Wpis z mikrobloga

@AlexBrown nie no żaden socjal - socjal jest wtedy jak nierób madka dostaje 500+ i nie chce pracować w wiejskim warzywniaku za 1000zł na czarno. Psiembiorca jak optymalizuje koszty to jest biznes a podatków się nie kradnie tylko odzyskuje to co lewactwo zabrało
  • Odpowiedz
@AlexBrown: ale ani takich przepisów ani prawa do odliczenia nie ma, w ogóle np usługa gastronomiczna jest wyłączona wprost z prawa do odliczenia VAT. Socjal jest legalny a ci przedsiębiorcy wymienieni w poście po prostu nie przyłapani :)
  • Odpowiedz
@AlexBrown: Parę % zniżki za wydanie duzej kasy na której łapę i tak polozy Państwo to "socjal przedsiebiorcy" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gdy ten sam przedsiębiorca nie może wrzucic w "koszty" garnituru czy okularow to juz jest git. (ʘʘ) Prawo jest dziurawe a ten dziury to czapka śliwek w porównaniu do całości i wręcz łyżka miodu w beczce dziegcu przy prowadzeniu firmy.
  • Odpowiedz
@AlexBrown: zawsze wydawało mi się, że antykapitaliści uważają się za elitę intelektualną a tutaj proszę, posiłkowanie się wpisem najbardziej chłopsko-rozumnego prowadzącego w polskich mediach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@smokingcat: pracowałem z typem, który kupił sobie 10 letniego focusa i go wyremontował,bo fura i tak stoi w garażu bo jeździ metrem. Byl na skali podatkowej z żoną i się przeliczył. Żeby uratować 5k myślę maks postanowił kupić nową furę za 100k.
W sumie muszę się do niego odezwać czy nie sprzedaje jakoś samochodu teraz xD
  • Odpowiedz
@AlexBrown: ja p------ę, jakie biedackie metody "optymalizacji" podatkowej. jak nie jesteś 0.35 dużego dolara na plusie rocznie to nawet się za optymalizację nie zabieraj, jeśli tak to już warto, a od 0.5m$ to już w ogóle.
  • Odpowiedz
@pozdroxxx666: Dokladnie jak mowisz, odliczajac 50% przeciez wprost wykazujesz mieszany charakter auta, a w dodatku ostatnia zmiana ze sprzedaza poleasingowego auta jako osoba prywatna bez dochodowego dopiero po 5 latach po wylaczeniu z dzialanosci sprawia ze leasing jako “optymalizacja” nie ma wlasciwie sensu, populistyczne pieprzenie.
  • Odpowiedz
ci przedsiębiorcy wymienieni w poście po prostu nie przyłapani :)

@Salga: Dokładnie, odliczanie takich rzeczy jest nielegalne. Tylko skarbówka jeszcze do ciebie nie zawitała.
  • Odpowiedz