Wpis z mikrobloga

Daniel Gabriel Fahrenheit urodził się w 1686 roku w Gdańsku w rodzinie niemieckich kupców. Był najstarszym z pięciorga dzieci.

Już jako młody chłopak wykazywał duże zainteresowanie nauką i planowano wysłanie go do gimnazjum w Gdańsku. W 1701 roku stracił jednak rodziców w wyniku zjedzenia przez nich trujących grzybów. Trafił przez to do opiekunów, którzy wysłali go na kurs księgowości i czteroletnią praktykę kupiecką do Amsterdamu.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #historia #polska #gdansk
Ukiss - Daniel Gabriel Fahrenheit urodził się w 1686 roku w Gdańsku w rodzinie niemie...

źródło: Wynalazca termometru rtęciowego i twórca jednej ze skal temperatur

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Nie wiem co gość brał w tym Gdańsku, ale musiało to być coś srogiego sądząc po skali, którą wymyślił.
  • Odpowiedz
@galicjanin: Kiedyś ruch lewostronny obowiązywał w całej Europie. Napoleon Bonaparte rozpoczął przestawianie na prawostronny i większość krajów tę zmianę prędzej czy później wprowadziła. Na przykład w Polsce ruch lewostronny obowiązywał na terenach byłego zaboru austrowęgierskiego, w Krakowie aż do roku 1922 na drogach, a do 1925 ruch tramwajowy.
  • Odpowiedz
Typ urodził się w Gdańsku ale Polakiem nie był i nigdy się nim nie czuł. W domu używali dialektu dolnoniemieckiegi oraz holenderskiego (język ówczesnych kupców). Wychowany w kulturze niemickiej, dorosłość i dorobek naukowy wyłącznie na zachodzie.
Polski był mu tak znany jak nam ukraiński...
  • Odpowiedz
@Fomalhaut tak wiem, w Czechosłowacji nawet do czasów okupacji niemieckiej do 1939 roku, jest to jedyne rozwiązanie z prawodawstwa okupacyjnego, które utrzymało się tam na stałe, a w Skandynawii do końca lat 60. Choć Kanada i Gibraltar mają ruch prawostronny, a to dlatego że Kanadyjczycy kupują w większości amerykańskie samochody, a Gibraltarczycy hiszpańskie.
  • Odpowiedz
@Ukiss: No i co on takiego wymyślił?
Jak ja dzisiaj sobie wymyśle, że mam nową skalę enten`a do mierzenia czasu i jeden enten to 1,325 sekundy. A lata liczymy od moich narodzin a nie od narodzin Chrystusa to będę sławny?

Gdański mieszczuch. Ciekawe skąd miał pieniążki na mieszkanie w kamienicy w samym centrum Gdańska. Pewnie od bogatych starych.
  • Odpowiedz