Wpis z mikrobloga

38 lat temu. Ależ to była maszyna, ikona lotnictwa cywilnego. ✈️

- Concorde osiągał prędkość przelotową Mach 2,04 (ok. 2 180 km/h)
- Trasę transatlantycką z Londynu do Nowego Jorku pokonywał w około 3 godziny 30 minut, skracając czas podróży niemal o połowę względem tradycyjnych rejsów.
- Podczas lotu kadłub nagrzewał się do 127°C, co powodowało jego wydłużenie o około 20 centymetrów.
- Podróż Concordem była synonimem luksusu - ceny biletów wynosiły nawet ponad 10 000 USD w dwie strony.
- Samolot operował na wysokości około 18 000 metrów, gdzie opór powietrza był znacznie mniejszy.
- Eksploatację Concorde zakończono w 2003 roku z powodu wysokich kosztów utrzymania, ograniczonego popytu oraz kwestii środowiskowych. Wydarzyła się też jedna katastrofa, w której zginęły dwie Polki będące w hotelu, na który samolot spadł.

#samoloty #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #kartkazkalendarza #lotnictwo
MrSzakal - 38 lat temu. Ależ to była maszyna, ikona lotnictwa cywilnego. ✈️

- Concor...

źródło: IMG_4307

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrSzakal A to nie tak że projekt upadł tak naprawdę bo Boeing nie potrafił zbudować swojego odpowiednika więc USA zbanowało loty Concorde nad USA? Właśnie niby pod pretekstem środowiskowym.
  • Odpowiedz
@lentilek: No ale nad Europą też nie mógł latać przynajmniej z prędkością naddźwiękową. A i tak spalał więcej więc ekonomicznie bez znaczenia. A do nowego jorku z tego co wiem latał do końca
  • Odpowiedz
Wydarzyła się też jedna katastrofa, w której zginęły dwie Polki będące w hotelu, na który samolot spadł.

@MrSzakal: wniosek, wszystko przez dwie polki
  • Odpowiedz
@lentilek: concorde nie byl opłacalny. Spalal bardzo duze ilosci paliwa plus bardzo drogi serwis. Jak widać nigdzie indziej poza USA nie latali. Drogie bilety, sredni komfort bo dosc ciasno i głośno.
  • Odpowiedz
@MrSzakal: ja mam "efekt Mandeli" z tym samolotem i myślałem, że go wycofali bo się rozbijał. A wypadki były chyba dwa i to jeden spowodowany syfem na pasie startowym po poprzednim samolocie. A wycofali go bo się nie opłacało go eksploatować xD
  • Odpowiedz
  • 147
@MrSzakal: Te dwie dziewczyny to były uczennice technikum hotelarskiego w Jeleniej Górze, które pojechały do Paryża na praktykę. P------a akcja
  • Odpowiedz