Wpis z mikrobloga

@mozgen: tak czasem patrzę na te pierdoły które są w tych ustawach, nieważne czy się z nimi zgadzam czy nie, ale mamy chore prawodawstwo. Mamy tysiące ustaw.
Ustawa powinna zakładać jakieś ogólne założenia a takie pierdoły to powinny być robione rozporządzeniem do ustawy.
  • Odpowiedz
  • 82
@pasza03 a Ty w ogole przeczytałeś to? Ta ustawa znosiła obowiązek podwójnej weryfikacji. Niektóre zawody sa obligatoryjnie objęte wymogiem przedstawiania zaswiadczen o niekaralności. Jeśli ktoś juz te procedurę przeszedł to kolejny raz nie musi przynosić takiego zaświadczenia a jedynie sklada oświadczenie, ktore następnie jest weryfikowane.

W sumie nie wiem co wy macie z tymi edukatorami zdrowotnymi ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@mozgen: ustawa nazwana "lex ofiara brutalnego przestępstwa" musi być dobra, niezależnie od tego co się w niej faktycznie znajduje? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ustawa nazwana "lex ofiara brutalnego przestępstwa" musi być dobra, niezależnie od tego co się w niej faktycznie znajduje? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@shiverr: jakie masz zastrzeżenia do treści tej ustawy?
  • Odpowiedz
@szybki-bill1: nie, bo szczerze powiedziawszy jej nie znam, natomiast intuicja podpowiada mi, że cokolwiek pisane na podstawie "coś się stało, to dzielny rząd musi przyjść z pomocą póki temat gorący" będzie bublem. Zastrzeżenia ma aktualna RPD, której raczej trudno zarzucić motywowaną politycznymi pobudkami lojalność wobec aktualnego prezydenta.
  • Odpowiedz
natomiast intuicja podpowiada mi, że cokolwiek pisane na podstawie "coś się stało, to dzielny rząd musi przyjść z pomocą póki temat gorący" będzie bublem.

@shiverr: a wiesz, że zmiany ustaw przygotowuje się często bardzo długo? Nieraz jest tak, że jakiś problem jest znany, często nawet usprawnienie jest mniej więcej gotowe i wewnętrznie skonsultowane ale "czeka" na odpalenie procesu, np. żeby poszedł naraz większy pakiet zmian legislacyjnych. Unika się raczej odpalania
  • Odpowiedz