Aktywne Wpisy

rukh +7
źródło: temp_file6042004186199315948
Pobierz
DrN_25 +123
Mireczki pijcie że mną kompot. W końcu podjąłem rękawice budowy domu własnymi siłami. Działka jest, ogrodzenie tymczasowe właśnie zrobione, wymieniłem grunt pod płytę fundamentowa. Może nawet stworze tag do relacji i pełnego sprawozdania z budowy 😅
#budowadomu #budujzwykopem #chwalesie #domparterowy
#budowadomu #budujzwykopem #chwalesie #domparterowy
źródło: 1000028035
Pobierz

Co według Was jest gamechangerem, co zbędnym bajerem itp.
Wróciłem z wakacji gdzie był przydomowy basen i jak od kilku lat mówię, że sobie taki pobuduję, tak w końcu dochodzi do realizacji planów (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
W planie jest basen 8m x 5m x 1,5m (wymiary w przybliżeniu, możliwe, że jeszcze ulegną weryfikacji) - technologia póki co stawiałbym chyba z bloczka styropianowego zalewanego. No i schody, bez drabinki jak w simsach (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) raczej nie przelewowy, tylko skimmery dwa na końcu
No i tak:
- przeciwprąd - bo trochę krótki do pływania :D
- oświetlenie basenowe - zajebisty klimat
- pompa ciepła
- solar do dogrzewania w słoneczne dni po cebulacku (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Myślę nad:
- folią rozwijaną nad basenem jako przykrycie
- zadaszeniem całości - https://sklep.vivapool.pl/pl/p/Eleganckie-zadaszenie-na-basen-wysokie-OPTIMA-I-8%2C80-x-5%2C00-x-2%2C20-poliweglan-lity-wysoka-pokrywa-basenowa/345 coś takiego tylko jakimś tańszym kosztem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
- czym wyłożyć środek - folia, mozaika? A może warto folia i na to mozaika? ¯\(ツ)/¯
- co dookoła - nie śliskiego, bez większych fug a zarazem łatwego w utrzymaniu
Na co zwrócić uwagę, co warto już na etapie budowy przewidzieć? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Wodę, kanalizę i prąd już mam praktycznie przy planowanym basenie
#budujzwykopem dla zasięgów
Reasumujac, wg mnie, w polsce jest to slaby pomysl, francja, belgia.
Przeciwprąd - budżet około 10k, nie pływasz całymi dniami kraulem w basenie, więc nawet kilka godzin dziennie 3kW mocy
@MgrMarecki: 140 plnów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: image
Pobierz@appmstt 2x4m to taka nieco większa wanna. Mam dużą rodzinę, więc takie wakacyjne pool party w 2x4m to takie średnie rozwiązanie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Budżet może z gumy nie jest, ale gdybym go nie miał to bym się nie decydował na taki, tylko kupił w
https://styrobasen.pl/basen-z-bloczkow-styropianowych-8-x-4-x-1-5m-kompletny-zestaw-materialow-rpool-p-651.html
Dodajesz beton, zbrojenie itp. Wiadomo, do tego pompa ciepła, przeciwprąd, plaża (np. granit płomieniowany) i koszty rosną jak na drożdżach. Ale jak pisałem - jestem świadomy kosztów, bardziej szukam porad o czym warto
źródło: image
PobierzRobocizna - wykop robi firma, reszta robocizny robi firma "ja ze szwagrem" (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Merytorycznie już się szykuję, już nawet wiem, że trzeba dać blachę uszczelniającą między płytę a ściany ( ͡º ͜ʖ͡º) Wiem jak