Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 332
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stlabak: Miejsce jest, ale nikomu się nie chce zajmować młodymi. Przykład z mojego miasta: parę lat temu rezydentów i stażystów do szpitala przyjęli, ale po chwili coś im się odwidziało i wszystkich wyjeb*li. Ze wszystkich specjalizacji. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chyba nawet papierów nie zdążyli z nimi podpisać. Efekt jest taki, że teraz żaden student / absolwent medycyny teraz w tym szpitalu pracować nie chce, a
  • Odpowiedz
@dr_Batman:

Nie mogę się doczekać aż wam zamkną szpitale powiatowe i obetną finansowanie.

Zanim to się stanie, to rząd naściąga lekarzy z krajów 3 świata i zwiększy limity na uczelniach i na specjalizacjach tak, że będziecie mieć większy kryzys z robotą niż informatycy aktualnie. Trochę się jednostkom twojego pokroju poprzestawiało w głowie jeżeli uważasz, że państwo się ugnie pod bandą snobów ze stetoskopami xD nie wy pierwsi czujecie się wyjątkowi,
  • Odpowiedz
Kolejny IT robol uprawia jakiś cherry picking z zarobkami lekarzy robiąc z 1% 100% i nie ogarnia, że jak on zawali kod to firma sobie to wpisze w koszty, a gdy łebek po lekarskim, który się tam nie powinnien znaleźć zrobi błąd, to ktoś straci życie.

@Desire22: Nie znam nikogo, komu choć raz w życiu lekarz nie zawaliłby jakiejś ważnej kwestii związanej ze zdrowiem. Bywały tez zgony i to młodych
  • Odpowiedz
  • 7
będziecie mieć większy kryzys z robotą niż informatycy aktualnie.

@lagomorph: nie no, to już bajka. lekarze wszędzie na świecie dobrze zarabiają. problemem jest to, że w Polsce zarabiają nieproporcjonalnie dużo do zarobków reszty społeczeństwa. wiele z nich więcej to chyba nawet w USA by nie zarobiło.
  • Odpowiedz
@ly000: zapoznaj się z sytuacją lekarzy w grecji - aktualnie jest ich zbyt dużo w stosunku do potrzeb. To samo da się zrobić u nas, szczególnie że jakość opieki zdrowotnej i tak szoruje po dnie.
  • Odpowiedz
  • 21
@dr_Batman: ja akurat leczyłem się u białoruskiego lekarza i leczył mnie dużo lepiej niż polscy lekarze. nie obchodzi mnie narodowość lekarza tak długo jak dobrze leczy.
  • Odpowiedz
@dr_Batman a jak teraz to wygląda? Byłem u pulmonologa-alergologa, prywatnie oczywiście. Szybki wywiad, badania: testy alergiczne oraz spirometria. Lekarz zobaczył wyniki i "przyjdzie pan na następną wizytę, zaplaci raz jeszcze i wtedy pogadamy". Zależało mi na odczulaniu od kotów, jak sie dowiedział to "no to będzie ciężko, to sporo kosztuje, bo 800 zł za zastrzyk, a nie wiadomo ile zastrzyków". Szanuje chirurgów oraz innych specjalistów, bo taki zwykły lekarz to dla
  • Odpowiedz
  • 1
@pieknylowca: są ogłoszenia o pracę dla lekarzy z widełkami 400 zł/h, 500 zł/h, a nawet 600 zł/h, więc niekoniecznie 400h, aczkolwiek tak - to mniejszość. normalną płacą jest raczej 200-300 zł/h
  • Odpowiedz
@ly000: Ilu lekarzy tyle zarabia? Jacy specjaliści? To jest ochłap dla gawiedzi, która nie rozumie co się dzieje. W ochronie zdrowia jest źle ponieważ jest drastycznie niedofinansowana. Nawet średnie kraje UE wydają 9-10% PKB na zdrowie, bez zwiększenia finansowania do 8-9% PKB nic nie nie zmieni, dopiero wtedy można porozmawiać o optymalizacji. Cała reszta to kosmetyka.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Przeciez poslcy lekarze to dno, co za roznica czy bedzie Poalk czy Bialorusin. U polskich lekarzy mialem 3 roznych, kazdy dawal inna diagnoze, sprzeczne ze soba. Inny by moja ciotke zabil bo potrafili nawet spieprzyc wyciecie wyrostka. Polscy lekarze to maszyny do zakuwania, typowe ZZZ, znam lekarzy ktorzy sami mi opowiadali jak wygaldaja egzaminy. Wielkie bazy pytan i bezmyslnie kujesz. Jakosc nie spadnie, a moze nawet wzrośnie, nie boj
  • Odpowiedz
  • 7
Ilu lekarzy tyle zarabia? Jacy specjaliści? T

Całkiem sporo. Standardem w branży to jest minimum 200 zł/h na b2b, ale są też tacy, co zarabiają i 600 zł/h. + do tego należy doliczyć dyżury i nielimitowane nadgodziny, na których się śpi. te 100k zł/m to jest całkiem osiągalna kwota dla obrotnego specjalisty.

W ochronie zdrowia jest źle ponieważ jest drastycznie niedofinansowana

@tomosano: na co idą te środki? przypadkiem nie na
  • Odpowiedz
@ly000 spoko, nie będzie niczego. Jesteście tak zaślepieni zawiścią, że komuś się dobrze wiedzie, że nie widzicie tego, że rząd nakręca medialną nagonkę na lekarzy manipulacjami i kłamstwami i ostatecznie chcą zarżnąć publiczny system ochrony zdrowia i sprywatyzować co się da. Wtedy do dopiero będzie płacz i ujadanie, że trzeba za wszystko płacić i znowu będzie że to wina pazernych lekarzy. No ale póki co- psy szczekają, karawana jedzie dalej :))
  • Odpowiedz