Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1922
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
nie_umiem_inwestowac +359
źródło: 1000005415
Pobierz

Przyjrzałem się nowej aferze:
okazało się, że 30 połówek akcji to nie jest 15 akcji, tylko 30 połówek i rodzi to specyficzne ryzyka, np pozycje przy splicie zostają zamknięte, zaś akcje nigdy nie są twoje, są własnością brokera itd.
Ważne: problem dotyczy również ułamkowych części ETF. Również w zasadzie każdego planu inwestycyjnego, który z zasady kupuje ułamkowe części certyfikatów ETF.
Niektórzy tutaj mówią, żeby przeczytać regulamin, no to czytamy:
7.76. Jeżeli nabędziesz taką ilość Praw Ułamkowych, że w konsekwencji suma zapisanych na Twoim rachunku Praw Ułamkowych dotyczących danego Instrumentu Finansowego przekroczy jego liczbę całkowitą, Twoje uprawnienie (powiernicze prawo) do Praw Ułamkowych równe liczbie całkowitej wygaśnie drugiego dnia roboczego po zawarciu tej Transakcji. Tym samym jednostka danego Instrumentu Finansowego zostanie zapisana na Twoim Rachunku Inwestycyjnym. Nabycie pełnego Instrumentu Finansowego w takim przypadku nastąpi na podstawie złożonego przez Ciebie Zlecenia nabycia Praw Ułamkowych, jeśli ilość Praw Ułamkowych wskazanych w Zleceniu zsumowana z ilością Praw Ułamkowych posiadanych na Rachunku odpowiada jednostce Instrumentu Finansowego […].
Czy coś jest niejasne? Wszystko jasne: masz dwie połówki, to zmieniamy na całość. Otóż mimo takiego zapisu regulaminu, nadal masz dwie połówki.
Ciekawostka - zróbcie sobie test, który każdy tutaj może wykonać:
Kupcie sobie 4 połówki akcji spółki lub certfyfikatu ETF, które wypłaca dywidendę: powinniście dostać dywidendę jeden raz od dwóch akcji/certyfikatów ETF - otóż dostaniecie 4 dywidendy od każdej z zakupionych połówek.
Wniosek - nigdy te akcje/certyfikaty ETF się nie połączyły.
Sam mam plan inwestycyjny w xtb i $%^^& nie wiem ile mam całych a ile połówek certyfikatów etf i nie mogę nawet tego sprawdzić. Tzn mogę, ale jedno pisze, a drugie jest u nich w systemie. Nawet nie mogę przewidzieć konsekwencji trzymania long term np 5 lat, bo nie wiem jakie dziwne historie będą z ułamkami w tym czasie.
Przeniesienie z planu inwestycyjnego na zwykły rachunek też nie pomoże, nadal będą ułamki w systemie.
Sam jestem akcjonariuszem xtb i gram w xtb i mega mi zależy na jakości tego brokera. No coś tu poszło nie tak.
Na koniec w skrinie wisienka na torcie. Fragment reklamy XTB:
#gielda
źródło: rekla,ma
Pobierz@Vateusz23: XTB kłamie? No kto to słyszał.
A prawdziwe afery to dopiero z KNFem, bez KNFu to są rookie afery.
@Vateusz23: a bo to pierwszy raz
To na razie wiadomo, więcej konkretów będzie wiadomo w poniedziałek