Wpis z mikrobloga

✨️ Gdzie kupić mieszkanie w Warszawie?
Cześć! Mam pytanie do Warszawiaków, ja to tylko przyjezdny słoik co mieszkał na Bemowie na studiach. Chce kupić mieszkanie 100 metrów +/- i rozważam następujące dzielnice Powiśle, Wilanów, Żoliborz, Mokotów. Mógłby ktoś doradzić gdzie fajnie się mieszka? Budżet z gumy, wymagania to głównie dużo zieleni, jakieś fajne miejsce żeby pobiegać czy wyskoczyć na rower, dostępność sklepów żeby mieć blisko, dojazd do centrum do 25 minut najlepiej. A no i żeby nie było chamskiego zabudowania blok przy bloku strasznie blisko. Ktoś coś? Czy Wilanów jest git czy ten tramwaj to bez sensu i lepiej coś szukać z metrem? Szukam czegoś najlepiej z tarasem, ewentualnie dwupiętrowe. #nieruchomosci #warszawa #mokotow #powisle #zoliborz #wilanow

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: A masz 3 miliony PLN, żeby mieszkać na 100 metrach na powiślu?

Jeśli tak, to po prostu postaw chatę w międzylesiu zamiast iść w bloki, jest to obszar administracyjny Warszawy, masz stację kolejową, centrum handlowe i piękne lasy. Za 1,5 miliona kupisz dużą, leśną działkę, za kolejne 1,5 postawisz 250m^2 chaty na poziomie Mike'a Tysona z basenem i potrójnym garażem.

Jeśli koniecznie bloki, to Mokotów jest optymalny pod względem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim wg mnie jak bierzesz Wilanów pod uwagę to lepiej pomyśleć o Ursynowie które nie jest na terenach potencjalnie zalewowych jakby wały przy Wiśle puściły i ma metro, bo tramwaje na Wilanowie to nie wiem czy to już jeździ czy jeszcze co chwilę coś poprawiają i naprawiają jeszcze. Jak ostatnio tam byłam na Wilanowie to jeszcze roboty trwały w niektórych miejscach.
  • Odpowiedz
wymagania to głównie dużo zieleni, jakieś fajne miejsce żeby pobiegać czy wyskoczyć na rower, dostępność sklepów żeby mieć blisko, dojazd do centrum do 25 minut najlepiej

@mirko_anonim: Nie wiem gdzie na Bemowie mieszkałeś, ale przecież spełnia wszystkie warunki. Metro już jest i zaraz będą kolejne przystanki, Las Bemowski z opcją przejazdu do Kampinosu, Park Górczewska, sklepy spożywcze, budowlane, odzieżowe, sportowe itd też są.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pytanie która część Wilanowa. Ten przy tramwaju i Świątyni Opaczności to kurnik z toną zamkniętych osiedli. Tramwajem jedzie się ok 35 minut do Centrum. Sam chyba szukałbym czegoś z drugiej strony typu Targówek Mieszkaniowy czy Bródno przy drugiej linii metra. Chociaż ostatnio zakochałem się też w Kabatach (okolice Mielczarskiego) Niska zabudowa, masa zieleni, las obok, klimatyczne sklepiki, fajna oferta gastro w okolicy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim pod takimi wymogami mi nasuwają się dwie opcje w których miszkalem. Ursynów i Ursus. Na obydwu masz zieleń, parki, ścieżki rowerowe, baseny, sklepy i dobrze skomunikowany transport w stronę centrum (Ursus odrobinkę gorzej) nigdzie nie mieszkało/mieszka mi się tak dobrze jak w tych dzielnicach.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
sumienny-poszukiwacz-48: Tutaj OP. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z tych wszystkich propozycji wybrałem Żoliborz, Mokotów i Saska Kepe. Musze poszukać ciekawych mieszkań i obejrzeć. Najbardziej chyba siedzi mi Żoliborz blisko centrum i blisko kampinos. Gdybym mógł to wybrałbym dom w jakiejś spokojniejszej okolicy, ale w Polsce mieszkam od kwietnia do września/października mniej niż 183 dni w roku ( ͡° ͜ʖ ͡°) a później za granicą jak u nas
  • Odpowiedz
wg mnie jak bierzesz Wilanów pod uwagę to lepiej pomyśleć o Ursynowie które nie jest na terenach potencjalnie zalewowych jakby wały przy Wiśle puściły

Miasteczko nie jest terenem zalewowym, nigdy nie było tam wody z Wisły. Możesz obejrzeć znaczniki wysokiej wody w parku przy pałacu.

i ma metro,

to wielka zaleta

bo
  • Odpowiedz
Chociaż ostatnio zakochałem się też w Kabatach (okolice Mielczarskiego) Niska zabudowa, masa zieleni, las obok, klimatyczne sklepiki, fajna oferta gastro w okolicy.

@krolik_wie_lepiej: najlepsza część Ursynowa :) choć po likwidacji Tesco trochę zawalona samochodami.
  • Odpowiedz
@Anakee to że nie było tam wody to zasługa wałów i innej infrastruktury a nie tego że rzeczywiście tam nie ma ryzyka zalania. Wpisując w google „Wilanów teren zalewowy” jest mnóstwo artykułów i map pokazujący że zagrożenie powodzią istnieje a Ursynów jest już na skarpie warszawskiej przez co jest bezpieczny od powodzi i nawet nie ma ryzyka zalania.
Kitku_Karola - @Anakee to że nie było tam wody to zasługa wałów i innej infrastruktur...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
to że nie było tam wody to zasługa wałów i innej infrastruktury a nie tego że rzeczywiście tam nie ma ryzyka zalania.

@Kitku_Karola: to oczywiste, że powyżej skarpy nie może być powodzi. Tak się jakoś sklada , że pałac(budynek, bo dolne ogrody były) nigdy nie był zalany, a trochę stoi. Nawet jak nie było wałów.
  • Odpowiedz