Aktywne Wpisy

MonazoPL +39
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 900 zł
Pobierz
Je22 +173

Strona wykorzystuje Next.js, coraz więcej aplikacji w tym powstaje i może warto się nauczyć?
Moim słabym punktem zawsze był web design. Nie umiałem stworzyć porządnego layoutu, nie wiedziałem, jakie czcionki, kolory, efekty, cały UI pisałem od podstaw w HTML i CSS tak jak to kiedyś się robiło, a dostając przykłady, jak coś ma wyglądać, też mi nie szło. Tworzyłem aplikacje internetowe, ale wyglądały amatorsko i niewspółcześnie. W UI pociąg mi lata świetlne odjechał.
Gdybym kiedyś miał tworzyć sam strony lub aplikacje dla klientów, to bym poległ na UI.
Do Next.JS zdaje się istnieją biblioteki multi-platform, czyli web i mobile, już nie pamiętam.
#programista15k #programowanie #frontend #css #webdev
@MilionerPrzed30: Nie zawsze da się wszystko zbudować z gotowych klocków. Zwłaszcza gdy grafik wypoci makiety.
Ant Design - dużo komponentów, każdy zawiera dużo opcji i zazwyczaj nie trzeba przerabiać
Angular Material - mało komponentów, prymitywne, dostosowanie jest czasochłonne (po
@czwartafaza: Jestem deweloperem starej daty i średnio podoba mi się podejście tailwindowe. Będziesz chciał zmienić jakiś kolor, wygląd jakiegoś elementu w całym projekcie, to musisz wszędzie zmieniać. Z drugiej strony klasy CSS zostały
Patrząc na to kiedy opublikowano KPO i w jak szybkim czasie ta stronka powstała wraz z UI i backendem to jestem w lekkim szoku. Dobre pytanie. Mi to wygląda na robotę profesjonalisty, bo szybko chłopak dowiózł i takich ludzi się teraz szuka po firmach. W korporacji gdyby u mnie to mieli robić w Javie i Angularze to by im 2 lata zajęło.
@SendMeAnAngel: Ja jeszcze kodziłem pod IE8 na tabelach, wiec w sumie chyba też jestem starej daty xD No i Tailwind jest po prostu szybki w kodzeniu kosztem przejrzystości selektorów. Ale nie musisz zmieniać w całym projekcie kodów kolorów jeśli sobie skonfigurujesz tailwinda i dodasz swoje zmienne kolorów, rozmiary itp., wtedy zmieniasz jedną zmienną w pliku
@Ksiega_dusz: I o to chodzi, że temat szybko dowieziony, a u nas jeden portal przez kilka lat dalej nie może powstać. Dlatego mnie interesuje, jakie technologie użyto, czy to generator aplikacji, czy programista sprawnie umie używać Tailwinda i Next.JS.