Wpis z mikrobloga

tak sobie przegladam oferty #praca i #pracait na pozycjach #analitykbiznesowy czasami jakis #datascience oraz rzeczy w #nodejs no ogolnie mam duzo skillow zaczynajac od #scrum mastera konczac na #fullstack w #javascript lub czasem #dotnet

i powiem wam ze jest smrut xD
moje pytanie to co robia ci wszyscy ludzie na zachodzie? w stanach np albo w londynie? absolutnie wszystko jest outsourcowane do indii, wschodniej europy lub brazylii

blagam no nie wierze ze sa tam same stanowiska biznesowe bo ich jest malo a nie wierze tez ze nie moga znalezc na rodzimym rynku niczego.

gdzie do cholery pracuje reszta spoleczenstwa?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fury_Warrior:

Większość tej pracy i tak nie ma sensu, nie wymaga zbyt wiele, to takie robienie hałasu dla hałasu. No to się to wypycha tam gdzie najtaniej, a potem przejmie to AI.

Ogarnięty programista znajdzie robotę, a ktoś po bootkampie który pił kawę i organizował spotkania cały dzień będzie musiał się przebranżowić, jak w każdym innym zawodzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fury_Warrior sami cie chcą, po prostu piszesz fo zaprzyjaźnionych rekruterów lub firm w swojej branzy/niszy ktore z miejsca wezma kogos z twoja "domain knowledge"
  • Odpowiedz
@Varin postawiłem na przeciwieństwo niszy czyli najbardziej popularne technologie. Ale dziękuję że nie odpisałeś że sie dowiem w swoim czasie xD mam zaprzyjaźnionych rekruterów ale i tak na końcu idziesz gadać z klientem a tam to już loteria
  • Odpowiedz
  • 0
@Fury_Warrior same technologie to tez nieważne IMO. Mówię bardziej o niszy tematycznej. Pracując jako dev w firmach fintech czy insurtech i tym podobnych branżach, podiadajac wiedzę o tych branżach i jak one działają, jak działa wszystko w sferze software dla tej konkretnej branzy - stajesz sie o 10 razy bardziej atrakcyjnym wyborem niż programista z nawet większym doświadczeniem jeśli chodzi o samo klepanie, ale nie znającym branzy.

Po sobie to widzę.
  • Odpowiedz