Wpis z mikrobloga

Ale mi jakiś górnik z rana podniósł ciśnienie. W radiu górnik mówi, że będę protestować bo to nie oni sobie wymyślili takie zmiany w górnictwie tylko rząd! Może dlatego, że pana praca przynosi tylko straty panie górnik za które płaci każdy Polak na pana 18tą pensję też. Jeszcze mówi, że jak chcą to Warszawa zapłonie, nosz (°° przecież za taką groźbę gościu powinien siedzieć. #zalesie #gornictwo
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co mnie obchodzą prywatne firmy? 14stka i barbórka to przywilej, kropka. Nie odwracaj kota ogonem :p

@In_thrust_we_trust: Nie odwracam.

Przywilej gornika?

Nauczyciele, urzednicy CALA BUDZETOWKA nie ma 14 (u nich sie to 13 nazywa) tylko gornicy maja. Prawda? PRAWDA???? Skoro gornictwo to budzetowka to dlaczego ma nie miec?
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Ale zeby nie bylo to sobie poczytalem o tych "przywilejach gorniczych"
"Dzień Górnika, 4 grudnia, jest świętem górniczym, wolnym od pracy."

A dzien nauczyciela?

"1. Pracownikom górnictwa przysługuje specjalne wynagrodzenie miesięczne w
  • Odpowiedz
Natomiast Kodeks Pracy jest jasny i przywileje górnictwa wymienia

@In_thrust_we_trust: Kodeks pracy jest bardzo jasny. I nie wymienia zadnych przywilejow gornictwa. Wszystko co jest w KP dotyczy wszystkich zatrudnionych na UoP. A nie tylko gormnikow.

A i nie ma ci co byc przykro. Nikt pracujacy w gornictwie nie ma dodatkowych 20 dni wolnych (czyli 46 dni urlopu) Po prostu nie rozumiesz co czytasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 nie każdy w ścianie/przodku ma przelicznik 1.8.

Dodatek za wysługę lat w budżetówce wynosi max. 20% i jest naliczany po 5 latach pracy - górnik ma tyle po miesiącu.

Nie wiem jak to funkcjonuje na Śląsku, ale u mnie jest 10 dni dodatkowego urlopu jeśli więcej niż 50% dniówek masz zjazdowych.
  • Odpowiedz
nie każdy w ścianie/przodku ma przelicznik 1.8.

@b7kj: A to juz zalezy jak mu sztygar dniowke napisze. Nie kazdy ma. Ale kazdy powinien miec.

Nie wiem jak to funkcjonuje na Śląsku, ale u mnie jest 10 dni dodatkowego urlopu jeśli więcej niż 50% dniówek masz zjazdowych.

No to tutaj tak nie ma.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Hej, jeśli można to zapytam:

Deputat węglowy jest czy nie?
Wcześniejsza emerytura jest czy nie?
Skrócony czas pracy dla dołowych jest czy nie?
Odprawa emerytalna jest
  • Odpowiedz
kolejarze maja darmowe bilety,

@gorzki99: nie mają, mają"zaledwie" 99% procent zniżki lub minimalną cenę za bilet i danego przewoźnika(zależy co jest wyższe), i to tylko jak wykupią legitymację kolejową, więc jak się jako jeździ koleją to może się to nie opłacać.
  • Odpowiedz
Deputat węglowy jest czy nie?

Darmowe bilety dla kolejarzy sa czy ich nie ma?

Wcześniejsza emerytura jest czy nie?

Wczesniejsza
  • Odpowiedz
ale z tą warszawą to nie szkodzi akurat

@vieniasn: Ja nie rozumiem, ale mam bekę, czemu ludzie Ciągle najeżdżają na Warszawę. Ciągle słyszałem, jak jakiś Kłeczek z Rachoniem gadali, że problemem całego kraju jest, że np. samorząd Warszawy wydał pieniądze na postawienie toalety.
Pewnie wieśniaki mają wieczny problem z Warszawą, o w ich Wypizdowie-Kolonia jest tak wspaniale. Wcale nie wynika to z kompleksów, Wcale nie przedawkowali Republika Today. Wcale.
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem: Ale ja nie wnikam w to czy siem oplaca czy nie. Tak samo jak nie wnikam w to czy premie sa uzasadnione czy nie. Rozmawiamy tu o przywilejach branzowych.

Gornik ma wegiel, kolejarz bilet, pracownik banku preferencyjny kredyt. Czy zatem wegiel gornika jest przywilejem branzowym?
  • Odpowiedz