Cześć Mirki, sprawa wygląda tak, że mam na oku w mojej ocenie super mieszkanie 60m2na rynku pierwotnym we #wroclaw . Rata, z niezbędnymi ubezpieczeniami wyniesie mnie 3700 złotych przy oprocentowaniu zmiennym, a moje zarobki to 9600. Do tego mogę liczyć na drobną pomoc rodziców w wysokości 500-1000 zł miesięcznie. Do kredytu muszę podejść sam. Do tego czynsz + wszelkie media wyniosą mnie koło 1000 złotych. Czy stać mnie na zakup takiego mieszkania? To mój pierwszy kredyt, nigdy nie miałem żadnych długów i ciężko mi podjąć odpowiedzialną i racjonalną decyzję.
Chodzi ci o zdolność kredytową? Wtedy pytanie, czy masz wkład własny i jak wysoki. Czy może pytasz, czy wyrobisz się ze spłatą raty co miesiąc? Bo tak ten wpis brzmi - wtedy wystarczy zwykłe dodawanie i odejmowanie ;)
@mirko_anonim: no a ile teraz wydajesz na najem? Przecież oszacowanie, ile potrzebujesz na życie. 9600+500-3700-1000 = 5 400, tyle po rachunkach zostanie Ci na jedzenie, zakupy, rozrywkę etc. Wiele osób z zarobkami poniżej 5400 zł netto wynajmuje mieszkanie i żyje, pytanie do jakiego poziomu życia jesteś przyzwyczajony. I jak stabilna jest Twoja praca.
@mirko_anonim: pytanie czy jesteś w stanie szybko zwiększyć zarobki czy 9600 to jest max w twoim wypadku. I czy jeżeli utracisz tą pracę to za ile $$ będziesz w stanie znaleźć szybko nową. Ile masz poduszki finansowej.
✨️ Autor wpisu (OP): @mentalna_dresiara @PanKapibara Nie chodzi o zdolność kredytową, ta jest bez problemu. Bardziej chodzi o koszty życia i komfortowy, elastyczny budżet pozwalający na normalne życie bez wielkiego cięcia standardu życia. Aktualnie wynajmuje pokój za 1200zl.
@mirko_anonim: zależy ile masz gotówki odłożonej. Jeśli masz na wkład własny + 150k na wykończenie minimum to ewentualnie możesz myśleć. Jeśli będziesz kredytować się na wykończenie to się zajedziesz
Bardziej chodzi o koszty życia i komfortowy, elastyczny budżet pozwalający na normalne życie bez wielkiego cięcia standardu życia.
@mirko_anonim: Kurła OPie xD A skąd mirki maja wiedzieć jaki to jest dla ciebie standard bez wielkiego cięcia. Policz sobie ile wydajesz poza wynajmem i opłatami to się dowiesz czy Ci wystarczy po ratach i opłatach.
✨️ Autor wpisu (OP): @0macias0 Daje 36% wkładu własnego + w chwili obecnej około 100k mam na wykończenie. Ponieważ mieszkanie będzie oddawane na koniec przyszłego roku to mam jeszcze trochę czasu żeby zaoszczędzić resztę kasy potrzebnej na wykończenie.
@Ciasteczkowe-tiramisu @witam12 Zakładam, że za rok i w kolejnych latach podwyżki jednak wpadną. Spodziewam się podwyżek około 5-7% rocznie. Prace mam stabilną, robię tam już
@mirko_anonim: hahaha stabilna praca 3 lata? :) chlopie, ja widze wlasnie ludzkie dramaty real life - ktos siedzial w jednej firmie 10 lat i nagle traci prace, a nigdy nigdzie indziej nie pracowal. I to mowa o korpo oczywiscie. Nie spodziewaj sie podwyzek, bo tez sie mozesz przejechac na tym.
✨️ Autor wpisu (OP): @Ciasteczkowe-tiramisu Pracuje w stabilnej branży. Żadne korpo czy typowe IT. Dlatego uważam, że 3 lata w tej firmie to jednak stabilne zatrudnienie.
@mirko_anonim: i takie podwyzki co roku bedziesz mial w prytwanej? Zazwyczaj jest jakis sufit od jakiego juz nie dostajesz wiecej podwyzek, bo nie oplaca sie to firmie.
#nieruchomosci #kredyt #mieszkanie #pieniadze
Cześć Mirki, sprawa wygląda tak, że mam na oku w mojej ocenie super mieszkanie 60m2na rynku pierwotnym we #wroclaw . Rata, z niezbędnymi ubezpieczeniami wyniesie mnie 3700 złotych przy oprocentowaniu zmiennym, a moje zarobki to 9600. Do tego mogę liczyć na drobną pomoc rodziców w wysokości 500-1000 zł miesięcznie. Do kredytu muszę podejść sam. Do tego czynsz + wszelkie media wyniosą mnie koło 1000 złotych. Czy stać mnie na zakup takiego mieszkania? To mój pierwszy kredyt, nigdy nie miałem żadnych długów i ciężko mi podjąć odpowiedzialną i racjonalną decyzję.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
9600+500-3700-1000 = 5 400, tyle po rachunkach zostanie Ci na jedzenie, zakupy, rozrywkę etc.
Wiele osób z zarobkami poniżej 5400 zł netto wynajmuje mieszkanie i żyje, pytanie do jakiego poziomu życia jesteś przyzwyczajony. I jak stabilna jest Twoja praca.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim: Kurła OPie xD A skąd mirki maja wiedzieć jaki to jest dla ciebie standard bez wielkiego cięcia. Policz sobie ile wydajesz poza wynajmem i opłatami to się dowiesz czy Ci wystarczy po ratach i opłatach.
@Ciasteczkowe-tiramisu @witam12 Zakładam, że za rok i w kolejnych latach podwyżki jednak wpadną. Spodziewam się podwyżek około 5-7% rocznie. Prace mam stabilną, robię tam już
Nie spodziewaj sie podwyzek, bo tez sie mozesz przejechac na tym.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰