szło raz na tydzień, góra raz co dwa tygodnie. Przed wszystkimi siętymi trzeba było odbierać z dwa razy. Ale w pozostały czas też śmieci z cmentarza idą równo. A że teraz na cmentarze weszła pełna segregacja, to wychodzi z tego cyrk. Bo takie 1100 zapełniają się bardzo szybko
  • Odpowiedz