Wpis z mikrobloga

@Drmscape2: Jestem za tym, żebyśmy byli w naszej naturalnej strefie czasowej, czyli CET. Czymś, co ludzie nazywają "czasem zimowym" i kojarzą z tym, że dzień jest krótszy, bo ten czas obowiązuje zimą. Więc pewnie jakieś 80-90% społeczeństwa będzie się rękami i nogami zapierać, żeby został czas Kijowa czy Mińska. Ale z CET światła latem będzie TYLE SAMO. Dzień będzie dłuższy, bo to będzie LATO. Argumenty przeciw są zwykle takie, że
  • Odpowiedz
Za to na budowie i w fabryce rano jest już jasno jak trybiki się zjeżdżają n---------ć do nocy... tak to działało w PRL
  • Odpowiedz
@bigos555:
Nie chce psuć zabawy, ale naturalny jest ten, w którym godzina 12 (umowna) jest bliżej realnego południa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ArnoldZboczek: @Polasz: ja p------e, typie, przecież nie zimowy, a właśnie czas letni jest określany jako "daylight saving". Zimowy jest przyjęty jako "naturalny" dla europejskiej strefy czasowej jako swego rodzaju kompromis między taka Polską a Hiszpanią, gdzie na 15 południku w pierwszy dzien zimy równo o 12:00 kijek wbity w ziemię daje najkrótszy tego dnia cień... Zmiana czasu latem ma nam właśnie dać dodatkową godzinę w celu oszczędzania energii
  • Odpowiedz
Jak dla mnie więcej sensu miałby czas letni w zimę a zimowy latem. Idealnie by był letni latem a letni +1 do przodu zimą. Wtedy w grudniu słońce zachodziłoby około 17:30 co i tak jest wcześnie ale znośnie, zachód o 15:30 to nieporozumienie.
  • Odpowiedz
@Drmscape2 Zepsuję ci zabawę i powiem ci, że to czas jest dla ludzi, a nie ludzie dla czasu. Po wprowadzeniu czasu letniego przez cały rok, pan Bóg się na nas nie rozgniewa i nie ześle na nas kary za wprowadzenie "nienaturalnego czasu", więc spokojnie.
  • Odpowiedz
@Tortoveno: Wiesz mogę przy letnim czasie też pracować od 6-14 i mieć jeszcze jedną więcej godzinę słońca. Mnie interesuje długość dnia po pracy nie ważne na którą idę i kończę, a często nie mam wyboru kiedy zaczynam pracę.
To po pracy mam czas na wszelką aktywność za dnia, to mnie interesuje, aby była jak najdłuższa.
glass3 - @Tortoveno: Wiesz mogę przy letnim czasie też pracować od 6-14 i mieć jeszcz...

źródło: L_vs_Z

Pobierz
  • Odpowiedz