Wpis z mikrobloga

#praca #uop #zlecenie #26lat #podatki

Mam pytanie odnośnie podatków. Od 5 lat pracuje w jednej pracy na UoP, nie mam jeszcze 26 lat więc nie płacę podatki dochodowego. Roczny przychód będzie w okolicach 115k zł brutto, więc nie zapłacę podatku dochodowego z UoP. I teraz od września zacząłem drugą pracę na umowę zlecenie.
1. Na umowie zlecenie muszę odprowadzać podatek zdrowotny, jeśli płacę go już na UoP?
2. Gadałem z szefową, że łącznie z UoP będę przekraczał limit gdzie nie muszę płacić podatku dochodowego do 26 r. ż., i dziś dostałem wypłatę pomniejszoną o podatek zdrowotny i podatek dochodowy (12%) z tej umowy zlecenia. Jest okej czy nie powinni mi potrącić podatku dochodowego?
3. No i ostatnia kwestia, co jeśli wpadnę w drugi próg podatkowy >120k? A sumując te dwie wypłaty raczej na pewno przekroczę. Od czego wtedy jest pobierany ten podatek 32%? Z wypłatą czy później przy rozliczeniu PIT?

Nigdy wcześniej aż tak się w to nie wczytywałem bo nigdy nie przekraczałem tego progu gdzie musiałbym zapłacić podatek dochodowy.
Mam nadzieję, że wszystko dobrze wyjaśniłem.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Rudz1elec różni pracodawcy. Czyli słusznie w tej pracy na umowę zlecenie pobierają mi podatek dochodowy 12%? Czy powinni wypłacić tylko pomniejszony o podatek zdrowotny a resztę już wszystko mi system sam wyliczy przy PITcie?
  • Odpowiedz
@lil_buck3t:
Księgowym łatwiej wszystko liczyć na 12% niz bawić sie w imfo od kiedy u kogo wszedles w II prog. Będziesz mial wyrównanie przy picie. Wiec warto miec te 3 tys na koncie na podatek. ;) potrsktuj to jako nieoprocentowana pożyczkę od państwa

Co do reszty to nie wiem, nie znam sie
  • Odpowiedz
  • 0
@Rudz1elec czyli nawet jeśli niesłusznie pobierają mi podatek 12% przy umowie zleceniu to i tak wszystko się wyrówna przy rozliczeniu PIT, mam rację? Po prostu ewentualna nadwyżka, którą bym dostał z wypłatą zostanie zamrożona do rozliczenia?
  • Odpowiedz