Aktywne Wpisy
Besalama +92

Nadia_ +390
Cześć Wrocław
Chciałabym nagłośnić sprawę, dotyczącą rozpylenia substancji odstraszającej dziki w jednym z wrocławskich żłobków. Sprawa dotyczy mnie osobiście, bo to żłobek mojej córy. Sprawca nadal jest poszukiwany, może ktoś kojarzy takiego gościa ?
07.09.2025 r. we wczesnych godzinach porannych gość podszedł do okna i wstrzyknął strzykawką z zewnątrz na okno prawdopodobnie hukinol. Rano pracownicy żłobka uchylili okno i w ten sposób został rozpylony kwas masłowy do środka. Żłobek zamknęli na tydzień i
Chciałabym nagłośnić sprawę, dotyczącą rozpylenia substancji odstraszającej dziki w jednym z wrocławskich żłobków. Sprawa dotyczy mnie osobiście, bo to żłobek mojej córy. Sprawca nadal jest poszukiwany, może ktoś kojarzy takiego gościa ?
07.09.2025 r. we wczesnych godzinach porannych gość podszedł do okna i wstrzyknął strzykawką z zewnątrz na okno prawdopodobnie hukinol. Rano pracownicy żłobka uchylili okno i w ten sposób został rozpylony kwas masłowy do środka. Żłobek zamknęli na tydzień i
źródło: 9abace31-7cdb-4dda-a47b-18c09b059961
Pobierz

- Concorde osiągał prędkość przelotową Mach 2,04 (ok. 2 180 km/h)
- Trasę transatlantycką z Londynu do Nowego Jorku pokonywał w około 3 godziny 30 minut, skracając czas podróży niemal o połowę względem tradycyjnych rejsów.
- Podczas lotu kadłub nagrzewał się do 127°C, co powodowało jego wydłużenie o około 20 centymetrów.
- Podróż Concordem była synonimem luksusu - ceny biletów wynosiły nawet ponad 10 000 USD w dwie strony.
- Samolot operował na wysokości około 18 000 metrów, gdzie opór powietrza był znacznie mniejszy.
- Eksploatację Concorde zakończono w 2003 roku z powodu wysokich kosztów utrzymania, ograniczonego popytu oraz kwestii środowiskowych. Wydarzyła się też jedna katastrofa, w której zginęły dwie Polki będące w hotelu, na który samolot spadł.
#samoloty #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #kartkazkalendarza #lotnictwo
źródło: IMG_4307
PobierzTu w 57 sekundzie przykład Sonic boom. Fala dźwiękowa jest "wyprzedzania" przez samolot i powstaje fala uderzeniowa, która tworzy dywan hukowy na ziemi. Dla obserwatora stojącego w miejscu gdy mijał go concorde lecący z prędkością naddźwiękową objawiało się to bardzo głośnym jakby gromem lub dwoma krótkimi następującymi po sobie. Były tak mocne że często wylatywały szyby.
Komentarz usunięty przez autora
https://www.youtube.com/watch?v=Wc6ysb1-IiU
A tak zupełnie poważnie, to dziwne, sprawdzałem i wszędzie piszą, że concorde w Polsce był tylko raz. Ciekawe, czemu nikt nie wie o tym "drugim".