Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,
powiedzcie czy informować o tym służby czy nie, bo już w paranoję popadam.
Prowadzę sklep internetowy ze sprzętem filmowym / telewizyjnym. Mamy w ofercie również drony podwodne.
No i miesiąc temu niejaki "Max" poprosił nas o fakturę proforma na taki model ze średniej półki przemysłowej- zanurzenie do 150m, zasięg pracy do 200m, oświetlenie, dobra kamera, możliwość montażu sonaru, sondy, no i domówił do tego jeszcze chwytak. Zwykle kupowane do inspekcji, działań poszukiwawczych, budownictwa, etc.
Kombinował strasznie z zakupem, bo raz chciał to kupić przez spółkę w Polsce, innym razem przez firmę w UK, ale tu twardo powiedziałem że papiery celne muszą być ogarnięte. Koniec końców zapłacił za to przez spółkę w PL, choć i tak finalnie "miał on pracować w UK". Gość zawsze dzwonił z zastrzeżonego numeru. Z odbiorem też im się zeszło, bo czekałem przeszło 2 tyg aż po to przyjedzie jego kierowca "Andrzej".
Dlaczego w cudzysłowie? Bo dziś przyjechał po ten towar "Andriej" busem na białoruskich tablicach.
Nosz kurde. Jak się doda jeden do drugiego, to czy nie wychodzi to podejrzanie?
Czy tylko ja mam już jakieś teorie spiskowe w głowie? Pisać do trzyliterowej agencji czy olać temat?
#kiciochpyta #prawo #abw #bialorus #wojna
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1262
@voodoo3: Zgłosić możesz, w najgorszym wypadku trafi to do kosza, a nóż widelec może ktoś wezmie pod lupę obie te spółki. Cholera ich tam wie co ruskei kombinują. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 5
@assninja: nie mogę nikogo legitymować, poprosiłem o podanie imienia, podał te które przesłał w mailu klient. Tablice spisałem i zdjęcie z przyczajki zrobiłem (kierowca zrobił chyba 20 zdjęć pudełka na pace busa).
  • Odpowiedz
@voodoo3: rozumiem, po prostu cały deal typu "ktoś przyjedzie po towar" to bym chciał wiedzieć kto go odbiera. Tak czy inaczej dobrze robisz że myślisz o takich rzeczach, wyślij smutnym panom a oni sami to ogarną. Jak masz monitoring to też bym zapisał jak wyglądał on i bus. Plus numery seryjne drona jeśli je masz gdzieś w systemie?
  • Odpowiedz
@voodoo3 Szkoda że wcześniej nie zgłosiłeś, może mili panowie z ABW by go jeszcze stuningowali przed sprzedażą. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jakby ta historia się jakoś rozwinęła, nawet w mediach ( ͡° ʖ̯ ͡°), to wołaj.
  • Odpowiedz
@voodoo3: Napisz, że masz pewne podejrzenia (po tym jak już dostarczyłeś) żeby się ciebie nie czepiali później. Breivik chciał zakupić materiały wybuchowe w PL i choć mu się nie udało, to ABW robiło im później kontrole bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz
  • 18
@voodoo3 opisałeś kilka red flags, klasyków podawanych na szkoleniach dla sprzedawców, kontrolerów i speców od logistyki w korpo. Zgłaszaj i dołącz wszystkie dane.
  • Odpowiedz
@voodoo3: Sverski w większości wywiadów powtarza jak mantrę: widzisz coś podejrzanego, coś wydaje się dziwne - zgłoś. Od tego są służby, i nikt inny oprócz np Ciebie, w tym przypadku, pewnie nie będzie miał takiej wiedzy. Najwyżej "zmarnują" swój czas, ale za to mają płacone. Dobrze, że zgłosiłeś, obywatelska postawa.
  • Odpowiedz