Aktywne Wpisy

Vexolax +20
Niedawno przyszedł mi do głowy pewien plan "emerytalny". Ciekawi mnie czy gdzieś tutaj jest jakaś luka - i jeżeli ktoś ją widzi to proszę o wyjaśnienie. Jestem początkującym w te sprawy.
Ja lvl 27
Żona lvl 26
Przykład uproszczony - wydaje mi się, ze nie da się tego jakoś tak mocno zaplanować. Bo kwoty cały czas się zmieniają itd...
Ja lvl 27
Żona lvl 26
Przykład uproszczony - wydaje mi się, ze nie da się tego jakoś tak mocno zaplanować. Bo kwoty cały czas się zmieniają itd...
źródło: image
Pobierz
phaxi +9
Pod tym wpisem odliczamy do 1000.
1 komentarz = 1 liczba
ignorujemy głupie komentarze i oszustwa w postaci pomijania liczb
#glupiewykopowezabawy
1 komentarz = 1 liczba
ignorujemy głupie komentarze i oszustwa w postaci pomijania liczb
#glupiewykopowezabawy

Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.
I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).
Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.
#demografia #polska #finanse #nieruchomosci
źródło: image
Pobierz@ATAT-2: Przez ostatnie 5 lat ilość kasy ile musisz wydac na nowy dom w porownaniu do zarobków zwiększyła się o 50%. Policz sobie, jak to sie zmienilo przez dekady. Np w takim USA zeby kupic dom w latach 60 wystarczylo jakies 6-8 srednich wypłat. Obecnie to 6-7, ale lat. W Polsce obecnie mieszkanie, to (biorąc pod uwage
@Cadfael: I mimo tej biedy i partyjniactwa każdy miał gdzie mieszkać. To jest jakiś potężny syndrom sztokholmski, żeby bronić dzisiejszego stanu rzeczy i spekuły na nieruchomościach.
@wygryw50k: Ale co jest tutaj mitycznego? Restauracje oblężone, z cateringów dietetycznych korzysta już setki tysięcy osób dziennie, weekendowych wypadów jest mnóstwo (obłożenia linii lotniczych są największe w historii), a Ty mówisz, że to jest wszystko mit? :D
Ludzie, Wy naprawdę czasem wyjdźcie z domu i zobaczcie jak żyją inni. Poziom życia dzisiaj jest nieporównywalnie lepszy
wujek kawaler dostał c---a do d--y, nie mieszkanie. do śmierci mieszkał z prababką.
@Krs90: mieszkanie w dużym mieście kosztuje powiedzmy 700 000zł. W małym mieście 450 000.
Średnia krajowa 6500zł. Wkład własny 140 000zł w dużym mieście, 90 000zł w małym.
Ponad 2 lata oszczędzania w/w trybem i masz mieszkanie w dużym mieście lub niecałe 1.5 roku w
@wstanczyk: Pudło. Poczytaj sobie, jak dzialaly ksiazeczki mieszkaniowe, co trzeba bylo spelnic aby dostac np mieszkanie pracownicze a nie gadasz glupoty. Byly kolejki na prawo zapisu do spoldzielni, potem trzeba bylo wniesc wklad i czekac na przydzial na mieszkanie. Jezeli sie nie bylo w grupach uprzywilejowanych, to mozna bylo czekac i parenascie lat. Poczytaj sobei jeszcze o normatywach mieszkaniowych - tak, 40m2 to bylo
@fizzly: aha
Każde czasy są inne. Kiedyś działkę 10km od miasta wojewódzkiego mogłeś kupić za dwie kilka wypłat na szparagach u Niemca, albo i za skrzynkę wódki. Dzisiaj za to konsumpcjonizm i podróżowanie jest tanie i dostępne jak nigdy. Tylko głupi by nie korzystał.
@HaPe: ochota ochotą, ale nikt nie ma na to po prostu czasu
@wygryw50k: no tak, bo przecież MUSISZ mieszkać w centrum Warshafffki, bo inaczej się nie da
Jak kiedyś kupiło się lodówkę to działała przez 20 lat. Teraz? Ludzie biorą raty, bo nie ma szans, że lodówka za 3000zł posłuży przez 20 lat.
@ATAT-2: To jest bardzo popularne boomerskie p---------e które bierze sie z faktu, że w dawnych czasach te