Wpis z mikrobloga

"[Należałoby] wprowadzić podatek wojenny na pięć lat, zawiesić niektóre świadczenia, może jakiś pakiet fiskalny wymagający zmiany Konstytucji? Żeby pokazać, że to nie program jednej partii, tylko wspólny program. Skoro prezydent mówi, że martwi się finansami publicznymi, może partie opozycyjne też powinny się martwić i pokazać, że są odpowiedzialne

Tego się obawiałem, ale to jest niezła odklejka.
Idea podatków celowych bodajże wywodzi się z średniowiecza i jest jak najbardziej dobrą formą zbierania podatków przez państwo minimum żeby stale nie obciążać społeczeństwa, ale wtedy kiedy trzeba. Tylko aktualnie państwo przeżera 50% PKB. 50%.
To ile potrzeba więcej żeby państwo było w stanie realizować swoją fundamentalną funkcje - obronną?
Neutralizować obiekty, które może złożyć w mieszkaniu zaawansowany modelarz?

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/podatek-wojenny-i-zawieszenie-swiadczen-czlonek-rpp-mowi-wprost/j4see3h

#ekonomia #gospodarka #finanse #nbp #wojna #podatki
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LaurenceFass: Niech sobie od mordy odstawią. Nie trzeba takiej ilości posłów. Nie trzeba takich samochodów służbowych. Wiele urzędów można wyeliminować i ich obowiązki przekazać innym. No i od cyca odstawić górnicze pijawki
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Jeśłi to państwo mogło tyle miliardów utopić w wyborach kopertowych, izerze, cpk, maseczkach, fabrykach maseczek, respiratorach, redisbedach to stać ich na zbrojenia. Póki nie rozliczą winnych powyższego dotąd nie czuję odpowiedzialności
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Ja bym obniżył pensje członkom RPP w pierwszej kolejności... 2 dni pracy w miesiącu za ponad 40k i indeksacja inflacją. Cwaniaczek z obywateli by zdzierał. Ja już płacę 60% podatku na UoP, podczas gdy wybrańcy nie płacą zusu, podatki mają po 5% i śmieją mi się w twarz.
  • Odpowiedz