Wpis z mikrobloga

Pytanie laika: dlaczego wielu mechaników i kierowców uważa, że olej w silniku trzeba wymieniać co 10 tys. km, skoro producent zaleca co 15 tys. km?

#motoryzacja #pytanie
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiotrFr: oj tak, te komputerki są mega sprytne, w e36 (stare auto) pokazywało mi w miarę realne zalecenia, jak leciałem ogniem to liczył kilometry inaczej niż jak jechałem spokojnie, tak samo inaczej liczył na zimnym i rozgrzanym silniku, generalnie wychodziło coś około 15 tysięcy kilometrów przy odcinkach po 40 km w jedną stronę.
  • Odpowiedz
@24GHzWireless @kendyl ja bym zaczął od tego, że przeciętny użytkownik który rozwodzi się nad długością interwału wymiany oleju nie przejedzie takim autem 100 tys km. Przez 100 tys nawet jak wymieni olej 4 razy to silnik się nie zatrze, a potem co będzie kogo to interesuje.
  • Odpowiedz
@Reynald:

ja bym zaczął od tego, że przeciętny użytkownik który rozwodzi się nad długością interwału wymiany oleju nie przejedzie takim autem 100 tys km. Przez 100 tys nawet jak wymieni olej 4 razy to silnik się nie zatrze, a potem co będzie kogo to interesuje

Mówisz chyba o pierwszym właścicielu.
Mnie bardziej śmieszy, że Polacy tak się doktoryzują z wymiany oleju, jak powiesz że wymieniasz co 15 a nie co
  • Odpowiedz
czesto producent w europie zaleca co 30k kilometrow a w usa co 3k mil. Co ty na to?

@wujek_srednia_rada: No tutaj to chyba jednak trochę popłynąłeś. W USA typowy zalecany interwał to jednak 7,5-10 tys. mil, a nie 3... 3 tys. mil to było zalecane, ale w latach 70.

@kendyl:
Wymieniam, jak mi samochód mówi, że mam wymienić, czyli zazwyczaj jest to przedział 15-20 tys. km. Obecnie mam nowe auto i
  • Odpowiedz
@kendyl: w dzisiejszych czasach stosuje się silniki GDI - z wstryskiem bezposrednim. Maja one lepsza sprawnosc, ale niestety benzyna z czasem dostaje sie do oleju co mniejsza jego właściwości smarowania. Po 10k km wyciagnij bagnet i powachaj - zobaczysz ze leci beną jak nic. Dlatego wymiana co 10k to nie jest zly pomysl, w szczegolnosci jak zamierzasz auto użytkowac dlugo.
  • Odpowiedz
@PiotrFr mówię o swoich doświadczeniach i znajomych z motoryzacją mam dużo styczności. Najbardziej to mnie śmieszy jak ktoś kupuje olej premium typu Millers Motorsport do passata B5, gdzie to nie ma żadnego sensu.
  • Odpowiedz