Wpis z mikrobloga

Czy was droga moderacjo całkowicie powaliło? Zezwalacie na prześladowanie, znieważanie, zniesławianie, publikację wizerunku innych osób na portalu? Przecież to jest chore a przede wszystkim karalne i trzymam kciuki za pozwy zarówno wobec portalu jak i osób które wrzucają te posty.

ps Kiedy polki z tiktoka obrażały ukrainki to za publikację ich zdjeć (nawet bez danych osobowych) leciały od razu bany.

Art. 81 ustawy o prawie autorskim – rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby na nim przedstawionej.

Art. 23–24 Kodeksu cywilnego – ochrona dóbr osobistych (m.in. wizerunku, prywatności, dobrego imienia).

Art. 216 kk – znieważenie: wyzywanie, obraźliwe komentarze. Kara: grzywna, ograniczenie wolności, do roku więzienia.

Art. 212 kk – zniesławienie (pomówienie): gdy pisze nieprawdziwe rzeczy, które mogą poniżyć Cię w oczach innych lub zaszkodzić Twojej reputacji. Kara: grzywna, ograniczenie wolności, do 2 lat.

#moderacjacontent @Moderacja @a__s #wykop @wykop
rovenna - Czy was droga moderacjo całkowicie powaliło? Zezwalacie na prześladowanie, ...

źródło: image

Pobierz
  • 207
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bo moim zdaniem prawo do własności inteelktualnej nie ma tu zastosowania

@kjubikul: Autorskie zdjęcie nie ma zastosowania do prawa do wizerunku i własności intelektualnej? Serio?
  • Odpowiedz
w internecie nic nie ginie. Uploadując dowolną treść na jakąkolwiek stronę powinnaś przygotować się na taką konsekwencję, że gdzieś indziej zostanie zapisana i reflektować się przed uploadem czy chcesz żeby siedziało to u kogoś na dysku. Mamy 2025 rok i dalej jakimś cyfrowym analfabetom trzeba tłumaczyć, że w internecie nie mają zastosowania żadne zasady przestrzegane IRL.

@totem_lesnych_ludzi: ja się jej zupełnie nie dziwię. Polska to nadal dziki zachód internetu, pod
  • Odpowiedz
Wstyd Ci teraz za swoje wpisy z fejsa? Trzeba było myśleć wcześniej XD

@Zgrywajac_twardziela: wiesz, nie żeby coś, ale jestem prawie pewien, że gdybym przejrzał Twoje i innych wpisy lub wypowiedzi z reala, to znalazłoby się coś podobnego.

Niemniej, dlatego na fb etc. ma się lewe konta.
  • Odpowiedz
Nic byś nie znalazł, my od pisania głupot mamy ten portal xD

@Zgrywajac_twardziela: miałem na myśli wszystkie konta na soialach, wykop.ru to też sm :). No i właśnie, dlatego nie popieram takiego polowania na czarownice, bo jednym robią krzywdę, innym nie. Albo pałujemy wszystkich bez wyjątku albo nikogo. IMO
  • Odpowiedz
Wykop jest anonimowy, każdy tutaj występuje pod nickiem, to zupełnie coś innego niż wypisywanie głupot pod własnym nazwiskiem ¯\(ツ)/¯

@Zgrywajac_twardziela: tak, pełna zgoda. Niemniej nie uważam, by powinno się za to karać. Mnóstwo ludzi robi podobne błędy każdego dnia, a nie robimy polowania na czarownice.
  • Odpowiedz
@gorzki99: j---ć onuce ale oczywiście nie macie racji jeżeli chodzi o publikowanie już opublikowanego zdjęcia czyjegoś z fb insta.
Możesz np powiedzieć „ostrzegam przed usługą tej osoby zachowała się tak i tak”

Ale pisząc „onuca itp” może ktoś się poczuć urażony (wiem wiem każdy ma to w dupie) i może to być zniesławienie. mimo opublikowania zdjęcia z czyjegoś na profilu na fb to nie powinno się tego robic jeżeli da
  • Odpowiedz
W zasadzie to osoba wrzucajaca zdjecie na fb wyraza zgode wylacznie na umieszczenie swojego wizerunku na fb. Respostowanie powinno byc poprzedzone zgodą tej osoby na dane uzycie jej wizerunku.

@Ulic_Qel_Droma: @rovenna istnieje coś takiego jak prawo cytatu

Art.  29.  [Prawo cytatu]
Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak
  • Odpowiedz