Wpis z mikrobloga

Pytanie laika: dlaczego wielu mechaników i kierowców uważa, że olej w silniku trzeba wymieniać co 10 tys. km, skoro producent zaleca co 15 tys. km?

#motoryzacja #pytanie
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

➡️ Warto trzymać się tego interwału, czy lepiej profilaktycznie wymieniać co 10 tys.?

@kendyl: Wyślij próbkę do badań i będzie wiedział na czym stoisz i kiedy przy swoim stylu jazdy powinieneś zmieniać. Olej trzeba wymieniać zarówno co 5k, jak i co 20k w zależności jak auto jeździ.
te 10k to taka bardziej uniwersalna wartość która się przyjęła. Największe przebiegi na oleju można zrobić jak auto robi trasy, miasto, niedogrzany silnik,
  • Odpowiedz
@kendyl Ale tu biadolenia. Ja wymieniam co 15 tys. we wszystkich swoich samochodach. Jakbym miał taki z rekomendacja 30 tys. to pewnie też bym sie tego trzymał (albo ze np nie pozniej niz co 2 lata). Jeśli sie jeździ dłuższe trasy bo poza miastem, trasy ogólnie to spokojnie można dłuższe interwały wymian stosować. Wymiana co 10 czy niektórzy nawet mniej (chore, szkoda życia) to jeśli nie wiem ktoś rżnie samochod ale
  • Odpowiedz
@kendyl: Interwaly wymian mają największe znaczenie, podobnie jak sam olej. Lejemy produkty ze specyfikacją producenta i trzymamy się ich pomimo sporogo przebiegu, nie słuchając kolegów, mechaników i innych, twierdzących że jak auto ma sporo przejechane to trzeba stosować "gęstszy" olej żeby uszczelnić ewentualne wycieki, bo to mit, sygnatury na opakowaniach to określenie lepkości w danej temperaturze, a nie ta mityczna gęstość. Od posiadacza zależy czy leje coś taniego jak np
  • Odpowiedz
@vieniasn: co śmieszniejsze te same silniki w UE i USA mają różne rekomendacje, USA co 12-15 kkm UE co 30kkm. Skrzynie automatyczne to samo, w UE bezobsługowe, w USA ci 60k mil wymiana oleju.
  • Odpowiedz
  • 0
@kendyl w przypadku starego audi nie ma znaczenia, oleje są dużo lepsze niż to co było w 2003 i możesz wymieniać co 15, ważne żeby co roku przynajmniej, problemem w nowoczesnych silnikach z wtryskiem bezpośrednim jest rozcieńczanie oleju paliwem, jak masz diesla z dpf to już w ogóle się robi rzadka zupa z oleju, dlatego lepiej wymienić częściej niż rzadziej. Jak ktoś ma się lepiej czuć to może wymieniać co 5,
  • Odpowiedz
@kendyl za narracja wymiany 10 tyś. km stoją lobbyści olejowi z krajów arabskich. Nie można im ufać bo za tym stoją gigantyczne pieniądze. Prawda jest taka że nie trzeba w ogóle wymieniać ojeju. Nie daj się oszukać!
  • Odpowiedz
@Djelon:

aktualna kolejność priorytetów jest taka: regulacje UE, koszt, potrzeby klientów. Czy ktokolwiek normalny chce 1.2 puretech w suvie?

Co ma silnik do interwałów przeglądów?
Tak, klienci patrzą na
  • Odpowiedz
@kendyl:
"dlaczego wielu mechaników i kierowców uważa, że olej w silniku trzeba wymieniać co 10 tys. km, skoro producent zaleca co 15 tys. km"

bo producent pewnie testuje tak samo jak zużycie paliwa, w idealnych warunkach na silniku bez obciążenia, nowe uszczelki, itd

Olej się wymienia co 10k albo i szybciej.
Zdecydowanie tańsze jak remont silnika.
  • Odpowiedz
@24GHzWireless:

olej po pewnym czasie traci swoje właściwości, w dużej mierze zależy też od stylu jazdy. W trakcie wypalanie DPF pewne ilości ON też przedostają się do oleju

Tak, ale olej najbardziej degraduje się po uruchomieniu, do czasu osiągnięcia optymalnej temperatury przez silnik i podczas długiego postoju. Długotrwała eksploatacja w optymalnych warunkach degraduje olej znacznie wolniej
  • Odpowiedz
Tak, ale olej najbardziej degraduje się po uruchomieniu, do czasu osiągnięcia optymalnej temperatury przez silnik i podczas długiego postoju. Długotrwała eksploatacja w optymalnych warunkach degraduje olej znacznie wolniej

@PiotrFr dlatego napisałem, że wszystko zależy od stylu jazdy. Jeśli jeździ się po mieście, krótkie odcinki + start stop to jest to oczywiście masakra dla oleju. Jeśli też sporo lata się po autostradzie z prędkościami +140 km/h i np. górskiej okolicy, to siłą
  • Odpowiedz
Producent zaleca wymianę co 15 tys. km.

➡️ Warto trzymać się tego interwału, czy lepiej profilaktycznie wymieniać co 10 tys.?

@kendyl: Myślę że zaleca wymianę co 15kkm, lub co 12 msc, zależnie co nastąpi szybciej,
Jeździsz dużo: wymieniasz co 15kkm, czy co 30kkm. Jeździsz mało, wymieniasz raz w roku.
  • Odpowiedz
@kendyl: Ja odkąd mam auta (kupuję zawsze nowe) to zmieniam olej tylko wtedy jak mi się lampka zapali ze przegląd potrzebny xD tak samo nie bawię się w żadne docieranie i ostrożną jazdę, wymianę po pierwszym tysiącu kilometrów itd. a kilka aut które miałem dojeżdżały 180k i puszczałem je dalej w świat xD Volvo XC60 poprzedniej generacji które miałem tak samo i dałem ojcu jak miało 180k przebiegu w 2018
  • Odpowiedz