@brak_sumienia: w sumie to jestesmy malpami nadal biologicznie/genetycznie, a co do jaj to skladalismy jaja ze 200 mln lat temu ale to raczej nie byly takie typowe gady jak dzisiaj, jedynie co to dosc podobne z wygladu
@wfyokyga Mnie zastanawia zawsze ten przeskok od ryby do gada. Przecież rozwój płetw wymagał kilku milionów lat. W tym czasie ryby wykształcające te nogi musiały w jakiś sposób mieć przewagę nad innymi.
@brak_sumienia: raczej wszystkie ssaki pochodzą od pramyszy a mysz pochodzi od jakiegoś gatunku gadopodobnego . To jest tak duża skala czasowa że ja p------e
@wfyokyga tyle setek milionów przodków którzy przeżyli zabójczą presję środowiskową, konkurencję i byli w stanie się rozmnożyć. A to ja będę ostatecznie tym przegrywem który zakończył swoją linię genetyczną xD
@wfyokyga: raczej kosmici ruchneli sie z małpa i mamy to co mamy ( ͡°͜ʖ͡°) . to teoria rownie prawdopodna jak tego typu rozważania , ze miliony lat temu to człowiek był rybą
@earthshaker: Kończyny u gadów są efektem przekształcenia płetw. Płetwo-nogi pozwalały poruszać się w płytkiej wodzie, wychodzić na ląd. Coś jak dzisiejsza foka.
Mnie zastanawia zawsze ten przeskok od ryby do gada. Przecież rozwój płetw wymagał kilku milionów lat. W tym czasie ryby wykształcające te nogi musiały w jakiś sposób mieć przewagę nad innymi.
@earthshaker: Jaki przeskok? Ewolucja każdego taksonu przebiegała jednocześnie - organizmy wodne specjalizowały się w swojej niszy, na ląd "wyszła" tylko jedna gałąź. Jaką przewagę? Wręcz przeciwnie, to presja środowiskowa, konkurencja miała nad nimi przewagę, dlatego zmieniły swoją niszę.
Jakby ktoś chciał to polecam jeden z najciekawszych materiałów o ewolucji na polskim YT, konkretnie o błędach tejże i jak pozostałości poprzednich form nadal płatają nam figle.
@zwateu: Bez żartów. Systematyka to tylko umowne stawianie granic i subiektywnie przyjętych kwantyfikatorów. To są płynne procesy a twarde granice i ich przesłanki pełnią jedynie funkcje utylitarną i ułatwiającą opis rzeczywistości.
źródło: temp_file264127117035079903
PobierzJak chcesz rozpocząć wojenkę to wystarczy powiedzieć że ludzie to zwierzęta
@earthshaker: Jaki przeskok? Ewolucja każdego taksonu przebiegała jednocześnie - organizmy wodne specjalizowały się w swojej niszy, na ląd "wyszła" tylko jedna gałąź. Jaką przewagę? Wręcz przeciwnie, to presja środowiskowa, konkurencja miała nad nimi przewagę, dlatego zmieniły swoją niszę.
@zwateu: Jesteśmy albo nie jesteśmy. To tylko kwestia umowy i postawienia subiektywnej granicy
@bigos555: tylko jesli masz zerową wiedzę na temat biologii i antropologii
jesli masz wiedzę z tych dziedzin przynajmniej na poziomie gimnazjum to wtedy watpliwosci nie ma
@zwateu: Bez żartów. Systematyka to tylko umowne stawianie granic i subiektywnie przyjętych kwantyfikatorów. To są płynne procesy a twarde granice i ich przesłanki pełnią jedynie funkcje utylitarną i ułatwiającą opis rzeczywistości.
papa