Wpis z mikrobloga

Pamiętacie ten stół? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie jest tak obficie zapełniony jak w poprzednich latach, ale jak na tylko jeden mały tunel to jestem bardzo zadowolony.

18 różnych odmian, z których większość uprawiałem po raz pierwszy. Zwłaszcza, że już od sierpnia sporo dojrzałych owoców podbieralem na różne cele. Dzisiaj zerwałem wszystko co było na ten moment dojrzałe. W tunelu zostało jeszcze 3x to co na stole, ale nadal zielone. Przymrozków na razie na nie być, więc niech sobie dojrzewają i do Wszystkich Świętych.

Na ten moment największe pozytywne zaskoczenie to Levander Peach i Madame Jeanette.

Jutro pomyślę o jakimś rozdajo i będę pisać do wszystkich osób, które zapisywały się na pakiety.

--

Mój autorski tag papryczkowy: #chilizgobim
Zapraszam do obserwowania :)

--

Więcej na:

https://www.instagram.com/chili_z_gobim

https://www.facebook.com/Chili-z-Gobim-102848334580501

https://tiktok.com/@chili_z_gobim
https://www.youtube.com/channel/UC9OjFapMXB_zSyCWFi2-84Q

--

#chili #chilihead #papryka #papryczki #ogrod #ogrodnictwo #warzywa #hobby #zainteresowania #domowyogrod #uprawa #uprawiajzwykopem #ostrezarcie #rosliny #botanika #rolnictwo #jedzenie #gotowanie #gotujzwykopem #uprawiajzwykopem #warzywa #uprawa #lato #slonce #rolnictwoboners
gobi12 - Pamiętacie ten stół? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie jest tak obficie zapełniony jak w popr...

źródło: temp_file6670518616501059288

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gobi12 masz jakiś sposób żeby było tyle owoców na krzaku?
To mój pierwszy rok uprawy i jestem bardzo zadowolony z efektów, ale u mnie na krzakach nie jest tak gęsto. Cayenne i birdseye obrodziły, ale habanero i bahamian goat są dużo rzadsze, jakby poszły bardziej w liście niż owoce, bo krzaki ogromne. Czym nawozisz?
I skąd polecasz brać nasiona?
  • Odpowiedz
@gobi12 masz może patent na długie przechowywanie świeżych, jędrnych papryczek? Po kilku tygodniach zaczynają schnąć. Myślałem o zalewaniu ich olejem/oliwą, ale podobno to ryzyko botuliny, albo np. mrożenie w woreczkach próżniowych zapobiegające wysychaniu w zamrażarce, albo mrożenie w glazurze (otoczce wodnej, jak filety rybne).
  • Odpowiedz
@gobi12: Kocham papryczki, zacząłem sobie hodować taką z lidla (w kwiatku) - już trochę owoców zebrałem. Podoba mi się to :D Ale zastanawia mnie co dalej, bo w lato wyciągałem papryczkę na balkon, a w zimę wolałbym trzymać ją w domu.
  • Odpowiedz
@gobi12: szepiękne! Na IG zaobserwowałem, napisałem - podziwiam i szanuję! Jak będzie jakieś rozdajo/opcja zakupu by spróbować (nie do końca wiem z czym to się je!) to jestem chętny!
  • Odpowiedz
A jakiś pakiecik w którego skład wchodzilyby też pomidorki przewidujesz?


@b0dyload: Po pomidorach to już pewnie nie ma śladu :D Ciężka sprawa bo jak sie zaczyna sezon na papryki to na pomidory sie kończy
  • Odpowiedz
  • 5
@Nick7C5: Wszystko jest na tagu #chilizgobim kilka lat historii uprawy :) W Polsce sezon zaczynasz siewem w styczniu i kończysz zbiorami w październiku. Harissy nie robię, robię inne sosy :) Ogniem nie zionę ;p

@Kaczorra Dużo za mała doniczka :) Nie zaczynaj od Caroliny Reaper, to nie jest łatwa odmiana w uprawie. Możesz zacząć od zwykłego Jalapeno a z superhotów odmiany Nagi się dobrze uprawiają.
  • Odpowiedz