Wpis z mikrobloga

https://deweloperuch.pl jaki framework UI jest używany? czy wszystko napisane od podstaw? bo widzę klasy Tailwind CSS i chyba nawet nie ma własnych stylów. Czy strona jest stworzona jakimś narzędziem, czy cały kod pisany z palca?

Strona wykorzystuje Next.js, coraz więcej aplikacji w tym powstaje i może warto się nauczyć?

Moim słabym punktem zawsze był web design. Nie umiałem stworzyć porządnego layoutu, nie wiedziałem, jakie czcionki, kolory, efekty, cały UI pisałem od podstaw w HTML i CSS tak jak to kiedyś się robiło, a dostając przykłady, jak coś ma wyglądać, też mi nie szło. Tworzyłem aplikacje internetowe, ale wyglądały amatorsko i niewspółcześnie. W UI pociąg mi lata świetlne odjechał.

Gdybym kiedyś miał tworzyć sam strony lub aplikacje dla klientów, to bym poległ na UI.

Do Next.JS zdaje się istnieją biblioteki multi-platform, czyli web i mobile, już nie pamiętam.

#programista15k #programowanie #frontend #css #webdev
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: jak masz projekt zrobiony w np. Figmie to używając tailwinda piszesz takie coś bardzo szybko, na tyle szybko że używanie bibliotek typowo do UI nie ma sensu, no chyba że tylko jako baza do modali, dropdownów itp.
  • Odpowiedz
teraz to rzadko gdzie jakiś specjalny design się robi, bierzesz bibliotekę UI typu AntDesign albo Shadcn i tyle xd

@MilionerPrzed30: Nie zawsze da się wszystko zbudować z gotowych klocków. Zwłaszcza gdy grafik wypoci makiety.

Ant Design - dużo komponentów, każdy zawiera dużo opcji i zazwyczaj nie trzeba przerabiać
Angular Material - mało komponentów, prymitywne, dostosowanie jest czasochłonne (po
  • Odpowiedz
jak masz projekt zrobiony w np. Figmie to używając tailwinda piszesz takie coś bardzo szybko, na tyle szybko że używanie bibliotek typowo do UI nie ma sensu, no chyba że tylko jako baza do modali, dropdownów itp.

@czwartafaza: Jestem deweloperem starej daty i średnio podoba mi się podejście tailwindowe. Będziesz chciał zmienić jakiś kolor, wygląd jakiegoś elementu w całym projekcie, to musisz wszędzie zmieniać. Z drugiej strony klasy CSS zostały
  • Odpowiedz
Będziesz chciał zmienić jakiś kolor, wygląd jakiegoś elementu w całym projekcie, to musisz wszędzie zmieniać.

@SendMeAnAngel: Ja jeszcze kodziłem pod IE8 na tabelach, wiec w sumie chyba też jestem starej daty xD No i Tailwind jest po prostu szybki w kodzeniu kosztem przejrzystości selektorów. Ale nie musisz zmieniać w całym projekcie kodów kolorów jeśli sobie skonfigurujesz tailwinda i dodasz swoje zmienne kolorów, rozmiary itp., wtedy zmieniasz jedną zmienną w pliku
  • Odpowiedz
szybko chłopak dowiózł i takich ludzi się teraz szuka po firmach

@Ksiega_dusz: I o to chodzi, że temat szybko dowieziony, a u nas jeden portal przez kilka lat dalej nie może powstać. Dlatego mnie interesuje, jakie technologie użyto, czy to generator aplikacji, czy programista sprawnie umie używać Tailwinda i Next.JS.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel graficy teraz też mają te same komponenty w Figmie co w libkach UI. Wiadomo jak jest ciśnienie, żeby było pixel-perfect to można się bawić, a jak nie to nawet screenshota widoku wrzucisz do AI i dostaniesz prawie gotowca xD
  • Odpowiedz
@ra_s: nie wiem tylko czy widziałeś kiedyś kod templatek z themeforest. Jakbyś chciał tego poważnie używać to do przepisania imho. Co i tak w sumie nieco przyspiesza. Ale w sumie na szybki landing spoko.
  • Odpowiedz
@kekerott: widziałem nie raz i nie dwa i ja raczej nie narzekałem na jakość. Nie mowie, ze idealnie każdy template jest napisany bo zdarzają się tu i tam różne problemy ale problemy do ogarnięcia. A za tą jakość to taniej się chyba nie da.
  • Odpowiedz