Wpis z mikrobloga

Pora na zimny prysznic.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.

Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł. I to przy gigantycznej inflacji, która zjadła realną wartość tych pieniędzy!

Jeszcze kilka lat temu programista zarabiał prawie 3 razy tyle co średnia krajowa. Dzisiaj? Przewaga stopniała do nędznego 1.5x. Odejmijcie od tego koszty JDG, ZUS-y, księgowość, brak płatnego urlopu i chorobowego w waszych januszexach i okaże się, że przeciętny kodojebca zarabia realnie tyle samo, co wykwalifikowany robol na budowie albo kierowca C+E.

Elita intelektualna, która myślała, że pana Boga złapała za nogi, bo potrafi przeklikać prosty CRUD w Javie, właśnie staje się nową klasą pracującą. Zarobki stoją w miejscu, wymagania rekrutacyjne kosmiczne (maglowanie z algorytmów na cztery etapy, żeby potem poprawiać legacy code po Hindusach), a nad głowami wisi widmo bezrobocia i redukcji przez AI.

IT w Polsce oficjalnie stało się odtwórczym ściekiem i rynkiem handlu żywym towarem na godziny, gdzie pośrednicy doją was z marży, a wasz prestiż społeczny szoruje po dnie. Wracamy do fabryk.

#programowanie #pracait #korposwiat #kryzysit #pracbaza #zarobki #ekonomia #gospodarka
cristiano-ronaldo5 - Pora na zimny prysznic.
Koniec mitu potężnego #programista15k. O...

źródło: dramat_it_

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cristiano-ronaldo5 a to ktokolwiek mial zludzenie trzaskanie crudów to nie jest robota przy tasmie ( ͡º ͜ʖ͡º)?
Jak ktos mial leb na karku to sie wbil w R&D firmy produktowej i w miarę sobie radzi i dawno odlecial z zarobkami od tego wykresu
  • Odpowiedz
IT w Polsce oficjalnie stało się odtwórczym ściekiem i rynkiem handlu żywym towarem na godziny, gdzie pośrednicy doją was z marży, a wasz prestiż społeczny szoruje po dnie. Wracamy do fabryk.

Tylko to samo jest (a właściwie gorzej) ogólnie z zawodami inżynierskimi w Polsce. IT i około IT jeszcze trochę odstaje na plus.
Zobacz inż. elektryk, inż. automatyk od utrzymania ruchu - częściej górne widełki są bliżej 10 tys. brutto niż 15
  • Odpowiedz
serio tak źle? Gdzieś widziałem na Fejsie że dziś elektrycy lekko niby 7-9k na rękę maja

No tak to jest właśnie 9 - 12k brutto.
Zobacz dowolny portal z ogłoszeniami gdzie podają stawki.
Widziałem np. ogłoszenie dla inż. automatyka, a tam utrzymanie ruchu zmianowe, udział w projektowaniu nowych instalacji i ich rozwoju (!) i stawka do 10.5 k brutto UoP z dodatkami pare stówek miesięcznie. Przecież to nie wychodzi 8 tys. miesięcznie. Tragedia.
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: ja jestem ciekaw też gdzie my wszyscy wylądujemy. Wystarczy że faktycznie AI ale nawet nie AI ale większe korpo będzie się zwijać z top 5 na rzecz Rumuni/Indii/Azji i serio walnie to wszystko.

Jak ludzie z korpo stracą robotę to nie będą korzystać ze spa, fryzjerów,czy innyxh przybytków tak często jak wcześniej.

Ja źle nie zarabiam, ale co mogę to staram się robić samemu jak np. progi w aucie,
  • Odpowiedz
@cristiano-ronaldo5: a zdajesz sobie sprawę jakie wtedy były ceny nieruchomości etc? Już wszyscy z początku tego wykresu mają domy spłacone i żyją jak pączki w maśle a średnia krajowa marzy o własnym mieszkaniu dzisiaj. Do tego w tych wykresach nie widać kosztów stałych które różnice przychodów zmniejszają.
  • Odpowiedz
ja jestem ciekaw też gdzie my wszyscy wylądujemy. Wystarczy że faktycznie AI ale nawet nie AI ale większe korpo będzie się zwijać z top 5 na rzecz Rumuni/Indii/Azji i serio walnie to wszystko.

Tam gdzie każda gospodarka oparta na konsumpcji, pustym wzroście bez tworzenia długoterminowych inwestycji, własnego kapitału, przemysłu, własnych marek i know-how. W kryzysach i permanentnej stagnacji, z której już nie wstaniemy nawet tylko z powodu demografii. Chyba, że stanie się
  • Odpowiedz
@cristiano-ronaldo5: Zimny prysznic, tylko że dla Ciebie.

Cały Twój post stoi na jednym błędzie, który wywala tezę do zera: porównujesz netto z brutto.

"15 200" w raportach IT to kwota netto na fakturze B2B - Just Join IT i No Fluff Jobs piszą to wprost w metodologii. Stawki UoP podają jako brutto, a B2B jako netto na fakturze. Twoja średnia krajowa to brutto na etacie. Ile z niej realnie zostaje? Z 9
  • Odpowiedz
@cristiano-ronaldo5: nawet jak było to mityczne 15k lata temu i odstawało to od mediany czy średniej krajowej to nigdy programista nie reprezentował innej klasy niż wyrobnika.
No ale ładnie tam boty napędziły hejt na nieliczną grupę pracowników umysłowych, dokładnie tak żeby tłuszcza biła się między sobą a gwiazdeczki, onlyfansiary, pseudo-celebrytki, influencerzy, teraz wiemy że konowały, no i przekręciarze związani z władzą czy chociażby deweloperka sobie obracała milionami.
To że programista
  • Odpowiedz
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł. I to przy gigantycznej inflacji, która zjadła realną wartość tych pieniędzy!

@cristiano-ronaldo5: Nadal więcej niż średnia i
  • Odpowiedz