Wpis z mikrobloga

#chatgpt #ai #praca #sztucznainteligencja #ai #technologia #openai

Ktoś tu kiedyś pisał, że operatorzy CNC nie zostaną zastąpieni przez AI?( ͡° ͜ʖ ͡°)
2507.07935 Badanie prezentuje, na jakie zawody sztuczna inteligencja (LLMy) będzie miała największy wpływ, analizując 200 tysięcy rozmów użytkowników z Copilot.
dv32_52 - #chatgpt #ai #praca #sztucznainteligencja #ai #technologia #openai

Ktoś t...

źródło: microsoft-just-dropped-a-study-showing-the-40-jobs-most-v0-k07z4r1w8xff1

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ktoś tu kiedyś pisał, że operatorzy CNC nie zostaną zastąpieni przez AI?( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dv32_52: IMO:
Nie widzę powodu, dlaczego jakikolwiek zawód umysłowy, nie miałby móc zostać z powodzeniem zastąpiony przez AGI, nie mówiąc już o ASI (superinteligentną AGI).
To samo dla zawodów fizyczno-umysłowych, i androidów (robotów).
Ludzie sami siebie oszukują, negując zawrotny rozwój AI i automatyki, i wypierając z umysłu, że już wkrótce zostaną
Arkass - >Ktoś tu kiedyś pisał, że operatorzy CNC nie zostaną zastąpieni przez AI?( ͡...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz

@dv32_52: to tylko taktyk teoretyk nie znajacy branzy moze myslec ze zostana zastapieni.
W polskich firmach, z r---------i maszynami, z narzedziami czesto z marka DDR, z dziwnymi projektami i kompletnie od czapy modelami to jest malo realne.

Ok jak masz funkiel nowke haloe, maszyny i cala reszte to moze. Ale w
  • Odpowiedz
@Arkass: jakie to zawody fizyczno-umysłowe masz na myśli. Ja wiem że nie dożyje do tego by np to AI wymieniło mi termostat w moim E46, albo jakiś robocik(pomoc domowa) zrobi mi moją ulubioną kanapkę(wyjmie wszystko z lodówki i posprząta wszystko)
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: wydaje mi sie ze do takich firm nie musi wchodzic ai zeby im zaszkodzic, wystarczy ze w tych topowych firmach o ktorych piszesz wejdzie ai a te polskie stana sie tak zacofane i nierentowne ze po prostu padna. Z tej strony widze zagrozenie
  • Odpowiedz
@Arkass: 3 lat? Myślę że bliżej do liczby 30 lat a i tak w zastosowaniach domowych i małej skali nie zobaczymy tego bo będzie za drogie. Kwestia kosztów i skali dlatego np dzisiaj nie latają już Conordy.
  • Odpowiedz
@Arkass: Nie widzę w filmikach na tych kanałach nigdzie precyzyjnego operowania dłonią i palcami. A to najważniejsza kwestia bo człowiek uzywa głównie rąk. I tak jak pisałem wcześniej: mechanicy samochodowi, serwisanci, budowlańcy, itp mogą być spokojni przez najbliższe kilkanaście lat.
  • Odpowiedz
Nie widzę w filmikach na tych kanałach nigdzie precyzyjnego operowania dłonią i palcami. A to najważniejsza kwestia bo człowiek uzywa głównie rąk.

@appmstt: IMO:
Motorka "mała" u androidów już jest na pewnym poziomie, i pozwala już wykonywać proste czynności: https://youtu.be/NyCGQHivpbI
W tym tempie rozwoju, nie sądzę by zajęło androidom więcej niż 3 lata, aby zbliżyć się do motoryki małej u ludzi, a później ją wyprzedzić. Dałbym temu z 80% szans. A jak
Arkass - >Nie widzę w filmikach na tych kanałach nigdzie precyzyjnego operowania dłon...
  • Odpowiedz
@Arkass: obejrzałem, zobaczymy za te 3-5 lat.
PS Czy za 5 lat dasz sobie pobrać krew(nie mówiąc o czymś poważniejszym) przez te roboto rączki?
  • Odpowiedz
PS Czy za 5 lat dasz sobie pobrać krew(nie mówiąc o czymś poważniejszym) przez te roboto rączki?

@appmstt: Jak będą sprawne co najmniej na ludzkim poziomie, a sam android nie będzie popełniać błędów, to tak.

Tak mi się przypomniał lek przed pierwszymi samochodami (omnibusami parowymi):

W Wielkiej Brytanii obowiązywała prawo ograniczające dopuszczalną prędkość pojazdów mechanicznych do około 3 km/h w mieście i około 6 km/h poza nim. Przed pojazdem musiał
  • Odpowiedz