Wpis z mikrobloga

Dzisiaj z polecenia Perplexitypro kupiłem ORDO, a z polecenia Chatgpt TTD, by zrobić mały pojedynek chatbotów, wrzuciłem po ~4k w każdą spółkę po dzisiaj earningsy. Plusujących zawołam do posta w następnym tygodniu jak to poszło
#gielda taki troche #aitrading
Pierwszy raz czegoś takiego próbowałem żeby mi llm robił jakąkolwiek analizę. Na razie na playliście mam ustawione Micheal Automates i zabieram się w weekend za robienie bota do algotradingu, oby miał chociaż 60% skuteczności xD
#sztucznainteligencja #chatgpt #perplexity
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frwrd05: stare, wszystko jest oparte na extrapolacji przyszłości na bazie przeszłości, gemini, i te inne mają dane max do 2024, to co nowe to muszą zaciągać.

Ten problem się objawia wszędzie gdzie liczą się najnowsze dane, w programowaniu to mocno wychodzi jak modele ai próbują uzywac jakichś starych bibliotek albo metod oznaczonych już deprecated.
  • Odpowiedz
@KMDZ: ale przecież te wszystkie Chat GPT i Gemini mają RAG wbudowany i normalnie dostęp do aktualnych informacji. Ten 2024 to data do kiedy zbierali materiały do trenowania "bazowego" modelu, ale jak już później go używasz do inference to podłączasz go do RAG albo wysyłasz zapytanie do API i masz wszystko na bieżąco.
  • Odpowiedz
@interpenetrate: przecież ta sztuczna inteligencja to zwykły RAG. Ten chatbot po prostu przeszukuje internet przy użyciu Google xD zapłaciłeś hajs żeby ktoś za ciebie wpisał w Google "w co inwestować" i policzył liczbę artykułów xD
  • Odpowiedz
@jacas: wiem że mają rag itp, ale w praktyce to nie działa idealnie mimo to. Miałeś kiedyś styczność np z Cursorem albo codepilotem?

Te narzędzia ewidentnie udowadniają ze to jest spory problem, bo mimo że mają dostęp do sieci itp to po prostu czasem nie są w stanie wiedzieć, że aktualnie używają już przestarzałej w dzisiejszych czasach wersji biblioteki
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: @Adolf_HODLer @KMDZ @Majkel2008
Zrobię jeszcze posta za tydzień ale chciałem napisać że Perplexity trafił nawet
Wybrał ORDO który niby spadł ale odrobił straty i wyszedł na 0 i Soundhound który zrobił 30% w co nie wrzuciłem bo wybrałem to co dał ten chatgpt czyli TTD co zrobiło -30% i Bitfarms co ma -4$
Uff to -30% trochę boli, no to tutaj zostaje z akcjami, jak poleci
  • Odpowiedz