Wpis z mikrobloga

@groman43: I że mają rację. A tak na serio, trzeba się nauczyć pisać prompty, to nie jest tak łatwe jak sie każdemu wydaje bo czat jest bardziej upośledzony niż wyszukiwarka google, o ile można to jakkolwiek porównać.
Najłatwiej sie zorientować jak on myśli rozmawiając z nim i pytając o dziedzine na której się dobrze znamy, na poziomie wyższym od przeciętnego człowieka. Nadmienię że to się zmienia z miesiąca na miesiąc,
  • Odpowiedz
  • 3
@arinkao: Korzystam z AI głównie do rzeczy związanych z moją pracą. A że zajmuję się zawodowo rzeczami dość niszowymi, to raczej nie ma dużo dostępnych informacji na ten temat w domenie publicznej i dlatego generatywne AI potrafi nieźle zmyślać.

Nie korzystałem nigdy z Gemini, ale w tym wypadku też szału pewnie by nie było.
  • Odpowiedz
nie jest tak łatwe jak sie każdemu wydaje

@arinkao: Proszę nie szukać na siłę. Małpa w zoo potrafi prompta napisać (co nie oznacza że żaden człowiek nie ma braków wiedzy z podstawówki - są wśród nas debile). Wy doszukujecie się w tym jakiejś eksperckiej wiedzy, żeby poczuć się bardziej przydatni. Jeśli ktoś ma problem z promptem, to chyba pozostaje selekcja naturalna xD
  • Odpowiedz
@zeta_puppis: Człowieku, zauważ że większość ludzi ma nadal problem z korzystaniem z wyszukiwarek internetowych a Ty mi piszesz że małpa napisze dobrego prompta xDD
Chyba takiego jak: przerób mi zdjęcie żebym wyglądał przystojnie itp. albo inne prozaiczne pie...nie o niczym.
  • Odpowiedz
@zeta_puppis: Ludzie intuicyjnie do tego podchodzą i oczekują od maszyny dobrych odpowiedzi na zasadzie: wypluj wszystko co wiesz. I to po jednym uproszczonym zdaniu.
A gpt jak pewnie zauważyłeś leci po najniższej linii oporu i podaje ci na tacy totalne minimum, dodatkowo tak jak zasugerował OP, podlizując się bezkrytycznie pytającemu.
Nie wspominając o tym że ostatnia wersja jest w ogóle pełna błędów i myli sie częściej niż wykopki eksperci od
  • Odpowiedz
Korzystam z AI głównie do rzeczy związanych z moją pracą. A że zajmuję się zawodowo rzeczami dość niszowymi, to raczej nie ma dużo dostępnych informacji na ten temat w domenie publicznej i dlatego generatywne AI potrafi nieźle zmyślać.

Nie korzystałem nigdy z Gemini, ale w tym wypadku też szału pewnie by nie było.

@groman43: Z pustego i Salomon nie naleje. Jak dysponujesz własną bazą materiałów, to możesz wrzucić to do
  • Odpowiedz
@groman43: tyle ile mi chat gpt 3 napisało dokumentacji technicznej w 2023 roku to nigdy sam nawet nie przeczytałem xD piękne czasy, pisanie dokumentacji "no pół dnia zleci" by owalic to chatem w 30min
  • Odpowiedz
@groman43: Jak chodzi o rzeczy branżowe to p*erdoli jak potłuczony, do opracowania danych też się nie nadaje, ale do poprawienia tekstu czy pisania pierdół jest ok (wiadomo, że i tak trzeba przeczytać). Narzędzie jak narzędzie - ma swoje ograniczenia i niestety, ale nie każdy to rozumie.
  • Odpowiedz
@groman43: daj AI drugą szansę to może zmienisz zdanie. Myślę że w tej materii ludzie dzielą sie na tych ktorzy raz spróbowali w 2023 roku - "chat do niczego sie nie nadaje" i na tych którzy "nie mogą obecnie bez tego żyć". Ja zaliczam sie do tej drugiej grupy.
  • Odpowiedz
Korzystam z AI głównie do rzeczy związanych z moją pracą. A że zajmuję się zawodowo rzeczami dość niszowymi, to raczej nie ma dużo dostępnych informacji na ten temat w domenie publicznej i dlatego generatywne AI potrafi nieźle zmyślać.

@groman43: I dlatego oceniasz GPT dla wszystkich?
  • Odpowiedz