Wpis z mikrobloga

Proszę o polecenie architekta/biura projektowego, które wykonałoby pełen indywidualny projekt budowlano-architektoniczny domu jednorodzinnego.

Parterówka ze skośnym dachem o pow. całkowitej ok. 170-180 m2. Mam niedużą działkę o dość nieregularnym kształcie, więc najlepiej będzie stworzyć coś pod nią, bez zabawy w przerabianie gotowych projektów.

Dostałam kilka ofert od poleconych biur i ceny to 40-60 tys. zł brutto… (pełen projekt, łącznie z wykonawczym i z załatwianiem pozwoleń itp. (bez arch. wnętrz)).
Proszę o polecenia najlepiej z okolic #wroclaw #poznan #zielonagora #gorzow #leszno #lubin

#architekt #architekci #architektura #budowa #budowadomu #dom #budujzwykopem #budowlanka #remontujzwykopem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

40-60 tys. zł brutto…

@Vanche: Cześć, trochę pracuję z architektami, nawet mam wspólnika architekta, on już dawno mówił, że im się nie opłaca robić indywidualnie taniej, bo w tym czasie zaprojektują jakiś usługowy, albo użyteczności publicznej, i dostaną kilkadziesiąt tysięcy lekko. Jedyna droga w dzisiejszych czasach to kupić gotowy projekt i zlecić dostosowanie. Oni takie dostosowanie robią kreśląc czerwonym markerem bo gotowym projekcie i heja.
  • Odpowiedz
Ja robiłem u Lipińskich https://lipinscy.pl/. Cena za dom około 270m2 to było niecałe 60k (projekt, instalacje, załatwianie pozwoleń). Ale ja sam narysowałem dokładnie jaki dom chcę i oni to po prostu przerobili na projekt, więc odpadło większość konsultacji na początkowym etapie.
  • Odpowiedz
  • 0
@rudolfo11: Dziękuję. Powiem szczerze, że trochę zwątpiłam czy na pewno dobrze robimy, kiedy ostatecznie wybieramy spośród dwóch biur, z których jedno to 50k brutto, drugie 55k. Ale widzę, że niektórzy jednak też wydają takie sumy, a nie tylko to, co się w necie czyta pokroju 15-20k za projekt indywidualny. A miałeś coś mocno wyszukanego u siebie w domu? Jeśli o architekturę chodzi?
  • Odpowiedz
@Vanche: Chyba tylko to, że chciałem mieć duży garaż, żeby zmieścić tam również warsztat. No i chciałem mieć dom energooszczędny/pasywny. Ogólnie to obejrzałem bardzo dużo gotowych projektów i po prostu żaden mi nie podszedł w 100%.

Mam ciągle poczucie, że te 60k to było trochę drogo, ale z drugiej strony mój jedyny kontakt z urzędem to było odebranie pozwolenia na budowę. A mój przyszły sąsiad w 2021 zapłacił za swój
  • Odpowiedz