Wpis z mikrobloga

Ostatnio obiło mi się o uszy żeby nie jeździć na dynamic cały czas bo się zajedzie skrzynie. Ja właśnie cały czas jeżdżę na dynamic bo mam GPF i myślałem że z większymi obrotami autku jest lżej. Mam a4b9 45tfsi 265hp 2024 stronic i on strasznie nisko obroty trzyma. Jak to w końcu jest?

#motoryzacja #audi #samochody #mechanikasamochodowa

walokid - Ostatnio obiło mi się o uszy żeby nie jeździć na dynamic cały czas bo się z...

źródło: XWV0i2-9

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@walokid: słabo się znam ale się wypowiem: w dynamic powinno być ok, w sport pewno jest szybsza zmiana biegów i to może powodować zwiększone zużycie elementów skrzyni, ale nie jakoś dramatycznie.
Jak ci się skończy gwarancja to jedź gdzieś na zmianę punktów zmiany biegów, bo te fabryczne to jakieś nieporozumienie (tzw. ekologia).
  • Odpowiedz
  • 2
@v-tec: jak narazie nie do ogarnięcia. Nikt jeszcze nie robi poliftów. Tylko z przedliftach zmieniają. Ale mogę powiedzieć że na tym dynamic jest spoko. Jak jedziesz ze stałą prędkością to trzyma nisko. Ale jak operujesz bardziej gazem to się fajnie wkręca. Tak nie za lekko nie za mocno
  • Odpowiedz
@walokid: o to dobrze, bo w automatach wkurza mnie pomijanie średnich obrotów silnika. Albo zamulanie na niskich albo wkręcanie pod czerwone pole. Albo żonglerka biegami: dodajesz trochę gazu: nic się nie dzieje, bo ma zbyt wysoki bieg. Wciskasz mocniej gaz, redukuje o 2 biegi, puszczasz gaz bo przysieszyłeś tyle ile chciałeś - znów wbija wyższy. W Kia Sportage diesel tak miałem, skończyło się że często w trybie manualnym jeździłem. Dodatkowo
  • Odpowiedz
@walokid: W samym dynamic trzyma obroty tak samo. Dopiero skrzynia w trybie sportowym trzyma inne obroty.

Pytanie z gatunku miejskich legend. Jak się nie zepsuje, to pojeździsz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@walokid: gpf w benzynie po zapełnieniu, wypala się przez zubożenie mieszanki, a nie przez jej wzbogacenie, jak w przypadku diesla. Po zubożeniu wzrasta temp. spalin. Zmiana biegów czy prędkość obrotowa silnika nie ma nic do tego.

Jak jedziesz 40km/h na 5 biegu to słabo.
W trybie dynamic przy jakiej prędkości obrotowej zmienia biegi?
  • Odpowiedz