Wpis z mikrobloga

Wrzuciłem na bęben zarobki lekarzy w innym kraju bo mnie juz wkur... tym pitoleniem na zasadzie "ej, ale on jest LEKARZEM, on jest prawie ze BOGIEM, on MUSI zarabiac walizkę forsy co miesiąc"

Wybrałem Hiszpania, jako kraj najbardziej zbliżony do naszego poziomu rozwoju jak i ścieżki skoku cywilizacyjnego, a nie Niemcy ktore sa od nas zwyczajnie duzo bogatsze (a i tam z tymi zarobkami można sie zdziwic). A wiec macie sreena z elmudno, druga najpoczytniejsza gazeta w Hiszpanii, sa to stawki podstawowe, bez np. Duzyrow. Ile za te dyżury dodać? Chat podpowiada uzbiera sie z tego z połowa tyle, a jak ktos duzo robi to drugie tyle. Jesli ktos ma info o dużych rozbieżnościach w sposobie naliczania to zapraszam do dyskusji.

Podane stawki sa kwotami brutto rocznie. Czyli mamy tak:

- srednie place dla doświadczonych lekarzy w 2 głównych ośrodkach to średnio ok 70k
- weźmy ze sa "srednio" zarobieni duzyrami i maja srednio bonusy i im dodamy jeszcze 0.75 tego samego czyli ok 50k
W totalu daje to ok 120k euro czyli prawie rowno pol banki pln. No to dzielimy na 12 i wychodzi no 10k euro miesięcznie czyli 42k pln. To jest uop - od tego trzeba zapalcic podatki, a nie jak u nas dominuje b2b. Doświadczony lekarzy, z duzyrami, w kraju zbliżonym do naszego rozowju, ale zbliżonym po stronie GÓRNEJ, bo tam generalnie zarabia sie wciąż więcej niz u nas. No jak widać - chyba nie w medycynie ;)

#nieruchomosci #medycyna #gospodarka #ekonomia
del855 - Wrzuciłem na bęben zarobki lekarzy w innym kraju bo mnie juz wkur... tym pit...

źródło: temp_file1810808456961212138

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@del855 Polscy lekarze wykorzystują dwugałęziowy system zdrowia w kraju - dostają kasę na kontraktach w szpitalach i dorabiają sobie w prywatnej praktyce.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Większość lekarzy ma kilka kontraktów więc wszystko się zgadza. Mało który z moich znajomych lekarzy schodzi poniżej 50k na miesiąc, tak samo jak nie znam żadnego który przebija 100, większość zarabia właśnie koło tych 50-60 tys. zł miesięcznie co jest bardzo godnymi zarobkami, przy uwzględnieniu preferencyjnych podatków polscy lekarze zarabiają często lepiej od niemieckich.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Usługi medyczne są zwolnione z VAT, tak to jest netto na fakturze, zdaje sobie sprawę z tego że to niepoprawne uproszczenie wole to żeby zaraz ktoś się nie zesrał ze porównuje netto z brutto, albo ze to netto to na rękę. Bo większość ludzi tu nie rozróżnia tych pojęć i różnicy opodatkowania.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dr_Batman

Jasne, wystarczy ze przestawisz sposob mierzenia tych liczb. Bo kwoty które podałeś sa do wyciągnięcia przez obrotna pielegnairke.
  • Odpowiedz
@del855: Zarówno NIL publikowało dane które zbierano ze szpitali w odpowiedzi na zapytanie z dostępu do informacji publicznej.
Są też dane zbierane przez państwową agencje atomistyki.

To dyrektor nie wiadomo jakiej placówki, mówi o zarobkach niewiadomo jakich lekarzy, za niewiadomo co.

Tak jak dyrektorzy kiedyś mówili że dają oferty na dyżury za 16k za dyżur a potem się okazywało że nie 16k a 200zł za godzinę będąc obstawą trzech oddziałów
  • Odpowiedz
nie znam, bo w tym kraju jest to wielka tajemnica

@del855: Oczywiście, że znasz bo pomaga w tym pierwszy wynik Google albo AI którego używałeś powyżej, ale nie pasowałoby ci do narracji xd
  • Odpowiedz