Aktywne Wpisy

Shyvana +11
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
nowszyja +18
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Pierwsza ponad rok temu sypialni. Miałem tylko 25mm na wyciszenie, inaczej nie zmieściłbym szafy.
Poszło tak.
Mass loaded vinyl 2mm żałuję mogłem dać 5mm.
Dwie warstw zielonych podkładów pod panele po 7mm każde.
Plyta gipsowa 9.5mm
Wyciszenie na poziomie 60%
Dalej słychać rozmowy ale Wyciszone i basowe mamrotanie.
Ale to co w kuchni zrobiłem to majstersztyk.
Warstwy.
Mass loaded vinyl 5mm.
3 razy zielone podklady , kazda warstwa na zakładkę. 21mm
Plyta gipsowa 12.5mm
Mass loaded vinyl 2mm
Podkład zielony 7mm
Płyta gipsowa 12.5mm.
Waga cos okolo +370 kg na 6.5m2.
Wygłuszenie 95%.
Wszystko na kleju sika AC 95.
Pewnie zastanawiacie się dlaczego zielone podkłady pod panele.
Otóż najlepszy stosunek ceny do gęstość i poziomu wygłuszenia.
Wszystkie te akustyczne panele czy gąbki to scam.
Zanim zabrałem się za wygluszenie sypialni. Zrobiłem około 2 miesięczny research, zamówiłem próbki, wykonałem próby itp. Nawet kupiłem sobie sonometr.
#remontujzwykopem
Tymczasem typ na wykopie
W kuchni 6cm.
Także to była strata na którą, byłem gotowy. :)
@nativ: Serio? Bo mocno to rozważam
@nativ: co to właściwie jest?
Jeżeli chcesz użyć czegoś do wygłuszenia sprawdź :
1. Gęstość na m3 im więcej tym lepiej.
2. Grubość. Jak chcesz mogę ci opisać to dokładniej.
@JuneJohn mass loaded vinyl. To ciężki kawał gumo winylu. Rolka 2mx1.2m waży 40kg. Plyta gk 2.4x1.2 to waga około 32 kg.
@BananowyKrol dzięki lepiej miesiąc poczytać obejrzeć tutoriale
@nativ: Mam w budowanym domu taki pokój nad garażem, nazwałem go pokój gier i zabaw. W planie tam jest kanapa, tv/projektor, barek i piłkarzyki/bilard. Nie sąsiaduje z żadną sypialnią, a z łazienką i pralnią, aczkolwiek chciałbym go wygłuszyć "od środka", żeby można było posiedzieć do późna niekoniecznie mówiąc szeptem. Będę później na budowie, to wrzucę ci na priv zdjęcia jak to
@nativ: mozna wiedziec gdzie to kupowales?
A no i w sumie dobry protip z tymi podkladami pod panele, z tego co widze te pilsniowe maja 140kg/m3 gestosci, wiec calkiem niezle
btw. nie myslales o folii olowiowej? ( ͡° ͜ʖ ͡°) ona to ma dopiero gestosc
Mlv kupowałem na brytyjskiej stronie. Ale w Polsce też pewnie znajdziesz.
źródło: temp_file4344787745275218563
PobierzTe gotowe zestawy wydają mi się trochę za drogie. Możesz nawet kupić gotowe płyty gipsowe z naklejonymi warstwami ale wychodzi drożej. Jak klejenie wszystkiego samemu.
Po tygodniu jak zamontowałem wygłuszenie. Nie wiem czy sąsiedzi są w domu czy nie. Nie słychać ich.