Wpis z mikrobloga

Nie pozostaje mi nic innego jak odpowiedzieć memem.

@Koryntiusz: No każdy jest odpowiedzialny za siebie.

Odpowiedzialność społeczna to co najwyżej zrzucanie się na NFZ, ZUS, darmową edukację.
  • Odpowiedz
Mamy 2025 rok, a chłop wierzy w XX-wieczne bajki o wstawaniu rano, ciężkiej pracy i zostaniu prezesem międzynarodowej korporacji Paruwex. Twoje życie to rzut kością, a przekonanie o sprawczości jest błędem poznawczym. Mówi o tym psychologia i statystyka, ale ewidentnie opuściłeś dzień nauki.

@Logytaze: Ależ oczywiście, że można zmienić swój los w większości przypadków.

Nauka - ale niekoniecznie studia. Są różne cenne umiejętności, za które ktoś Ci dużo zapłaci. Ale to trzeba
  • Odpowiedz
A ogarnięta osoba jak zarobi w takim NL, to wróci do PL i jest ustawiona, bo nie kupi sobie za roczne zarobki samochodu, tylko ma już 1/3 mieszkania.

@promatiq: i co taka osoba zrobi jak w POLSCE nie znajdzie pracy xdddd
  • Odpowiedz
@Nevermore_: jestem lewakiem i popieram zmniejszenie nierówności ale w coś takiego jak loteria urodzenia nie wierzę. Gdyby moi rodzice nigdy się nie poznali, ruchali by się w inny dzień albo nawet inny plemnik wygrał by wyścig to nie urodziłbym się w innej rodzinie, w innym miejscu i czasie. Po prostu nigdy bym nie istniał.
  • Odpowiedz
i co taka osoba zrobi jak w POLSCE nie znajdzie pracy xdddd

@Nevermore_: Słabo szuka, albo ma za duże wymagania, jak nie może znaleźć pracy.

Do Policji biorą praktycznie każdego kto ma ręce i
  • Odpowiedz
  • 1
@L3stat nie sierp i młot bo komunizm to wyzysk i odgórne sterowanie. Chodzi o wyrównanie szans bo koszty i konsekwencje dla społeczeństwa są wyższe jeśli zostawimy takie dzieci żeby wychowały się w skrajnej biedzie i patologii. Stosunkowo małym kosztem można polepszyć perspektywy tym maluchom, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że jako dorosłe osoby będą kradły/oszukiwały itp.
Tylko, żeby to zrozumieć trzeba czytać badania na temat społeczeństwa i otworzyć się na zdania
  • Odpowiedz
@aki_ niektóre rodziny pracują ciężej żeby ich przodkowie mieli lepiej, a inni lenistwem skazują przyszle pokolenia na biedę, nie jest to regułą natomiast daje do myślenia odnośnie obowiązkowego pomagania
  • Odpowiedz
@promatiq:

Ale nie, patusy pojadą do NL, UK i jedyne co robią z zarobioną kasą to przechlać i przećpać.

A ogarnięta osoba jak zarobi w takim NL, to wróci do PL i jest ustawiona, bo nie kupi sobie za roczne zarobki samochodu, tylko ma już 1/3
  • Odpowiedz
@aki_: już prawnie jestem zmuszony do pomagania, idzie na to znaczna część mojej pensji. A to 800+, a to wszystkie socjalne, a to progi podatkowe. Nawet np. "stałe" 30% jest niesprawiedliwe, bo jak zarabiam 2x więcej, to płacę 2x większy podatek. Ale nie korzystam 2x z chodników, urzędów, policji itd.
  • Odpowiedz
@Nevermore_: temu powinien być zakaz rozmnażania się głupszego społeczeństwa, sam nie mam dzieci więc pętla się domknie. Świat powinien być tylko stworzony dla samców alfa, a nie dla biednego robaka z polski b
  • Odpowiedz
@user100: jasne, jak dla mnie to może spać oszczany na ławce w parku, bo nic mi do tego, tylko z takimi wyborami, to niech nie wyciąga łapek po socjal i to wszystko.
  • Odpowiedz
latego jestem zdania, że ci z dołu powinni poczuwać się do społecznego obowiązku pomagać tym u góry. Dzieciaki u góry nie mają równych szans tym bardziej, bo wychowując się w takim środowisku będzie im trudniej o dobre wykształcenie. Ich rodzice mogliby się nie decydować na dzieciaki ale możliwe, że zabrakło im... dobrego wykształcenia. Pętla się domyka, a "równiejsi" żyją dodatkowymi przywilejami - np. wobec prawa.

@ Nevermore_: @aki_: Przecież pomagają. Płacą
  • Odpowiedz
@Nevermore_: ty, loteria loterią ale takiego grzyba na chacie to nawet ja nie mam
ten grzyb z tyłu jest niezdrowy dla dzieci w znaczącym stopniu wpływa na życie, halo opieka społeczna
  • Odpowiedz
to wy jesteście jebnięci sugerując, że ktoś urodzony w biednej rodzinie to śmieć i do niczego się nie nadaje. Tak się składa, że większość wybitnych ludzi pochodzi z biednych rodzin. Ciężkie czasy tworzą silnych ludzi, bogate rodziny tworzą Oskarków którzy jak ich ojciec nie zatrudni w firmie to nawet butów zawiązać nie potrafią.

@inflacja_biedaku: Plusik. Wykopki także nieogarniają, że dzieci z górnego zdjęcia mogą być teraz rodzicami na dolnym. Dla
  • Odpowiedz
  • 0
@witajswiecie @Logytaze Prawda jest taka, że żeby będąc zdrowym i w sile wieku być współcześnie w Polsce bardzo biednym, to trzeba coś poprowadzić nie tak w swoim życiu. Nie mówię od razu o poziomach prezesa, ale mam kolegów pracowitych i niepracowitych - zgadnijcie komu sie powodzi, a komu nie.

Ale takie narzekania zazwyczaj słyszę od ludzi, którzy zrobili nikomu niepotrzebne studia i narzekają, ze nie mają pracy. Fizycznego fachu oczywiscie
  • Odpowiedz