Wpis z mikrobloga

tylko co mi po tej naturalności jak do zwykłego życia lepiej większości pasuje czas letni

@cienki137: Pasuje, bo co? Uwaga, podaję proste rozwiązanie jak funkcjonować przy czasie zimowym: Czas zimowy zostaje na stałe, a my raz na zawsze zmieniamy np. godziny pracy, czyli idziemy do roboty nie na 7:00, tylko na 6:00. Spać chodzimy nie o 22:00, tylko o 21:00. Co nam to daje? Mamy dalej tyle samo światła słonecznego,
  • Odpowiedz
@ArnoldZboczek

tam samo jak i "oszczędzanie" na prądzie do oświetlania ulic - rano nie włączają za to wieczorem nadrabiają bo ciemno o 15. Największa głupota naszych czasów, a tych którzy twierdzą że czas zimowy jest naturalny dla nas trzeba kopać prądem (bo nie jest)

To gdzieś się wyłącza oświetlenie uliczne na noc? Bo w mojej okolicy to czy miasto, czy wieś, to oświetlenie uliczne działa co noc, a więc zmiana czasu
  • Odpowiedz
  • 3
no to konsekwencje tej umowy są takie, że jeśli zostaniemy przy letnim, a zachód przy zmiennym to będziemy mieć różnicę czasową przez pół roku co ma wpływ na logistykę.

@robert-kuzba A tam wpływa. W XXI wieku ludzie sobie radzą. W kontynentalnych USA są 4 strefy i sobie radzą. Rumunia ma +1 i sobie radzi.

Jakie jeszcze dziwaczne argumenty wyciągniesz?
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy To jest najgłupszy pomysł jaki przeczytałem w tym wątku, a czuję, że to nie jest Twoje ostatnie słowo.

Rozumiesz, że zmiana czasu na letni zastąpi to wszystko za jednym zamachem? xD
  • Odpowiedz
obrazki z ej aj mają taki żółty filtr co wygląda jak szczyny. Ten jest tylko delikatnie żółty ale od razu rzuca się w oczy, że biel nie jest biała tylko oszczana.

@papiez_akrobata: o cholera, faktycznie, dlaczego tak jest xD
  • Odpowiedz
nie chce ci psuć zabawy, ale zimowy to ten naturalny czas dla nas, więc jeśli kiedyś zniosą zmianę czasu, to z nim zostaniemy.

Pewnie chodzi o to, że w czasie zimowym południe zegarowe jest bliżej południa słonecznego

@Vegas8: @Drmscape2: Wg czasu słonecznego (naturalnego) południe dla Warszawy powinno wypadać o 12.00. Dzisiaj wypada o 11:19 (41 minut za wcześnie), według czasu letniego wypadałoby o 12:19 (19 minut za późno).
ben-cole - >nie chce ci psuć zabawy, ale zimowy to ten naturalny czas dla nas, więc j...

źródło: sun

Pobierz
  • Odpowiedz
@Drmscape2: no i wielu osobom to mówię, a każdy w szoku i zaraz musi sprawdzić. Jakoś na tym zimowym lepiej mi się śpi ;)
Ale spokojnie, o zniesieniu zmian czasu słyszę od jakiś 20 lat :D
  • Odpowiedz
nie chce Ci psuć zabawy, ale wytłumacz mi jakim cudem zimowy czas naturalny dla Polaka i jednocześnie Hiszpan w Madrycie ma tę samą godzinę?

@liga: Bo Hiszpanie za Franco chcieli przypodobać się Hitlerowi i ustalili czas na taki sam jak w Niemczech.
  • Odpowiedz
ale zimowy to ten naturalny czas dla nas, więc jeśli kiedyś zniosą zmianę czasu, to z nim zostaniemy.

@Drmscape2: naturalne jest tez sranie pod siebie na kucanego, moze ty nadal tak robisz ale my Polacy siadamy na toaletę. Hiszpania ma ten sam czas co my a jest prawie 2 strefy czasowe na zachód. To kwestia umowna.
  • Odpowiedz
Nie chcę psuć zabawy, ale co Wam robi godzina na zegarku? Jak nie macie sztywnych godzin pracy to sobie możecie mieć plan dnia i godziny snu wg upodobania

@Leithain: Niektórzy nie mają życia sam dla siebie tylko mają też rodziny. I dzieci zaczynają naukę o 8 rano więc większość społeczeństwa wstaje 6-6:30 rano, później idzie na 8-9 do roboty i kończą o 16-17. Podsumowując - absolutnie większość społeczeństwa ma ustalone
  • Odpowiedz