Wpis z mikrobloga

Witam na tagu #meczennicyxtb. Kupiłem po 71 po zwale w piątek. Śledczy Vateusz23:

Przyjrzałem się nowej aferze:
okazało się, że 30 połówek akcji to nie jest 15 akcji, tylko 30 połówek i rodzi to specyficzne ryzyka, np pozycje przy splicie zostają zamknięte, zaś akcje nigdy nie są twoje, są własnością brokera itd.
Ważne: problem dotyczy również ułamkowych części ETF. Również w zasadzie każdego planu inwestycyjnego, który z zasady kupuje ułamkowe części certyfikatów ETF.

Niektórzy tutaj mówią, żeby przeczytać regulamin, no to czytamy:
7.76. Jeżeli nabędziesz taką ilość Praw Ułamkowych, że w konsekwencji suma zapisanych na Twoim rachunku Praw Ułamkowych dotyczących danego Instrumentu Finansowego przekroczy jego liczbę całkowitą, Twoje uprawnienie (powiernicze prawo) do Praw Ułamkowych równe liczbie całkowitej wygaśnie drugiego dnia roboczego po zawarciu tej Transakcji. Tym samym jednostka danego Instrumentu Finansowego zostanie zapisana na Twoim Rachunku Inwestycyjnym. Nabycie pełnego Instrumentu Finansowego w takim przypadku nastąpi na podstawie złożonego przez Ciebie Zlecenia nabycia Praw Ułamkowych, jeśli ilość Praw Ułamkowych wskazanych w Zleceniu zsumowana z ilością Praw Ułamkowych posiadanych na Rachunku odpowiada jednostce Instrumentu Finansowego […].

Czy coś jest niejasne? Wszystko jasne: masz dwie połówki, to zmieniamy na całość. Otóż mimo takiego zapisu regulaminu, nadal masz dwie połówki.

Ciekawostka - zróbcie sobie test, który każdy tutaj może wykonać:
Kupcie sobie 4 połówki akcji spółki lub certfyfikatu ETF, które wypłaca dywidendę: powinniście dostać dywidendę jeden raz od dwóch akcji/certyfikatów ETF - otóż dostaniecie 4 dywidendy od każdej z zakupionych połówek.

Wniosek - nigdy te akcje/certyfikaty ETF się nie połączyły.

Sam mam plan inwestycyjny w xtb i $%^^& nie wiem ile mam całych a ile połówek certyfikatów etf i nie mogę nawet tego sprawdzić. Tzn mogę, ale jedno pisze, a drugie jest u nich w systemie. Nawet nie mogę przewidzieć konsekwencji trzymania long term np 5 lat, bo nie wiem jakie dziwne historie będą z ułamkami w tym czasie.

Przeniesienie z planu inwestycyjnego na zwykły rachunek też nie pomoże, nadal będą ułamki w systemie.

Sam jestem akcjonariuszem xtb i gram w xtb i mega mi zależy na jakości tego brokera. No coś tu poszło nie tak.

Na koniec w skrinie wisienka na torcie. Fragment reklamy XTB:

#gielda
Vateusz23 - Witam na tagu #meczennicyxtb. Kupiłem po 71 po zwale w piątek. Śledczy Va...

źródło: rekla,ma

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vateusz23: Splity i dywidendy to pryszcz. Fundamentalna sprawa jest taka, że jak masz normalną całą akcję, to ona jest w rejestrze KDPW (czy odpowiedniku zagranicą) przypisana do ciebie. "Akcja ułamkowa" to z kolei taki token u brokera. Jeśli broker upadnie, nadal będziesz właścicielem swoich normalnych całych akcji, ale kasa z "ułamków" przepadnie.
  • Odpowiedz
Wniosek - nigdy te akcje się nie połączyły.

@Vateusz23: XTB kłamie? No kto to słyszał.
A prawdziwe afery to dopiero z KNFem, bez KNFu to są rookie afery.

Sam jestem akcjonariuszem xtb i gram w xtb i mega mi zależy na jakości tego brokera. No coś tu poszło
  • Odpowiedz
@Vateusz23: warto poczekać jak ta sprawa się dalej potoczy, może znowu jakieś błędy w systemach xtb, co nie byłoby nowością. Zawsze pozostaje reklamacja i powoływanie się na ich regulamin
  • Odpowiedz
@Vateusz23: Historia finansowa nie jest nadpisywana, bo to jest istotne podatkowo - nadal momenty nabycia i wolumen jest istotny dla kwestii rozliczeń podatkowych i dywidend. Natomiast prawo powiernicze jest zamieniane na prawo własności akcji i jest to zapisywane w KDPW i zagranicznych odpowiednikach. Taka jest moja interpretacja, w razie wątpliwości napisz maila do XTB, to będziesz to miał czarno na białym.
  • Odpowiedz
  • 1
@burns: a ja nie potrzebuje interpretacji, bo faktem jest, że sprzedali ludziom akcje, które zamiast całych, okazały się ułamkami, a przy zakupie czterech połówek akcji otrzymujesz CZTERY dywidendy zamiast JEDNEJ. Coś tu nie gra.
  • Odpowiedz