Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy w pracy: Jak radzić sobie z ciągłymi porażkami w korpo
Hej Mirasy,

Mieliście kiedyś tak ,że cały tydzień w pracy to pasmo porażek? Cały, codziennie.
Mam tak teraz. Pracuję w niemieckim korpo.
W pon eskalacja, wt to samo, skarga na mnie że coś zmieniłem bez pytania, i że to wymaga "change'a".
Wtorek haja o moją mini automatyzację.
Środa- operacja na kilku serwerach, odratowałem to ale nadgorliwość (chciałem by klient miał lepiej).

Dziś - przejalem mini taska, robiłem zmianę na serwerze moim innym skrypcikiem. Niemiec nie przejął taska (i nigdzie go jeszcze było widać) ale zrobił to samo zaraz przede mną. Więc robota zdublowana. Pretensje do kogo? Do mnie ofc :) chociaż to niemiaszek się nie wpisał i nie odezwał że to robi. Rollback trwał dobre 2h.

Czasy takie że leci się za byle co a ja poprostu cały czas łapię jakieś problemy :/
A pracuję po naście godzin, wcale nie mało, i staram się żeby było jak najlepiej. Ale jak szefostwo ciągle moje nazwisko kojarzy ze skargami to co z tego może być:( ?
I jeszcze różowa przychodzi do domu to buczy, że to i to nie zrobione. A ja przez 10h ledwo 3x wstałem z krzesła. Ma prawo- w domu też wszystko robię później. Ma też pretensje o nadgodziny. Ale miała też pretensje kiedyś o kasę, ateraz zarabiam po 17-20k netto, więc na pretensje o moją pracę.

Trzymajcie się. Niech każdy kto to przeczyta ma lepszy czas niż ja teraz :)

#pracbaza #praca #korpo #korposwiat #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: płacą Ci wielokrotność średniej krajowej, więc trudno się dziwić że mają wymagania, no nie?:)

Owszem, czasem w pracy się sypie, ale zazwyczaj to kwestia organizacji. Np. Nikt Ci nie wytłumaczył, że macie change management w firmie.

Większość ludzi na ciężkie okresy w pracy, tylko dodatkowo zarabia 3x mniej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w korpo to wykonujesz taski... i tyle, jak chcesz wychodzić z własną inicjatywą to idź do software house albo jakiegoś startupu... no i nie pracujemy po godzinach, nikt tego nie zauważy

ja jestem w software house który został startupem i u nas oddolne inicjatywy się chwali a nie krytykuje,
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: trochę masz polackie myślenie że im więcej płacą tym więcej trzeba dawać z siebie. Firma zarabia miliony, ty poklikasz kilka razy w excelu ale efektywność jest większa niż te 20 lat temu - w sumie dzięki czemu firma ma miliony. Chęć na większe zarobki przy minimalnym nakładzie pracy jest po prostu w naszym interesie.
  • Odpowiedz
@Justin_Beiber: to Ty masz polackie myślenie. Jeśli niewiele potrafisz, to z jakiej racji pracodawca ma ci płacić krotność średniej? Bo jesteś programistą więc ci się po prostu należy?

Op prawdopodobnie zresztą nie ma problemów z umiejętnościami, tylko z asertywnościa.
  • Odpowiedz
trochę masz polackie myślenie że im więcej płacą tym więcej trzeba dawać z siebie. Firma zarabia miliony, ty poklikasz kilka razy w excelu ale efektywność jest większa niż te 20 lat temu - w sumie dzięki czemu firma ma miliony. Chęć na większe zarobki przy minimalnym nakładzie pracy jest po prostu w naszym interesie.

@Justin_Beiber: oczywiście, że tak to typowy mental ciemiężcy pracoholika - nic wydajnie nie robi, jeszcze psuje
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: rozumiem Cię, prawdopodobnie to problem organizacji. Najpewniej czujesz odpowiedzialność za produkt i dlatego wychlasz się, a, że organizacja jest słaba, to często Cię za to karze. Moim zdaniem (bo mam podobny case) zmiana po Twojej stronie to zrzucenie na luz, staraj się robić minimum. Prawdopodobnie nie od razu góra się od Ciebie odczepi, ale z czasem zły obraz zacznie się zacierać. Gorzej jeśli ktoś z kierownictwa ma plan by
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Yuri_Yslin: zgadza się, płacą mi dużo. UoP. Drugi próg zaliczyłem w maju/czerwcu, jest mnóstwo nadgodzin. Pracowałem też za sporo mniej, zaliczyłem jakieś capgemini i Atosa po drodze, gdzie zarabiało się mniej, ale też brało się mniej. Tutaj mam taki tydzień, że codziennie jest jakaś pretensja. Jak człowiek siedzi w pracy po naście h to ciężko o spojrzenie z perspektywy. Ale wszyscy tak siedzą, nie tylko
  • Odpowiedz