Wpis z mikrobloga

to jest szalenie zabawne, poniewaz ci ludzie probuja powiedziec szeregowym programistom z korpo jak maja sie zachowywac patrzac na temat z ich kierowniczego punktu widzenia, a nie z punktu widzenia pracownikow. Totalnie odklejenie. Zapomniał wół, jak cielęciem był

https://www.facebook.com/100044579492862/videos/1147241433983020/?__so__=permalink
#pracait #programista15k
redorbiter - to jest szalenie zabawne, poniewaz ci ludzie probuja powiedziec szeregow...

źródło: image

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@redorbiter: Ja obecnie probuje podejscia, "ale szefie takie sa stawki", albo potrzasniesz sakiewa i sypniesz groszem albo popelnimy blad z ostatnich 4 firm i ja sie spakuje szefie. Dodalem rowniez ze w przeciwienstwie do innych planuje emeryture i chce wiecej kasy zeby miec czym obracac itp.
Znalazlem jakies tam opinie ze czasami jak gdzies jest ze np. ludzie zarabiaja tyle i tyle to ja tez tyle chce albo sie pakuje,
  • Odpowiedz
@redorbiter: ale co zlego powiedzieli?
To ze masz najwieksza wiedze techniczna, to nie znaczy nic. Bo moze firma ptrzebuje kogos z danej technologii, albo z innymi skillami miekkimi, albo np prowadzic zespol.

Dlatego to jest prawda. Rozmowa o awansie najlepiej zaczynac kilka miesiecy wczesniej. I z jasnym planem co jest do tego potrzebne.

Bo sie moze okazac, ze jestes najlepszym crudziazem, ale co z tego jak firma by wolala kogos
  • Odpowiedz
Dlatego to jest prawda. Rozmowa o awansie najlepiej zaczynac kilka miesiecy wczesniej. I z jasnym planem co jest do tego potrzebne.

@Rudz1elec: koleś po prawej który mówi, że jak wie że komuś nie chce dać podwyżki/awansu to kłamie, że nie ma kasy, budżet się nie spina i tak dalej :)

są też wypowiedzi, że jak chcesz być "leaderem" czy architektem to musisz się nim stać zanim o to poprosisz bo
  • Odpowiedz
u mnie w jednej firmie jeden programista został młodszym architektem bo o to po prosił właśnie, ale widać że według tych panów to patologia

@tubkas12: widocznie sie nadawal, albo firma miala w tym swoj cel

Nadal Twoja wypowiedz nie zmienia tego co powiedzialem. Ty sprzedajesz cos (sieibe). Pytanie brzmi jak co firma aktualnie potrzebuje. Czasami to firma potrzebuje managera, a ktos chce leada, ale nie ma umiejetnosci miekkich. Dlatego nadal
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: w gamedevie już od dawna stosują tę filozofie i dość że zarobki niskie to jeszcze crunch, ale ludzie się cieszą bo pracodawca daje im możliwość nauczenia się robić gry, a nie przepraszam, zanim pójdziesz do gamedevu to masz umieć robić gry i mieć kilka gier zrobionych do portfolio, a później może cię zatrudnią, ale to tylko może i jak będziesz pracował ciężej niż inni.

reszta branży powinna iść w
  • Odpowiedz
@tubkas12: Z merytorycznej dyskusji poszedles w jakies wymyslone argumenty, ktore ciezko nazwac argumentami.
Totalnie nie mam pojecia skad wymysliles te rzeczy o 16h pracy, gdzie nigdzie takie rzeczy nie padly, ale dalsza dyskusja nie ma sensu jak widac.
#czarnolisto
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: nie no nie są wymyślone, ja się po prostu z tobą zgadzam. trzeba się po prostu wykazać przed pracodawcą by dostać awans

chcesz być szefem? zachowuj się jak szef może za kilka lat dostaniesz tytuł, ale tytuł to tylko etykieta. ważne że jako zwykły pracownik leadujesz za te same pieniądze co inni sobie walą konia na zdalnym
  • Odpowiedz
są też wypowiedzi, że jak chcesz być "leaderem" czy architektem to musisz się nim stać zanim o to poprosisz bo "etykietę" (i w domyśle wyższe wynagrodzenie) dostajesz później post

@tubkas12: Standard w Dolinie. Żeby dostać awans na wyższe stanowisko musisz udowodnić, że co najmniej od roku pracujesz na tym wyższym poziomie. Plus jeszcze w wielu większych firmach dochodzi stworzenie “promo pakietu”, rozmowa Twojego managera z komitetem rozpatrującym awanse itp.

Dlatego
  • Odpowiedz