Wpis z mikrobloga

Chcialem kupić złoto w sztabce, miesiąc temu było po 42k za 100g, teraz po 46k. Moje pytanie, czekać czy kupować po tej cenie? #zloto #inwestycje #gielda
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Frwrd05 nie, po prostu grinduje teraz w 2 pracach, i chce to odłożyć, nie trzeba mi tych pieniędzy, po prostu żeby nie traciły na wartości
  • Odpowiedz
@kajfos: obecnie to taki sam temat spekulacyjny jak inne aktywa. Nie ma nic bez ryzyka, przesledz wykres cen w ostatnie 3 lata i zobaczysz z czym masz do czynienia edit: jak chcesz coś co jest w miare stabilne to najlepiej zrób mix różnych aktywów - obligacji, akcji/ETF, metali etc. Ładnie to opisuje Marcin Iwuć. Dobry pomysł to zacząć od jego filmików
  • Odpowiedz
nie, po prostu grinduje teraz w 2 pracach, i chce to odłożyć, nie trzeba mi tych pieniędzy, po prostu żeby nie traciły na wartości

@kajfos: to po co ładować się w coś ryzykownego jak złoto skoro możesz kupić obligacje skarbowe indeksowane inflacją i mieć pewność że twój kapitał nie straci wartości? Złoto jest tak samo ryzykowne jak akcje na giełdzie, załadowałbyś wszystko w jakiś indeks albo akcje firmy na giełdzie
  • Odpowiedz
to po co ładować się w coś ryzykownego jak złoto skoro możesz kupić obligacje skarbowe indeksowane inflacją i mieć pewność że twój kapitał nie straci wartości? Złoto jest tak samo ryzykowne jak akcje na giełdzie, załadowałbyś wszystko w jakiś indeks albo akcje firmy na giełdzie w celu ochrony kapitału?

@zeszyt-w-kratke: obligacje skarbowe, podczas gdy nasz kraj zadłuża się na potęgę. To może jebn.. Grecja nie zbankrutowała, tylko dzięki temu, że
  • Odpowiedz
@ziomus0812: Polska w dzisiejszych czasach uchodzi za wiarygodnego emitenta obligacji. Należymy do nato i ue. Jak chcesz się bawić w jakiś wojenny survival to rzeczywiście kupno kruszca wydaje się dobrą opcją. Jeśli chcesz po prostu ochronić kapitał przed inflacją są do tego dużo bezpieczniejsze rzeczy.

Poza tym mamy wojnę za wschodnią granicą. Nie wiadomo co będzie za 5-10 lat

@ziomus0812: dokładnie nie wiadomo co będzie za 5-10 lat
  • Odpowiedz
46k możesz ulokować w pewniejszych aktywach niż złoto

@Rossomak: ale ekspert z ciebie xD przecież złoto to inwestycja o najmniejszym ryzyku zalecana przez dosłownie wszystkich do każdego portfolio.
  • Odpowiedz
o którym nie wie państwo.

@ziomus0812: mam dla ciebie złą wiadomość - wiedzą o wszystkim. A w razie okupacji, najeźdźca dowie się z przejętych dokumentów ile masz i jaki jest twój adres ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
mam dla ciebie złą wiadomość - wiedzą o wszystkim. A w razie okupacji, najeźdźca dowie się z przejętych dokumentów ile masz i jaki jest twój adres ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Majkel2008: a skąd mają wiedzieć, jeśli złoto zostało zakupione anonimowo za gotówkę?
  • Odpowiedz
ale jaki jest sens brania fizycznego złota do spekulacji, skoro można kupić etc na złoto?

@Frwrd05: :] ( ͡º ͜ʖ͡º) Złoto się kupuje fizyczne, bo można je schować do kieszeni i z nim uciec za granicę. A taki ETF w przypadku braku dostępu do banku, nie ma żadnej wartości. Np. w czasie działań wojennych w Rosji, papierowe aktywa w zagranicznych walutach zostały zamienione w bankach
  • Odpowiedz
@dlugi-gr: dlatego go pytam w jakim celu to złoto chce kupić :) chociaż też nie wiem co to by była za rozkminka uciekać z kraju z 50 000zł w sztabce złota, zamiast mieć w kieszeni 12 000usd i płacić tym gdy potrzeba xD
  • Odpowiedz
@Frwrd05 no przecież napisałem jaki jest sens. Już pomijając jakieś sytuacje gdzie fizyczny metal moze sie przydac to jest to korzystniejsze podatkowo. Jak powiedzmy kupisz monetę za 14k a sprzedasz po 7 miesiącach za 17k, to masz 3000 zysku. Jak kupisz etf na złoto za 14k a sprzedasz za 17k to masz 2430zl zysku (bo musisz zapłacić belkę od zysków kapitalowych)
  • Odpowiedz