Wpis z mikrobloga

Ale mi jakiś górnik z rana podniósł ciśnienie. W radiu górnik mówi, że będę protestować bo to nie oni sobie wymyślili takie zmiany w górnictwie tylko rząd! Może dlatego, że pana praca przynosi tylko straty panie górnik za które płaci każdy Polak na pana 18tą pensję też. Jeszcze mówi, że jak chcą to Warszawa zapłonie, nosz (°° przecież za taką groźbę gościu powinien siedzieć. #zalesie #gornictwo
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
lucasy

Deputat węglowy jest czy nie?

Jest. Ale to chyba nie jest nic niezwykłego, moja znajoma pracująca w branży alkoholowej również dostaje deputat w %

Wcześniejsza
  • Odpowiedz
  • 3
@gorzki99 ok, przeczytałem wszystkie twoje komentarze i teraz tak po pierwsze czegoś nie rozumiem. Czyli górnicy mają 14tke, ale nie mają 13tki? Czy zatem 14 to nie jest 13? Po drugie dlaczego właśnie górnicy jadą do Warszawy i robią tam dym? Jak był strajk nauczycieli czy pielęgniarek to robili akcje charytatywne mierzyli ciśnienia, robili lekcje otwarte ale nie pracowali, nawet policjanci jak strajkowali to po prostu brali L4, dlaczego górnicy zawsze
  • Odpowiedz
Czyli górnicy mają 14tke, ale nie mają 13tki? Czy zatem 14 to nie jest 13?

@redofrompolsza: To akurat wiele ludzi nie rozumie. Zaden problem. Juz spiesze wyjasniac.

Kiedys (30+ lat temu) gornicy mieli 13 i 14 (i barborke). Jesli barborke uznamy za premie roczna to wychodzi ze mieli 14 pensji w roku. jakies 30 lat temu (nie dowalaj mi za daty bo nie chce mi sie szukac ale cos okolo tego)
  • Odpowiedz
@vieniasn:

kompleksy względem stolicy potężnej

No tak, właśnie wyjaśniłeś, na czym polega twój problem z Warszawą. Codziennie czytam coś takiego i pytam, skąd to wynika? Ty piszesz o paleniu Warszawy, dostałeś odpowiedź i się spłakałeś, płatek śniegu. Spalić Warszawę, bo odpowiedziałem na post o paleniu Warszawy, czy co? Ja odpowiadam, jakoś nie piszę o paleniu innych miejsc.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 trochę się powtarzasz i nie ze wszystkim się zgadzam, ale to za chwilę ale z tą 13tką to faktycznie dziwne. Oczywiście, że siedziba rządu jest w Warszawie ale dalej nie wiem dlaczego ta forma strajku jest taka agresywna. Przedstawicielem rządu w województwie jest wojewoda i tam też można strajkować. No tak z Policją to w formie prawnej jasne, ale jak widać ich metoda odniosła sukces, natomiast górnik który coś spali
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 dlaczego miałbym nie pulsować? To wygląda jak normalna merytoryczna dyskusja to, że się nie ze wszystkim zgadza nie znaczy, że nie dam Ci plusa bo część z tego co piszesz jest dla mnie zrozumiałe
  • Odpowiedz
@redofrompolsza: Warszawę trzeba zrównać z ziemią i zaorać, a sami górnicy to gigachady, jedyni robole, którzy nie dają się dymać korpo, januszowi czy rządowi. Mają w uj kasy i tak powinno być, jeśli chodzi o pracowników fizycznych. Nie pasuje coś - protest i fabryki, kopalnie, elektrownie, pociągi, wszystko stoi.
  • Odpowiedz
@redofrompolsza: Idzmy dalej w ta strone. Skoro mamy niz demograficzny to czesc zauczycieli jest niepotrzebna. Wiec wywalmy ich (przekwalifikujmy po Twojemu). Zacznijmy od tych co z 20 lat w zawodzie siedza. juz widze jak nagle staja sie programistami :DDDD Podobnie jest z gornikami. Zadziwie cie ale przyznam to - wiekszosc z nich to prosci ludzie (nie zeby to bylo cos zlego) od lat "lopata w rece" i dawaj. On przychodzi
  • Odpowiedz
pana praca przynosi tylko straty panie górnik

@redofrompolsza: Jakby taką miarę przyłożyć powiedzmy do rolników, uwolnić państwowy interwencjonizm, to zalałaby nas tania żywność z Chin czy Brazylii, niczym australiski węgiel. Ktoś powiedziałby, że to świetnie - wreszcie tanio, nie trzeba dopłacać do polskiego rolnictwa. Byłoby to może i korzystne, do czasu jakiegokolwiek problemu z dostawami z zewnątrz. Nie da się nagle wskrzesić w miesiąc nieistniejącego rodzimego rolnictwa, tak jak i
  • Odpowiedz
  • 0
@swiadomy_anakolut @gorzki99 no z tym bezpieczeństwem energetycznym to bym nie przesadzał. Sam w domu palę węglem i doskonale pamiętam rok w którym był kryzys węglowy i okazało się nagle, że jak nie sprowadzamy węgla z Rosji to go nagle nie ma i tak wiem że to nie wina górnika tylko rządzących ale pamiętam jaka była sraka bo węgla nie szło dostać, potem był po 3-4k za tonę a potem były
  • Odpowiedz
Sam w domu palę węglem i doskonale pamiętam rok w którym był kryzys węglowy

@redofrompolsza: Jeśli mówisz o tym kryzysie sprzed paru sezonów, to to przecież była tylko chwilowa zwyżka cen. Nie zabrakło węgla ani dla przemysłu ani dla prywatnych odbiorców. Jakby powiedzmy Ruscy zrobili jakieś śmielsze ruchy względem Europy, albo USA zaczęli coś agresywniej w stronę Chin, zamrożonoby dostawy taniego węgla ze świata, to szybko by się okazało, że
  • Odpowiedz
@redofrompolsza: W bezpieczenstwie energetycznym nie chodzi o to zebys Ty mial wegiel w domu. A o to zeby wszyscy mieli prad. Zaklady, szpitale itp. Przykro mi mirku. Ale dopoki nie mamy ze 2 EJ i wiekszosc pradu mamy z wegla to ten wegiel bedzie dosc istotny. Lata zaniedban w temacie i mamy co mamy. i znow - zarzadzanie lezy i kwiczy.
  • Odpowiedz