✨️ Rozczarowanie dorosłością i pracą w apteceⒾ Jestem rozczarowana dorosłością, wyborem ścieżki zawodowej, rzeczywistością i w ogóle. W skrócie lvl 29, magister farmacji, podyplomówka z zarządzania, 4 lata praktyki zawodowej w dużych aptekach, w tym rok jako kierowniczka. I co? Ano 7000 netto. Tak, dobrze czytacie, nie pomyliliście się. Po niewiele więcej mogę iść do korpo z całym tym żałosnym wyścigiem szczurów. W aptece w centrum Warszawy niby spokojniej, dobieram sobie najlżejsze zmiany, ale i tak tafia się praca w weekendy i nocki to normy. Uczyłam się jak głupia, pracowałam ciężko, żeby przed samą trzydziestką mieć na luzie przynajmniej te dwie średnie krajowe, a tu nie ma mowy. I żeby nie było, prestiżu też specjalnie nie ma. Niektóre starsze panie czy panowie zwrócą się jeszcze z szacunkiem "pani magister" a cała reszta traktuję cię jak zwykłą sklepową. Podaj, sprawdź cenę, wytłumacz i jeszcze się uśmiechaj do kogoś, kto 10 minut rozważa kupienie suplementu za 15 zł. Żałosne to wszystko. A współpracownicy, zwłaszcza dziewczyny? Dramat. Technicy farmacji bez realnej wiedzy traktują mnie jak równą sobie, chociaż nigdy by takich studiów nie skończyły. Przybija mnie jakoś to wszystko. Jedynie rodzina jest ze mnie dumna, ale za dumę mieszkania, auta czy wakacji sobie nie kupisz. Jestem rozrzalona a nawet wściekła na kraj, na otoczenie, na wszystko wokół mnie. Ciężka praca, nauka i nic z tego nie ma.
@mirko_anonim: Studiowałaś nie sprawdzając jak wygląda rynek pracy? A reszta to zwykłe problemy z ego, czas do psychologa. Jakbyś nie kombinowała, ludzie będą Cię postrzegali na równi z kasjerką która zna kod na kajzerkę i pgorki.
@mirko_anonim: to składaj CV do firm medycznych/ farmaceutycznych i spróbuj tego miodu w korporacji. Tylko nie zdziw się kiedy zaproponują Ci kasę trochę powyżej minimalnej.
@mirko_anonim a ile chcesz jako sprzedawca, ale lekow, zarabiac? 20 tysiecy netto? 7 to i tak za duzo - przeciez aptekarka to nudna i powtarzalna praca.
A współpracownicy, zwłaszcza dziewczyny? Dramat. Technicy farmacji bez realnej wiedzy traktują mnie jak równą sobie, chociaż nigdy by takich studiów nie skończyły.
@mirko_anonim: A co, powinny cię po rękach całować i dywan przed tobą rozkładać? xd
zasłużony-mistrz-42: Jestem po biotech, 11 lat w zawodzie, mniejsze korpo farmacuetyczne, plus doktorat. Zarabiam niewiele więcej, jest duża presja czasu, wcale nie jest kolorowo na zasadzie "zmień sobie pracę w aptece na korpo farmaceutyczne' Często praca zależy od zespołu i ogólnej polityki firmy.
Generalnie po moich 11 latach doświadczeniach: od standardowych prywatnych labów po korpo farmaceutyczne - w Polsce nie szanuję się pracowników z wykształceniem "chem, biotech, farm", możesz zmienić ciepłą
@mirko_anonim: zawsze się dziwię. Takie trudne studia żeby zostać sprzedawcą w aptece. No bo pewnie promil pracuje odkrywając nowe leki, a reszta świątek piątek w aptece obsługując kaszlących klientów.
@mirko_anonim: Jak mało to napisałem: załóż własną aptekę. Nie bierz tak drogiego samochodu jak mało. Myślałaś, że świat stanie otworem i nagle 20k za pierdzenie w stołek będziesz dostawała bo skończyłaś farmację?
Jestem rozczarowana dorosłością, wyborem ścieżki zawodowej, rzeczywistością i w ogóle. W skrócie lvl 29, magister farmacji, podyplomówka z zarządzania, 4 lata praktyki zawodowej w dużych aptekach, w tym rok jako kierowniczka. I co? Ano 7000 netto. Tak, dobrze czytacie, nie pomyliliście się. Po niewiele więcej mogę iść do korpo z całym tym żałosnym wyścigiem szczurów. W aptece w centrum Warszawy niby spokojniej, dobieram sobie najlżejsze zmiany, ale i tak tafia się praca w weekendy i nocki to normy. Uczyłam się jak głupia, pracowałam ciężko, żeby przed samą trzydziestką mieć na luzie przynajmniej te dwie średnie krajowe, a tu nie ma mowy. I żeby nie było, prestiżu też specjalnie nie ma. Niektóre starsze panie czy panowie zwrócą się jeszcze z szacunkiem "pani magister" a cała reszta traktuję cię jak zwykłą sklepową. Podaj, sprawdź cenę, wytłumacz i jeszcze się uśmiechaj do kogoś, kto 10 minut rozważa kupienie suplementu za 15 zł. Żałosne to wszystko. A współpracownicy, zwłaszcza dziewczyny? Dramat. Technicy farmacji bez realnej wiedzy traktują mnie jak równą sobie, chociaż nigdy by takich studiów nie skończyły. Przybija mnie jakoś to wszystko. Jedynie rodzina jest ze mnie dumna, ale za dumę mieszkania, auta czy wakacji sobie nie kupisz. Jestem rozrzalona a nawet wściekła na kraj, na otoczenie, na wszystko wokół mnie. Ciężka praca, nauka i nic z tego nie ma.
#gorzkiezale #zalesie #vejt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
A reszta to zwykłe problemy z ego, czas do psychologa. Jakbyś nie kombinowała, ludzie będą Cię postrzegali na równi z kasjerką która zna kod na kajzerkę i pgorki.
Komentarz usunięty przez moderatora
@mirko_anonim: czyli w zasadzie dostrzegasz że masz 7k za powtarzalna
@mirko_anonim: A co, powinny cię po rękach całować i dywan przed tobą rozkładać? xd
NIVEA, GSK, DELPHARM, HALEON.
Ale tam tez nikt do Ciebie nie bedzie mowic pani magister;) Jakkolwiek zapewne 10k netto to lekko dostaniesz
@Rudz1elec: bo tam trzeba myśleć? A nie tylko wywyższać
7k do ręki to mało? Ile lat doświadczenia masz na tym stanowisku? Ile ogólnie lat pracy?
1. widać to po wpisie
2. spójrzcie na ostatni tag
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Zarabiam niewiele więcej, jest duża presja czasu, wcale nie jest kolorowo na zasadzie "zmień sobie pracę w aptece na korpo farmaceutyczne' Często praca zależy od zespołu i ogólnej polityki firmy.
Generalnie po moich 11 latach doświadczeniach: od standardowych prywatnych labów po korpo farmaceutyczne - w Polsce nie szanuję się pracowników z wykształceniem "chem, biotech, farm", możesz zmienić ciepłą
@piotr-glabik: 7k to leasing samochodu segmentu
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰