Wpis z mikrobloga

poprosiłem Gemini aby pomogl mi zmigrowac dane z jednej bazy do drugiej, excel do JSONa. Patrze co tam wyplul i mowie k---a cos tu mi nie gra polowa danych, a ten: XD. J--a _ NY uwazajcie z tym AI.

#ai #gemini #programista15k
mcsQ - poprosiłem Gemini aby pomogl mi zmigrowac dane z jednej bazy do drugiej, excel...

źródło: image (6)

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nighthuntero: Czytaj dokładnie, nie napisałem, że użyłeś złego modelu, tylko złego prompta. Musisz zrozumieć że LLM to nie jest inteligencja. Każdy ci zacznie halucynować jak mu wrzucisz duży CSV i każesz z nim coś zrobić. Jeśli twoje zadanie można wykonać algorytmicznie to LLM się nadaje jedynie do wygenerowania programu, który ten algorytm wykona.
  • Odpowiedz
@mcsQ: tak to jest jak amatorzy się biorą za ai ;) zleca się wykonanie do tego skryptu Python i odpalasz skrypt do migracji
  • Odpowiedz
@conamirko: plik jest częścią prompta. Tak samo jak historia obecnej konwersacji. Im cały prompt jest dłuższy to tym gorzej LLM działa. Osoba nietechniczna nie powinna używać LLMa do technicznych rzeczy których nie rozumie, bo nie jest w stanie stwierdzić czy LLM halucynował, ani poprawić jego farmazonów. Powinna natomiast znać podstawy promptowania. Ze względu na nieprzewidywalność LLMów, to nietechniczne osoby powinny raczej ograniczyć użycie LLMa do przeredagowywania/poprawiania tekstu

@romek898 LLM
  • Odpowiedz
@mcsQ ja kiedys jakiemus modelowi napisalem, ze kod jaki wygenerowal nie bedzie dzialal w jakims tam przypadku i mi napisal „o nie! Nie sądziłem, że się zorientujesz!” XD
  • Odpowiedz
  • 0
@mcsQ: wcześniej używałem płatnej wersji chata GPT, teraz mam Gemini i obydwa mnie tak samo rozczarowały pod względem halucynowania i to nawet w modelu myślącym. Gemini czasami nie uwzględnia, że jest już marzec 2026 i daje odpowiedzi jakby była połowa 2025 roku nie uwzględniając rzeczy które miały miejsce w tym czasie.
  • Odpowiedz
skąd osoba nie techniczna ma wiedzieć czy jej problem da się rozwiązać algorytmicznie

@conamirko: dochodzimy do sedna - osoba całkiem nietechniczna nie wykorzysta skutecznie AI do rozwiązania problemu technicznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mcsQ w pracy mamy dostęp do gemini pro, piszę z nim wyłącznie po angielsku i powiedziałbym że jest znacznie lepszy nic chat gpt darmowy
  • Odpowiedz
@gentooman: I jak to ma na dłuższą metę zastąpić np księgowość czy analityków?
Sto razy zrobi dobrze, a raz źle, bo ktoś "źle zapyta" albo akurat mu coś odbije i kto wtedy weźmie za to odpowiedzialność?
Czy ludzie robią błędy? Tak. Ale dla AI mały błąd jest taki sam jak błąd "rzucający się w oczy".
  • Odpowiedz
dochodzimy do sedna - osoba całkiem nietechniczna nie wykorzysta skutecznie AI do rozwiązania problemu technicznego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@NieBendePrasowac: no to zobacz jaki wielki krok wykonaliśmy - kiedyś nie wykonała by w ogóle ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Osoba nietechniczna nie powinna używać LLMa do technicznych rzeczy których nie rozumie, bo nie jest w stanie stwierdzić czy LLM halucynował, ani poprawić jego farmazonów

@gentooman: xD myślę że będziesz zdrowszy jak nie będziesz o tym zbyt długo myślał, bo obecnie prawdopodobnie nawet urzędnicy ładują twoje dane w czat dżipiti i nie mają takich rozterek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bukimi: @beethoven Nie każdy AI jest LLMem, a mam wrażenie że dzisiaj wszyscy traktują to tak samo. LLM to jest skomplikowana maszyna do wyszukiwania i generowania tekstu. Tylko tyle i aż tyle. To nie jest inteligencja, ale bardzo dobrze ją udaje. Zupełnie jak politycy. Dużo i ładnie mówi. Programowanie przez LLMy to też zbieranina kodu ze stacka, blogów, githuba i dokumentacji. Juniora faktycznie może częściowo zastąpić, ale i tak
  • Odpowiedz