Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@snorli12: do tego prawie brak owadów, mniej ptaków, w zeszłym roku jeszcze widziałam czajki na polu, w tym roku nic. Wszystko mam wrażenie o miesiąc jest przyspieszone, w sierpniu już jak we wrześniu, w zasadzie czuć już jesień, w tym roku jakos wyjątkowo mocno.
  • Odpowiedz
  • 22
@snorli12:
- brak pracy
- brak perspektyw
- brak młodych

Jak się nie jest synem rolnika z dużym gospodarstwem to po co tam mieszkać?
  • Odpowiedz
@snorli12: Nie chcę zabrzmieć jak boomer, ale to wszystko to przez telefony xD. Pół żartem, pół serio. Sam jestem ze wsi i pamiętam czasy kiedy przed płotami od strony drogi każdy miał ławkę, spędzano tam popołudnia, ludzie ze sobą rozmawiali, po prostu, bo nie było nic innego do roboty. A teraz każdy ma zapewnioną rozrywkę poprzez bodźce z komóry, więc po co wychodzić, po co nawiązywać relacje z okolicznymi mieszkańcami.
  • Odpowiedz
Wszystko mam wrażenie o miesiąc jest przyspieszone,

@SylwiaGlus: mam to samo odczucie od kilku lat. Jakby wszystko się przesunęło o jeden miesiąc. A upały pamiętam wyglądały tak że z 2/3 dni gorąco i potem deszcz 1 dzień i znowu tak w kółko. A teraz albo tydzień leje albo grzeje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ale jeśli coś się nie zmieni, to niedługo lato na wsi nie będzie miało już zapachu siana ani dźwięku silników zostanie tylko… cisza.

@snorli12: ale tak na dobrą sprawę tooooo co z tego xD obecnym dzieciakom tego nie żal, obecni młodzi dorośli i tak to już traktują jako wspomnienie i przecież po dzieciństwie już nikt nie jedzie specjalnie na wieś spędzać lato, a co ma być zasiane i zebrane to
  • Odpowiedz
@snorli12: obecnie po prostu jest cicho i pusto, bo jak robotę się skończy to ludzie siedzą w domach wpatrzeni w ekrany no bo co robić na zewnątrz? Za wiele rozrywek nie ma jak kina, baseny itp. w miastach. Nie ma gdzie i po co wychodzić z domu poza pracą i zakupami. Takie czasy, że ludzie siedzą teraz w monitorach zamiast spędzać czas razem poza domem
  • Odpowiedz
@snorli12 nie kto ci będzie w dzisiejszych czasach zbierał te truskawki za grosze i się urabiał po łokcie na roli? Ludzie nie chcą już ciężko pracować przez co więksi rolnicy skupują/dzierzawią ziemię od mniejszych i inwestują w maszyny, które zrobią robotę za ludzi.
  • Odpowiedz
Jeśli ktoś z Was pamięta lato na typowej polskiej wsi choćby 15-20 lat temu to wie, o czym mówię

@snorli12: pamiętam ten "romantyczny" z-------l. I to nie tylko w lecie, bo praca w polu i na gospodarstwie trwała cały rok

Młodzież przy zbiorze truskawek, malin, porzeczek.

@snorli12: teraz to raczek smartfon i wielka łaska jak
  • Odpowiedz
@snorli12: jak za dzieciaka w wakacje jeździłem do rodziny na wieś to często budziły mnie krowy pędzone rano środkiem wsi na pastwisko, a teraz na wsi krów nie spotkasz
  • Odpowiedz
@snorli12: co Ty p--------z mieszkam na wsi, z----------ą tu ciągniki, ogromne kombajny, ludzie mają konie, krowy, owce. Tylko nie ma małych pól i ciągników c330, bo to sie nie opłaca, a resztę odrolnili.
  • Odpowiedz