Wpis z mikrobloga

W praktyce do tej pory ta różnica nie miała znaczenia, bowiem najmłodszym prezydentem Francji w historii jest obecny prezydent - Emmanuel Macron. Objął to stanowisko w 2017 roku, w wieku 39 lat.

Najmłodszym polskim prezydentem był natomiast Aleksander Kwaśniewski, zostając głową państwa w 1995 roku, w wieku 41 lat.

Żaden z nich nie mógłby w takim wieku zostać prezydentem Włoch - dolnym progiem jest tam wiek 50 lat. Najmłodszym prezydentem tego kraju był Francesco Cossiga, obejmując stanowisko w wieku 56 lat.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #francja
Ukiss - W praktyce do tej pory ta różnica nie miała znaczenia, bowiem najmłodszym pre...

źródło: Minimalny wiek potrzebny do zostania prezydentem

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 8
@Ukiss Tyle że prezydenci Francji, Włoch i Polski to zupełnie inne funkcje.
We Francji prezydent rządzi. Wybierają go obywatele.
We Włoszech reprezentuje. Wybierają wspólnie izby parlamentu.
A w Polsce teoretycznie reprezentuje, ale wybierają go obywatele (silny mandat społeczny) i ma prerogatwy, które mogą silnie wpływać na rządy.

IMO mamy najgorszy system z tych trzech. Bo prezydent choć jest władzą wykonawczą może skutecznie paraliżować władzę ustawodawczą. Trudno wtedy o zdecydowane reformy, a
  • Odpowiedz
  • 0
@Ukiss mogą nawet pozwolic 10latkom byc prezydentem. Wyobrazasz sobie demokratycznie wybranego nastolatka lub dwudziestolatka na prezydenta ?
Te 30-35lat to logiczna liczba kiedy w glowie wiedzą jest ulozona, a decyzjami nie rządzą hormony.
  • Odpowiedz
  • 0
Mam w granicach tego co miał Kwaśniewski jak wygrywał i... Totalnie nie wziąłbym się za to, nawet jakby ktoś mnie namawiał a wygrana byłaby pewna.
Wg mnie jeszcze za młody na to jestem.
Włosi dobrze podchodzą do tematu
  • Odpowiedz
IMO mamy najgorszy system z tych trzech. Bo prezydent choć jest władzą wykonawczą może skutecznie paraliżować władzę ustawodawczą. Trudno wtedy o zdecydowane reformy, a utrzymuje się status quo.

@BenAli: Duch liberum veto wiecznie żywy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
O ile PO jest przewidywalne z kandydatami tak PIS wrzuca randomowych ludzi i sie udaje xD

@pomaranczowyogorek: Bo w Polsce wybory prezydenckie są przedłużeniem parlamentarnych. Nieważne kto, ważne z której partii.
  • Odpowiedz
@pomaranczowyogorek: A pomyśl że Nawrocki może właśnie dlatego wygrał że był RANDOMOWY (nie był typowym PiSowcem) czyli nie zniechęcił wyborców Konfy i Brauna? Przecież jak PiS by wystawił takiego Czarnka czy Morawieckiego to fani Mentzena i Brauna by nie poszli 1 czerwca na niego głosować. A wtedy Trzaskowski na pewno by wygrał.
  • Odpowiedz