Wpis z mikrobloga

Ale mi jakiś górnik z rana podniósł ciśnienie. W radiu górnik mówi, że będę protestować bo to nie oni sobie wymyślili takie zmiany w górnictwie tylko rząd! Może dlatego, że pana praca przynosi tylko straty panie górnik za które płaci każdy Polak na pana 18tą pensję też. Jeszcze mówi, że jak chcą to Warszawa zapłonie, nosz (°° przecież za taką groźbę gościu powinien siedzieć. #zalesie #gornictwo
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@redofrompolsza: Jakbys byl bardziej w temacie to podnioslby Ci cisnienie mniej. Oczywiscie ze za grozby karalne powinna byc kara. Swoja droga powiedz budzetowce ile rok ma miesiecy bo nie do konca chyba wiedza.

BTW jesli serio jestes chetny wiedzy i otwarty na dyskusje to moge nieco naswietlic temat. I odnoscie zarzadzania i odnosnie "przywilejow gorniczych". Znasz jakies przywileje gornicze? OSTROZNIE bo mozesz sie zdziwic :D
  • Odpowiedz
naswietl proszę temat

@Kawa_z_cynamonem: Prosze bardzo. Bedzie krotko bo zawsze jak pisze ze szczegolami to wykopki sie obrazajo :D (a nie - przepraszam - jeden wykopek raz przeczytal i sie zdziwil :D)

Zarzadzanie to podstawa. Ten "tepy ryl" przychodzi do pracy zeby pracowac. Zarzadza tym wszystkim panstwo.

1-w moim miescie bylo kiedys 11 kopaln. W tym roku zamykaja ostatnia - ostatnia panstwowa. Prywatna od lat sobie dobrze radzi.
  • Odpowiedz
mnie żadne nie bolą. Jestem ciekawy jakie to są przywileje, zwłaszcza z perspektywy osoby, która w tym siedzi.

@Kawa_z_cynamonem: Dlatego napisalem "spoleczenstwo" a nie "Ciebie".
Nie ma zadnych stricte gorniczych przywilejow.

A i BTW "siedzial" a nie "siedzi" (9 lat temu zamkneli mi zaklad pracy - kopalnie). A nie... czekaj... 9 lat to juz pracuje w innej branzy wiec kopalnie zamknieto mi jakos 11 lat temu.
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Pa tera :DDD Ale zeby nie bylo to sie z Ciebie nabijam a nie hejtuje.

13 nie ma od okolo 30 lat. A wykopki dalej lykaja propagande. TRZYDZIESCI LAT... A dalej sie na to lapiecie :D

14 jest (wyplacana w lutym). Barborka jest (wyplacana w grudniu). Wiec mamy 2 premie w roku. Pomijajac fakt czy one sa zasadne czy nie. Jaki to jest PRZYWILEJ GORNICZY? Nie ma firm co maja
  • Odpowiedz
  • 6
@gorzki99 nie no, trochę jednak koloryzujesz, bo w JSW czy PGG jak tylko pokażą się jakieś grubsze zyski to zaraz związki wyją o wypłacanie jednorazowych nagród dla załogi. Szkoda że jak ma straty to nie organizują zbiórek od pracowników ( ͡º ͜ʖ͡º)

Też jestem z branży, tylko inna część Polski ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
bo w JSW czy PGG jak tylko pokażą się jakieś grubsze zyski to zaraz związki wyją o wypłacanie jednorazowych nagród dla załogi.

@b7kj: Jasne. Pelna zgoda. Ale rozmawiamy tu o przywilejach gorniczych. Czy wyplaty zyskow/premie (jeszcze raz - pomijamy zasadnosc) to PRZYWILEJ GORNICZY???? Nigdzie indziej tak nie ma?

BTW jak zyski skoro gornictwo przynosi tylko straty i trza do niego doplacac? :DDD
  • Odpowiedz
  • 1
@gorzki99 takich przywilejów które ma wyłącznie branża górnicza faktycznie nie ma (chociaż nie jestem pewien czy gdzieś indziej funkcjonuje przelicznik emerytalny 1.8 jak u ratowników), niemniej wydaje mi się że chodzi o zestawienie przywilejów z wynikami osiaganymi przez kopalnie.
  • Odpowiedz
niemniej wydaje mi się że chodzi o zestawienie przywilejów z wynikami osiaganymi przez kopalnie.

@b7kj: Tutaj zgoda. Caly czas podkreslam ze nie mowie o zasadnosci. BTW jakie wyniki osiaga grazynka w urzedzie miasta majac czterodniowy tydzien pracy ze ma trzynastke?

(chociaż nie jestem pewien czy gdzieś indziej funkcjonuje przelicznik emerytalny 1.8 jak u ratowników)

1,8 nie dotyczy tylko ratownikow. Ale kazdego w scianie/przodku. Inni maja 1,5 a jeszcze inni 1,3 (albo 1,2 -
  • Odpowiedz