Wpis z mikrobloga

Z moimi rodzicami kontakt się pogorszył, bo nie aprobują naszego stylu życia (a raczej stylu mojej żony, ja się tylko "dostosowuję"). Mają mnie za kogoś gorszego wobec moich sióstr, które radzą sobie w życiu zdecydowanie lepiej niż ja.

@mirko_anonim:

No to rodziców tez masz dobrych. Jak i siostrunie xDD

A jakbyś nie daj allahu na dłużej zachorował chwilowo na przykład, to co - całkiem z rodzinki cię usuną? xDDD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wiesz czego najczęściej ludzie żałują, jak sie starzeją? Że nie podróżowali. Ja staram się podróżować ile tylko mogę, cały urlop na to idzie. Nie wyobrazam sobie brania urlopu na jakiś remont. Plany urlopowe i porezerwowane bilety mam aż do lipca 2026. No ale co kto lubi.

ja tam nie musiałbym zwiedzać całego świata mi by wystarczyły góry i czasem góry w zagranicznych państwach, polecam tańsze zwiedzanie

@razdwatrzy55: takie 2
  • Odpowiedz
darowizny, informacje medyczne, opłaty etc.

@Tyrande: No to nieźle jak z tego powodu wzięłaś ślub. Tylko pogratulować.

czy ktoś się nie przyczepi, że od obcej osoby co miesiąc dostaję parę stówek

@Tyrande: Nie, nikt się nie przyczepi. Wiele ludzi mieszka na świecie dzieląc się kosztami utrzymania.
  • Odpowiedz
co mają powiedzieć ludzie, którzy nie mogą wziąć nawet związku partnerskiego, a co dopiero ślubu... 20 lat razem, a w świetle prawa polskiego obce sobie osoby...

@Jonn: no ja zdaję sobie sprawę z tego. Przecież ja popieram całym sercem śluby 1 płciowe (ofc świeckie, kościelne mogą zostać heteroseksualne).

Ogólnie da się żyć bez ślubu, ale ślub ma swoje zalety.
  • Odpowiedz
Żałuję tej decyzji jak mało czego w życiu. Najgorzej że patrzę na swoją rodzinę i znajomych i wszyscy już mają swoje mieszkania, domy, założone rodziny.

@mirko_anonim: a mają za sobą podróż dookoła świata? Zastanów się czego sam chcesz zamiast dostosowywać się do kogoś, a potem jeszcze porównywać do innych.
Also jak będziesz tak wszystko rozpamiętywał, to zawsze będzie źle. Masz to co masz w tej chwili i zastanów się co
  • Odpowiedz
no ja zdaję sobie sprawę z tego. Przecież ja popieram całym sercem śluby 1 płciowe (ofc świeckie, kościelne mogą zostać heteroseksualne).

@Tyrande: A ja z kolei nie rozumiem idei świeckiego ślubu. Kościelne ok, bo skoro ludzie wierzą w bóstwo które ma ich złączyć to niech się w to bawią. Ale świeckie? Po co to? Bo chyba nie wierzycie w boga państwo które to samo zrobi tylko bez otoczki religijnej.
  • Odpowiedz
@KRUSZAUKE: @mirko_anonim no i to jest właśnie przykład mojego kumpla. Najlepiej to podsumował Krauszakue:

swoje priorytety schowałeś do kieszeni i żyłeś życiem swojej żony.

Kumpel z żoną spędził tu rok w Ameryce, tu rok w Australii, ślubik na Ibizie. No bajeczka, tylko, że coś nie grało... Szybko się ogarnął i teraz już ma nową żonę bombelka lvl2 i buduje chate
  • Odpowiedz
A ja z kolei nie rozumiem idei świeckiego ślubu. Kościelne ok, bo skoro ludzie wierzą w bóstwo które ma ich złączyć to niech się w to bawią. Ale świeckie? Po co to? Bo chyba nie wierzycie w boga państwo które to samo zrobi tylko bez otoczki religijnej.

@rav2: no wypisałam dlaczego xD
Chociażby dla wspólnoty majątkowej (nie, ona nie służy tylko do tego, żeby żona zabrała Twój majątek po rozwodzie).
  • Odpowiedz
No i mamy rok 2025. Mieszkania nadal brak, oszczędności to 90k. Co nawet nie wystarczy na wkład własny.

@mirko_anonim: to za ile wy chcecie to mieszkanie kupić, lol. Przecież są nadal kredyty gdzie 10% wkładu wystarczy. W ponad milion celujecie? Jest też coś takiego jak rynek wtórny, gdzie większość wykończeń, a czasem i umeblowań wypada.
A co do reszty to widziały gały co brały chłopie. Z dnia na dzień taka
  • Odpowiedz
@rav2: widocznie masz bardzo płaskie myślenie ¯\(ツ)/¯

Jakby Twojej życiowej partnerce coś się stało i potrzebowała zabiegu za np 25k a tej kasy by nie miała przy sobie to spróbuj jej zapłacić za zabieg, tak, żeby nie płacić podatku od darowzny etc.
  • Odpowiedz
@Tyrande: To przelewasz tyle żeby starczyło także na darowiznę. Ja to bym potraktował jako ubezpieczenie od utraty majątku podczas rozwodu.

• Odpowiedz