Wpis z mikrobloga

38 lat temu. Ależ to była maszyna, ikona lotnictwa cywilnego. ✈️

- Concorde osiągał prędkość przelotową Mach 2,04 (ok. 2 180 km/h)
- Trasę transatlantycką z Londynu do Nowego Jorku pokonywał w około 3 godziny 30 minut, skracając czas podróży niemal o połowę względem tradycyjnych rejsów.
- Podczas lotu kadłub nagrzewał się do 127°C, co powodowało jego wydłużenie o około 20 centymetrów.
- Podróż Concordem była synonimem luksusu - ceny biletów wynosiły nawet ponad 10 000 USD w dwie strony.
- Samolot operował na wysokości około 18 000 metrów, gdzie opór powietrza był znacznie mniejszy.
- Eksploatację Concorde zakończono w 2003 roku z powodu wysokich kosztów utrzymania, ograniczonego popytu oraz kwestii środowiskowych. Wydarzyła się też jedna katastrofa, w której zginęły dwie Polki będące w hotelu, na który samolot spadł.

#samoloty #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #kartkazkalendarza #lotnictwo
MrSzakal - 38 lat temu. Ależ to była maszyna, ikona lotnictwa cywilnego. ✈️

- Concor...

źródło: IMG_4307

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrSzakal: przykre jest to że ten wypadek spowodował famę na te samoloty, a to nawet nie była wina maszyny tylko pęknięcia opony od kawałka metalu na pasie startowym. Odnośnie wydłużania się samolotu, warto dodać że podłoga w kadłubie była osobnym elementem na prowadnicach by ona nie poddawała się temu zjawisku
  • Odpowiedz
@MrSzakal: jak byłem gówniakiem (a stary jestem) to oglądałem w kinie film "afera concorde". pamiętam tylko, że terroryści podłożyli jakieś ładunki z kwasem do porcji żarcia i jak sterwardesa włączyła grzanie, to kwas wyciekł na kable. zrobiło się mega zwarcie i samolot spadł do morza bo utracił sterowność.

ale najbardziej zapamiętałem, ze jak dwóch nurków popłynęło do wraku, to jednemu drzwi przytrzasnęły rękę i drugi mu ją odrzynał nożem. w
  • Odpowiedz
sredni komfort bo dosc ciasno

@rydzo: byłem raz na pokładzie i właśnie najbardziej zdziwiło mnie jak mało miejsca jest w nim, chyba ciaśniej niż w Embraerach.
  • Odpowiedz
Ciekawostka. To do Concorde'a należy rekord czasu przelotu przez ocean, nie żadnego wojskowego bo te miały za mały bak i musiały tankować. Byłem w nim w Duxford gdzie stoi model testowy co pobił ten rekord, 00. Stoi tam też sr71. Polecam.
  • Odpowiedz