Aktywne Wpisy

elo_kebab +13
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

plyty_chodnikowe +90
Przyznaj się, bez wstydu o-------ś takiego polskiego burgera a'la budka fast food na dworcu w Kielcach czy innych Gliwicach, co? Miękka bułka z sezamem, przypieczony kotlet z psa, prażona cebulka, musztarda sarepska, kwaśne plastry ogórka, okazyjna sałata, keczupu tortex n------e tyle że wycieka wszystko bokiem...
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
źródło: IMG_0726-825x465@2x
Pobierz

Mam pytanie odnośnie podatków. Od 5 lat pracuje w jednej pracy na UoP, nie mam jeszcze 26 lat więc nie płacę podatki dochodowego. Roczny przychód będzie w okolicach 115k zł brutto, więc nie zapłacę podatku dochodowego z UoP. I teraz od września zacząłem drugą pracę na umowę zlecenie.
1. Na umowie zlecenie muszę odprowadzać podatek zdrowotny, jeśli płacę go już na UoP?
2. Gadałem z szefową, że łącznie z UoP będę przekraczał limit gdzie nie muszę płacić podatku dochodowego do 26 r. ż., i dziś dostałem wypłatę pomniejszoną o podatek zdrowotny i podatek dochodowy (12%) z tej umowy zlecenia. Jest okej czy nie powinni mi potrącić podatku dochodowego?
3. No i ostatnia kwestia, co jeśli wpadnę w drugi próg podatkowy >120k? A sumując te dwie wypłaty raczej na pewno przekroczę. Od czego wtedy jest pobierany ten podatek 32%? Z wypłatą czy później przy rozliczeniu PIT?
Nigdy wcześniej aż tak się w to nie wczytywałem bo nigdy nie przekraczałem tego progu gdzie musiałbym zapłacić podatek dochodowy.
Mam nadzieję, że wszystko dobrze wyjaśniłem.
@lil_buck3t: Jak udało Ci się osiągnąć zamożność w tak młodym wieku?
Jak tego nie zrobią to przy składaniu pitu ci automatycznie policzy czy masz niedoplate podatku
Księgowym łatwiej wszystko liczyć na 12% niz bawić sie w imfo od kiedy u kogo wszedles w II prog. Będziesz mial wyrównanie przy picie. Wiec warto miec te 3 tys na koncie na podatek. ;) potrsktuj to jako nieoprocentowana pożyczkę od państwa
Co do reszty to nie wiem, nie znam sie