Wpis z mikrobloga

✨️ Czy dodatkowe cardio ma sens przy treningu siłowym?
Czy dodatkowe cardio w średnim zakresie tętna 130-140 coś daje jak już ćwiczę siłowo i między większością serii zazwyczaj mam tętno w tych okolicach, czasem ciut wyżej lub niżej? Cel to ogólne zdrowie i zwiększenie wydolności, żeby czas między seriami był częściej uzależniony od odpoczynku mięśni, a nie złapania oddechu.
Wydaje mi się, że cost/benefit walenia dodatkowego cardio wychodzi słabo jak już ta strefa tętna jest przerobiona przy okazji treningu siłowego.

LISS już mam dużo, na redukcji nie jestem, więc temat nie o tym.
#mirkokoksy #mikrokoksy #silownia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim xD To że masz puls podwyższony między seriami nie zwiększa wydolności bo to nie tylko o to chodzi ale o adaptację układu nerwowego, stawów w dłuższym okresie czasu już nie mówiąc o mentalu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @onepnch: nie rozumiem w takim razie kompletnie mechanizmu cardio. Wg mojego zrozumienia jeśli jest podwyższony puls i oddech na skutek ćwiczeń w danej strefie to się kwalifikuje jako cardio niezależnie od tego czy powstaje na skutek ćwiczeń siłowych czy formalnego biegania, pedałowania, ergometru itp. Wyjaśnisz czym to się różni dla organizmu i skąd on wie, że jedno to cardio i zwiększy wydolność, a drugie to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ciało się adaptuje do tego co robisz. żeby mieć większą wydolność układu krążenia musisz robić rzeczy które wymagają większej wydolności tego układu. ciało musi się nauczyć lepiej wykorzystywać energię z tlenu, do tego musi zajść adaptacja na poziomie mitochondriów co nie staje się z dnia na dzień ale wymaga regularnych treningów.
jakby było tak że trening siłowy cię adaptuje do wydolności tlenowej to byś naturalnie przestał sapać między seriami
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zależy na jakim poziomie jesteś i czy uprawiasz jakiś inny sport oprócz chodzenia na siłownię. Cardio do zbudowania bazy tlenowej warto mieć, nawet jakiś orbitrek jeżeli nie chcesz się za bardzo przeciążać.
Ja mogę tylko powiedzieć za siebie, że jak okresowo sobie pobiegam, to przy ćwiczeniach dynamicznych jak rwanie czy podrzut mam lepszą ogólną dynamikę, szczególnie przy wchodzeniu pod sztangę. No i brzuchate łydki nigdy mi tak nie urosły
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to że cardio trwa na takim tętnie np bez przerwy 20 minut a nie 15 sekund.
Poza tym skoro twierdzisz że to tylko kwestia tętna a nie rodzaju treningu to wypij se np 600 mg kofeiny i siedząc na dupie też będziesz miał 140 tętno. Trening cardio na łóżku MMM to jest piękne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w dużym skrócie chodzi o wysiłek tlenowy i beztlenowy.

Tlenowy (cardio), to długi wysiłek w którym utrzymujesz konkretny puls, ale w dalszym ciągu jesteś w stanie przy długim okresie czasu zaopatrywać mięśnie w tlen (to moje rozumowanie - skrót myślowy).
Ćwicząc cardio uzyskasz np taki benefit, że trochę później zaczniesz odczuwać zmęczenie / trochę później zwiększy Ci się puls.

Beztlenowy (np siłownia, sprinty, sztuki walki), to wysiłek, który zazwyczaj trwa dużo krócej,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @dsomgi00: tylko ja jestem jeszcze na etapie budowania, w połowie drogi, a u Ciebie po dekadzie to już pewnie było +90% możliwej masy mięśniowej do zbudowania i głównie utrzymanie tych mięśni. I zastanawiam się czy taki sam efekt pod względem wydolności nie buduje już samo utrzymywanie tych 120-140 bpm podczas jakiejś lżejszej sesji pompowania na maszynkach, nie wiem jak organizm rozróżnia cardio na bieżni np.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Saprofit: jestem średnio-zaawansowany w treningu siłowym, dalej na etapie budowania, mój peak masy mięśniowej jeszcze lata przede mną, żadnego innego sportu regularnie nie uprawiam oprócz codziennego LISS w postaci energicznego spacerku (5,5 km/h, ok 15h tygodniowo).
Lepszą dynamikę przy snatchach jak najbardziej rozumiem, tylko tutaj mi chodzi o samą wydolność i zdrowie kardiowaskularne - czy tego samego bodźca nie dostarczę ciału robiąc po prostu dodatkową
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie dostarczasz, bo ten efektywny wysiłek przy treningu siłowym masz przez kilkadziesiąt sekund maksymalnie, później ciało zostaje w spoczynku i wykonuje pomijalną pracę. Mimo że puls jest wysoki, to nie jest on bodźcem samym w sobie - bodziec zadaje praca mięśni i to ona odpowiada za adaptacje. Więc albo bieganie, rowerek itp. albo jakiś crossfit
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):
@Saprofit: dziękuję za odpowiedź. Chyba teraz rozumiem, czyli za cardio uznajemy tylko ten czas, w którym jest wykonywana praca i tylko ten w zakresie tlenowym, czyli pewnie łącznie kilka minut podczas treningu siłowego. A resztę bodźca do zwiekszenia wydolności należy dostarczyć już z samego formalnego treningu cardio jak MISS.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz