Wpis z mikrobloga

✨️ Jak znaleźć hobby w monotonnym życiu?
Cześć,

Mam wrażenie, że moje życie zrobiło się monotonne. Prawie nie mam hobby ani zainteresowań.

Może ten wpis trafi do kogoś, kto miał podobny problem i udało mu się z tego wyjść.

Zbliżam się do 30. roku życia. Jestem w stabilnym związku od 10 lat, mamy mieszkanie na kredyt (zostało 15 lat spłaty). Mam dobrze płatną pracę, staram się dbać o zdrowie – siłownia, zdrowe jedzenie, spacery itd.

Problem w tym, że czuję brak sensu i ogromne znudzenie. Każdy mój dzień wygląda praktycznie tak samo:
-praca w pełni zdalna,
-rano siłka i trochę kroków przed 8h siedzenia,
-po pracy spacer, zakupy, rower albo po prostu TV.

Moja praca mnie chyba wypaliła – mam stanowisko, gdzie gdy wszystko działa, to… nie mam co robić. Wtedy czas zabijam YT, TikTokiem czy sudoku. Największy problem jest taki, że nie mam żadnego zajęcia, żadnej odskoczni, która naprawdę sprawiałaby mi frajdę i trzymała dłużej niż tydzień.
Jak znaleźć hobby czy zainteresowanie, które mogłoby mnie wciągnąć na dłużej? Jak Wy sobie z tym radziliście?

#hobby #praca #wypaleniezawodowe #rozwojosobisty #psychologia #pytanie #30plus #motywacja #wykop

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Musisz mieć cel, byku.
Czy to będzie zrobienie papierowego modelu TU-142, czy 10 muscle-upów na siłowni to nie ma znaczenia.
Ale jak codziennie odwalasz tę samą rutynę: siłka, trochę kroków, zakupy, TV, to właśnie dlatego czujesz się jak w trybach. Zero wyzwań, zero świeżości, czytaj nuda i frustracja.
Wyjdź do ludzi. Idź na koncert muzyki, której nigdy nie słuchałeś. Zapisz się na półmaraton. Wejdź do biblioteki i poproś panią
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: dobrze napisał. Brakuje Ci dziecka. Jesteś w stabilnym związku i masz kasę. W poprzednich pokoleniach ludzie w Twoim wieku mieli już dzieci, więc nikt nie narzekał na nudę.
  • Odpowiedz
@ImperatorPL: nie z nudów. Koleś szuka celu w życiu. Dzieciak jest takim naturalnym celem. Oczywiście można zasypywać pustkę dnia codziennego książkami i wycieczkami, ale rodzicielstwo jest dosyć drogim, wykańczającym i zajebiście satysfakcjonującym hobby.
Oczywiście nie dla każdego.
Ale w sumie sam się czasami zastanawiam na co miałbym przepieprzać czas i pieniądze gdyby nie te potwory.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie wymyślaj, że wypaleniem zawodowym nazywasz pracę, gdzie nie pracujesz, a masz czas wolny. To właśnie dowodzi, że problemem nie jest praca, bo w dużej mierze nudzisz się, gdy masz wolne. Z opisu wynika, że żyjesz po nic - tu bym szukał problemu. Co prawda życie po nic nie jest problemem, ale tobie zdaje się to przeszkadzać. Idź do lasu ryć w ziemi jak dzik - może znajdziesz truflę,
  • Odpowiedz
@ImperatorPL: na takim świecie w którym biologia przewidziała posiadanie potomstwa w pewnym wieku, dając ku temu pewną nadwyżkę sił witalnych. To że op nie posiada dziecka w okresie ku temu najlepszym i go nosi to jest jakby sednem problemu.

Nie rozumiem za to oburzenia tym że ktoś może mieć dziecko w wieku i sytuacji materialnej do tego odpowiedniej. Ładnie Ci już sprało łeb.
  • Odpowiedz
Nie rozumiem za to oburzenia tym że ktoś może mieć dziecko w wieku i sytuacji materialnej do tego odpowiedniej. Ładnie Ci już sprało łeb.

@ED_HMC: mów za siebie, kolego. @niegwynebleid napisał "życie nudne, dzieciaka zrób", co sugerowało właśnie takie rozumowanie, jakie skrytykowałem. Co do meritum, być może masz sporo racji w tym:

biologia przewidziała posiadanie potomstwa w pewnym wieku, dając ku temu pewną nadwyżkę sił witalnych

i być może
  • Odpowiedz