Wpis z mikrobloga

#samochody #motoryzacja #ubezpieczenia #mubi #motomirko

Cześć, czy u was też tak mocno skacze OC z roku na rok? Mam 32 lata od 10 lat bezszkodowa jazda i pełne zniżki a mimo to ubezpieczenie cały czas rośnie. Miasto Białystok, auto Audi a6 c5 - 2003r. Silnik 1.9tdi.

Tak to wyglądało w ostatnich latach.
2021 - 602 hdi
2022 - 679 argo
2023 - 734 argo
2024 - 794 pzu
2025 - pzu zażyczyło sobie coś koło 1000 za samo OC. Nie byłem jeszcze u agenta więc nie wiem jak inne firmy.

Jak to wygląda u was? Zastanawiam się czy faktycznie co roku są takie podwyżki czy po prostu oszukują ludzi.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jadalny_kasztan wiesz że firmy są poje...chane. to ile wyjdzie aktualnie to loteria, jeden zapłaci 300 inny 700 i niema jak tego wytłumaczyć. U mnie na kodzie pocztowym ostatnio Hestii o------o i łapią wszystko z detalu komunikacji cenami 20-30%% niższymi niż konkurencja ( ludzie płacą dużo mniej niż rok temu). Ale to to nic, we wrześniu już coraz więcej firm robi ciągniki po 2-2,5k, a pamiętam jak jeszcze parę lat temu 4-5
  • Odpowiedz
@Mario031 kolego to jest teraz taka loteria że tak jak napisałem wyżej jeden płaci 300 drugi 700 i nikt tobie nie powie dlaczego. Może auto ( statystycznie bardziej szkodowy model), może coś innego. Możliwe że mimo że nie miałeś szkód to firmom coś się nie podoba w twojej historii ubezpieczeń. To ostatnie możesz sprawdzić, wejdź na ufg.pl zaloguj się profilem zaufanym i wygeneruj swój SCOR, zobaczysz jak firmy ciebie widzą. Większość
  • Odpowiedz
@sayanek jak zaczynałem pracę (2010) to w PZU była stała stawka na busy 3.5, OC na rok 670 zł, przy pełnych zniżkach. Teraz polisa za 300 zł to nie jest rzadkość.
Widziałem w zeszłym roku legitną polisę na ciągnik, w detalu, za 900 zł (!)
Patologia.
  • Odpowiedz
  • 0
No patologia i mafia, tragedia. Czyli podejrzewam że niewiele mogę zrobić. Może podjadę do innych agentów popytam.
  • Odpowiedz
Widziałem w zeszłym roku legitną polisę na ciągnik, w detalu, za 900 zł (!)

@jadalny_kasztan: Nie no aż tak to nie widziałem :D Takie to widziałem jedynie na te ,,kombinowane" ciągniki zrobione jako pojazd specjalny :)
@PrzypadkowyCzlowiek No ale po tym co teraz we wrześniu się zaczęło dziać z cenami to aż się boje jak będzie wyglądać likwidacja, skoro lecą z takimi cenami.
  • Odpowiedz
@sayanek: Generali miało śmieszne taryfy sierpień-wrzesień i już dzisiaj czytałem, że z likwidacja kuleje, a i tak było drożej niż u top5. Ciekawe jak eins, który dumpinguje niechcianych xD. A Ci o których nie wspomniałem ładnie zaniżają ceny na majątku np nasze polskie tuwy. Będzie śmiesznie, myślę, czy się nie przebranżowić po tym co widzę póki młody xD
  • Odpowiedz