Wpis z mikrobloga

Ale wkurza mnie w linuxie to że QT jest tak znacznie różne od GTK4 czy tam nie wiem która wersja jest teraz najnowsza. Jak się wybierze plazmę to praktycznie trzeba unikać wszystkich aplikacji GTK jak chce się nie mieć p---------a wizualnego w systemie. Na GNOME też podobnie bo większośc aplikacji QT szczególnie instalowanych z flatpaków ma jakiś dziwny motyw który wygląda jak wyjęty z Windowsa XP. Ogólnie mam wrażenie że robi się sytuacja podobna do tego co kiedyś było na windowsie 10 czyli 10 różnych styli w jednym systemie i w jednym oknie tylko tutaj nadal to jest łatwiej uporządkować no ale jednak mam wrażenie że kiedyś na linuxie pod tym względem było lepiej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#linux #gorzkiezale
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pawcio_cukierek: Pod GTK było kiedyś gtk-qt-engine, które brało wygląd z QT i nakładało na aplikacje GTK. Pod QT był silnik GTK, który brał wygląd z GTK i ustawiał w aplikacjach QT. Trzeba było tylko sobie je doinstalować, a zwykle były w repo.

Czy nowe QT i GTK też to mają to nie wiem. Jeżeli nie ma to pewnie wkrótce będzie, gdy ktoś napisze nowe silniki skórkowania ¯\(ツ)/¯

Jakby co to
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: wiem o czym mówisz, zwłaszcza jeśli ktoś chcę mieć piękny wygląd Linuxa gdzie cały interfejs i wszystkie aplikacje są dość spójne w UI tak jak np. na MacOS albo iPhone. Powiem Ci z doświadczenia wieloletniego, gdzie korzystałem od fluxbox po tilling manager po inne takie z KDE włącznie, że najzdrowiej jest na pewnym etapie zrozumieć to, że bibliotek graficznych (typu fltk, GTK, QT, web ui, ncurses itd) jest multum,
  • Odpowiedz
@rtp_diov

Tam w pewnym momencie jak całkowicie przestałem z niego korzystać bodajże koło Windows8 to był tak p------y interfejs jednocześnie miałeś nowy kafekowy panel, panel z Windows7 i jeszcze jakiś dodatkowy stary archiaiczny. Masakra

Ja z Windowsa przestałem korzystać przy pierwszych wersjach Windowsa 10 i tam był jeszcze większy bałagan. W windowsie 8 to w sumie wystarczyło zainstalować jakiś jeden program który przywracał stare menu i był wtedy taki Windows 7
  • Odpowiedz