Wpis z mikrobloga

Mirki z #basen w wersji budowanej - może takie są.
Co według Was jest gamechangerem, co zbędnym bajerem itp.
Wróciłem z wakacji gdzie był przydomowy basen i jak od kilku lat mówię, że sobie taki pobuduję, tak w końcu dochodzi do realizacji planów ( ͡ ͜ʖ ͡)
W planie jest basen 8m x 5m x 1,5m (wymiary w przybliżeniu, możliwe, że jeszcze ulegną weryfikacji) - technologia póki co stawiałbym chyba z bloczka styropianowego zalewanego. No i schody, bez drabinki jak w simsach ( ͡ ͜ʖ ͡) raczej nie przelewowy, tylko skimmery dwa na końcu
No i tak:
- przeciwprąd - bo trochę krótki do pływania :D
- oświetlenie basenowe - zajebisty klimat
- pompa ciepła
- solar do dogrzewania w słoneczne dni po cebulacku ( ͡ ͜ʖ ͡)

Myślę nad:
- folią rozwijaną nad basenem jako przykrycie
- zadaszeniem całości - https://sklep.vivapool.pl/pl/p/Eleganckie-zadaszenie-na-basen-wysokie-OPTIMA-I-8%2C80-x-5%2C00-x-2%2C20-poliweglan-lity-wysoka-pokrywa-basenowa/345 coś takiego tylko jakimś tańszym kosztem ( ͡ ͜ʖ ͡)
- czym wyłożyć środek - folia, mozaika? A może warto folia i na to mozaika? ¯\(ツ)/¯
- co dookoła - nie śliskiego, bez większych fug a zarazem łatwego w utrzymaniu

Na co zwrócić uwagę, co warto już na etapie budowy przewidzieć? ( ͡ ͜ʖ ͡) Wodę, kanalizę i prąd już mam praktycznie przy planowanym basenie

#budujzwykopem dla zasięgów
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MgrMarecki: Na zachodzie europy jest to czesty element, pompa ciepla do grzania wymagana, w pl bym raczej celowal w zadaszenie przesuwane. Przeciwprad to jest juz wyzsza szkola jazdy i wiekszy budzet i spore koszty pradu / przydzial mocy.
Reasumujac, wg mnie, w polsce jest to slaby pomysl, francja, belgia.
  • Odpowiedz
  • 1
@bst: Ale ja mieszkam w Polsce więc co mnie Francja czy Belgia? ( ͡ ͜ʖ ͡) Nikt nie mówi, że w styczniu przy -20 będę tam pływał. Zadaszenie właśnie sobie oglądam co gdzie i jak i też nad tym poważnie myślę - ale nie za 79k.
Przeciwprąd - budżet około 10k, nie pływasz całymi dniami kraulem w basenie, więc nawet kilka godzin dziennie 3kW mocy
  • Odpowiedz
@MgrMarecki: ja bym szedł w jak najmniejsze wymiary przy których dobrze działa ten przeciwprąd. 2x4? No bo po co 40m2 dla 3-4 osób jeżeli średnio tam tyle będzie się kąpać. A mniejszy basen to mniejsze koszta wszystkiego.
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: dobre, dobre... :D
@appmstt 2x4m to taka nieco większa wanna. Mam dużą rodzinę, więc takie wakacyjne pool party w 2x4m to takie średnie rozwiązanie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Budżet może z gumy nie jest, ale gdybym go nie miał to bym się nie decydował na taki, tylko kupił w
  • Odpowiedz
  • 0
@bst: pisząc kilkadziesiąt k PLNów miałem na myśli bliżej 100 ¯\(ツ)/¯ orientowałem się właśnie już trochę w temacie i, że tak ujmę chyba zadaszenie będzie największym kosztem jeśli się na nie zdecyduję (wtedy przebiję 100k xD)
https://styrobasen.pl/basen-z-bloczkow-styropianowych-8-x-4-x-1-5m-kompletny-zestaw-materialow-rpool-p-651.html
Dodajesz beton, zbrojenie itp. Wiadomo, do tego pompa ciepła, przeciwprąd, plaża (np. granit płomieniowany) i koszty rosną jak na drożdżach. Ale jak pisałem - jestem świadomy kosztów, bardziej szukam porad o czym warto
MgrMarecki - @bst: pisząc kilkadziesiąt k PLNów miałem na myśli bliżej 100 ¯\(ツ)/¯ or...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@MgrMarecki: Jeszcze filtracja. uzdatnianie, przelewy itp, chyba ze to ujales w automatyce. Chyba ze to ujales w automatyce. Plus robocizna. Chyba, ze bedziesz to robic sam. Jak tak, to przygotuj sie do tego merytorycznie bardzo dokladnie, bo tam moze byc sporo pulapek technologicznych. Lacznie z tym, ze trzeba uwzglednic typ gruntu, gdzie to bedzie posadowione. Np u mnie bylo by to technologicznie trudne, bo miewam wody gruntowe na glebokosci 20-30cm
  • Odpowiedz
  • 0
@bst: co do przelewów, skimmerów, filtracji to jest to ujęte w "Niecka z wyposażeniem" - tam jest zestaw bloczków styropianowych, pompa, filtry itp.
Robocizna - wykop robi firma, reszta robocizny robi firma "ja ze szwagrem" ( ͡ ͜ʖ ͡)
Merytorycznie już się szykuję, już nawet wiem, że trzeba dać blachę uszczelniającą między płytę a ściany ( ͡º ͜ʖ͡º) Wiem jak
  • Odpowiedz
  • 0
@MgrMarecki: Spuszcza sie rzadko, o ile woda trzyma parametry. Mimo ze caly czas ja filtrujesz i dosypujesz chemie to po jakims czasie musisz ja wymienic (kilka lat), bo stezenie peparatow ktorymi chlorujesz wode spowoduje, ze inne parametry Ci sie w koncu rozjada. ALe to po prostu wrzucasz pompe zatapialna i pompujesz wode na pole.
  • Odpowiedz